Župne zajednice nestrpljivo iščekuju mlade SHKM-a

Jubilarni, deseti Susret hrvatske katoličke mladeži u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji i gradu Vukovaru, započet će 29. travnja programom u župnim zajednicama, u koje će pristići oko 29.000 mladi iz cijele Hrvatske i iseljeništva.

Župnike i župne vikare nekolik župa Đakovačko-osječke nadbiskupije pitali kako se pripremaju i što očekuju od ovog jubilarnog SHKM-a. 
 
P. Ilija Sudar župnik je Župe Sv. Vinka Palottija u Vinkovcima te je istaknuo svoje zadovoljstvo što je grad domaćin jubilarnog SHKM-a Vukovar.
 
– Ponekad imam dojam da ljudi doživljavaju da se pretjeruje s naglašavanjem Vukovara, ali pretjerivalo se i kada se trebalo braniti Hrvatsku, zato mislim da je to dobar izbor – naglasio je.
 
Opisujući SHKM kao masovno okupljanje mladih i svjedočenje vjere, p. Ilija je svima koji dolaze u Vukovar poručio: ‘Lijepo je što će vas biti toliki broj. Na ovakvim susretima nikada nema nikakvih skandala i to je znak da naši mladi imaju kršćanski odgoj i da ga prihvaćaju, iako vrlo često neće svjedočiti svoju vjeru na svakome mjestu. One vrijednosti koje mi kao župe i obitelji prenosimo, mladi slažu negdje u dubinu svojih osjećaja i pameti, i u danom trenutku ipak dobro razmisle o svojim postupcima – jesu li oni u skladu ili nisu, te se, vjerujem, počesto odluče za ono što je dobro. Siguran sam da će tako proteći i SHKM u Vukovaru.’
 
Župni vikar u đakovačkoj Župi Svih svetih, vlč. Marin Putilin rekao je kako se mladi ove župe redovito okupljaju i obrađuju pripremljene kateheze, podijelili su zadatke, rasporedili mlade koji će doći na noćenje u đakovačke obiteljima te je ‘sve dosta užurbano, a mladi su vatreni, spremni dati svoje vrijeme i energiju, uložiti trud u nešto što je lijepo i vezano uz našeg Gospodina.’ Gostima koji će biti smješteni u ovu katedralnu župu župni vikar Putilin je poručio: ‘Želimo podijeliti s vama našu vjeru, želimo podijeliti s vama našu revnost za Gospodina i nadam se da će to ostati i poslije ovoga Susreta i da neće sve završiti sa Susretom. Poznanstva koja ćemo steći jedni s drugim su prekrasna stvar koja se u ovakvim prilikama može postići.’ Osvrćući se na koncept ovogodišnjeg SHKM-a i svoja osobna očekivanja rekao je: ‘Mislim da su ovi Susreti Božji dar i nadam se da ćemo sve te prilike iskoristiti da se duhovno obogatimo i steknemo još veće zajedništvo. Vremena su takva, teže je biti katolik nego prije, zato su ovakvi Susreti prilika koja se mora iskoristiti i ne smijemo stati samo na tome.’
 
Mladi Župe Uzvišenja sv. Križa u Osijeku započeli su protekle jeseni s pripravnim katehezama, a uz župnika Ivicu Martića, župnog vikara Roberta Almašija i đakona Josipa Erjavca, kateheze su animirali i volonteri. Duhovno pripravni te spremni ugostiti mlade, Osječani se raduju susretu, a župni vikar Almaši je poručio: ‘Mlade koji dolaze u našu župu pozivam na otvorenost i lijepo raspoloženje te vjerujem da će i po nama Duh Sveti dotaknuti njihova srca. Primamo veliki broj mladih te smo osmislili vrlo raznovrstan program tijekom kojega ćemo predstaviti našu nadbiskupiju, grad, župu… Pozvali smo i predavače, uključit će se i volonteri te će sve to biti lijepa priprava za zajedničko nedjeljno slavlje u Vukovaru.“ Vlč. Almaši nikada nije bio na SHKM-u te će mu ovo biti prvo iskustvo, stoga je rekao: „Radujem se mladima koji će doći, svakome ponaosob, je ćemo svi zajedno ubrati pregršt plodova zajedništva.’
 
Slavonskobrodska Župa Duha Svetoga kroz proteklo razdoblje također se pripremala putem kateheza i susreta mladih, koje su mladi, kako kaže župni vikar Ivan Lovrić, jako dobro primili. Uz rad na katehezama, pripremili su i igrokaz koji će izvesti za svoje goste, a kojima je vlč. Lovrić poručio: ‘Naše mlade goste primit ćemo i zagrliti bratskom ljubavlju te se radujemo njihovu dolasku ne samo u Slavonski Brod nego u grad Vukovar, simbol nade i ljubavi.’ Vlč. Lovrić iskazao je i svoju nadu da će mladi nakon SHKM-a ostati aktivni u svojim župama te da će se njihovi župnici na njih moći osloniti u župnim, karitativnim i nekim drugim aktivnostima.
 
I mladi u Šarengradu pripremaju se za nadolazeći SHKM, a priprema se i cijelo mjesto za mlade koji će doći na noćenje, rekao je župnik fra Josip Šoštarić.
 
– Očekujem da ćemo se susresti i u zajedništvu slaviti Boga, da ćemo mladima pokušati prezentirati što bolje ovaj kraj, ljude koji nose svoju patnju i senzibilizirati ih za to, a onda posvjedočiti i vjeru, koja je pomogla ljudima koji su ovdje propatili – opisao je fra Josip svoja očekivanja. Mladima koji dolaze na SHKM poručio je neka ostave predrasude te podsjetio da je to prvenstveno susret i svjedočanstvo vjere.
 
 – Nema ljepšega nego kada mladi mladima, svojoj generaciji, svjedoče, a to je puno lakše i ljepše na ovakvim velikim susretima. Tu je taj jedan lijepi osjećaj da nisi sam u vjeri, da su tvoji vršnjaci tu sa sličnim ili istim životnim situacijama, problemima, radostima – rekao je župnik u Šarengradu, ističući kako su uvijek nakon takvih susreta mladi zapaljeni, oduševljeni. Nadamo se da će tako biti i nakon SHKM-a u Vukovaru te da će se to oduševljenje za Krista, našu nadu prenijeti diljem Hrvatske i inozemstva.

 

Autor: Ika/laudato/T.S

1,545 total views, 3 views today

Komentar

0 Comments

  No comments!

  There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

  Leave reply

  <

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  %d blogeri kao ovaj: