Znate li za Isusovo ‘Veliko obećanje’ koje nam je dao u prekomjernom milosrđu svoga Srca?

Isuse hvala ti na ljubavi kojom nas ljubiš 

Ukazavši se u nekoliko navrata svetoj Margareti Mariji Alacoque (1647-1690) Isus je od nje zatražio širenje pobožnosti njegovu Srcu. Među ostalim porukama koje je uputio preko sv. Margarete Marije, jednom prilikom zatražio je od nje primanje sv. pričesti na prve petke u mjesecu. Uz to je Spasitelj povezao jedno “veliko obećanje”. U ljubavi svoga Presvetog Srca Margareti Mariji, jednog petka, za vrijeme svete pričesti, On je, uputio ove riječi: “U prekomjernom milosrđu svoga Srca, obećajem ti, da će njegova svemoguća ljubav udijeliti milost konačne pokore svima onima, koji se budu pričestili kroz devet prvih petaka uzastopce. Neće umrijeti u mojoj nemilosti, niti bez svetih sakramenata. Moje Srce bit će im sigurno utočište u tom posljednjem času.“ Ovo obećanje još se zove i Veliko obećanje.

Gotovo nepravedno se pobožnost Srcu Isusovu stavlja po strani kao izraz pretjeranoga devocionizma i duhovnoga individualizma koja svojim prakticiranjem odvlači od istinskoga zajedništva u bogoštovlju Crkve. Međutim prava pobožnost Srcu Isusovu trebala bi pridonijeti upravo suprotnome. Svijest o važnosti Srca Isusova seže do početaka Crkve, do onoga trenutka kada je evanđelist Ivan uočio da su iz Kristova probodenoga boka na križu potekli krv i voda. Od tada pa do danas crkveni pisci nisu prestali u tom probodenom boku promatrati postanak Crkve i njezinih sakramenata. Jasno je da je probodeni Kristov bok samo simbol onog njegovog nutarnjeg predanja kojim je on svoj vlastiti život predao za one koje je ljubio do krajnje granice svoje ljudske egzistencije, do smrti. Onaj koji ispravno časti božansku ljubav koja nam se očitovala u Kristovom vazmenom otajstvu – njegovoj muci, smrti i uskrsnuću – po pobožnosti Srcu Isusovu bit će još dublje uveden u to otajstvo i na taj način će, ne samo njegova pobožnost, nego čitava egzistencija biti uvedena u život Crkve u svim njezinim dimenzijama.

Obavljajući veliku devetnicu spasa treba imati na umu i njezin povijesni nastanak. Naime, u to je vrijeme sveta pričest vjernika bila prava rijetkost, a uz to njezina povezanost sa svetom misom je bila posve zasjenjena. Liturgijska obnova II. vatikanskog sabora ne dozvoljava nam više promatranje svete pričesti kao odvojenoga čina od same euharistije koja se slavi, nego je ona upravo vrhunac sudjelovanja u euharistiji. Stoga će i ispravno shvaćena pobožnost devet prvih petaka biti povezana s djelatnim sudjelovanjem u euharistiji. Isus je Margareti Mariji izrazio želju da ga na prvi petak primamo u svetoj pričesti s nakanom da mu pružimo zadovoljštinu za sve uvrede, nemarnosti i prezir što mu ih ljudi nanose u Presvetom Sakramentu, ne treba stoga niti napominjati važnost svete ispovijedi, ukoliko nismo u stanju milosti, kao priprave za svetu pričest.

Ljubav prema Presvetomu Srcu Isusovu, posve naravno, potiče i u našemu srcu želju i nastojanje da svoje srce uskladimo s njegovim Srcem. Time pobožnost Srcu Isusovu postaje najuzvišenija i najdjelotvornija škola kršćanskoga posvećenja i svetosti. To je ujedno i glavni plod te pobožnosti. Uz taj nadnaravni plod pobožnosti obvezao se Spasitelj da će štovatelje svoga Presvetog Srca obasuti i s mnogim drugim nadnaravnim i naravnim milostima. O njima govore ova »Obećanja Srca Isusova«.

Isus ih je više puta i u raznim zgodama očitovao sv. Margareti Mariji, a ona ih je u svojim spisima zabilježila. Kasnije su ta obećanja sabrali pa ih nabrajaju obično dvanaest. Iz njih proizlazi da Isus obećava onima koji budu štovali njegovo Presveto Srce ove duhovne i vremenite blagodati:

1. Dat ću im sve milosti koje su im potrebne u njihovu staležu.

2. Unijet ću mir u njihove obitelji.

3. Tješit ću ih u svim njihovim patnjama.

4. Bit ću im sigurno utočište za života, a osobito na času smrti.

5. Izlit ću obilje blagoslova na sve njihove pothvate.

6. Grješnici će naći u mome Srcu izvor i beskrajno more milosrđa.

7. Mlake će duše postati revne.

8. Revne će se duše uzdići do velike savršenosti.

9. Blagoslovit ću i kuće gdje bude izložena i čašćena slika moga Presvetog Srca.

10. Svećenicima ću dati dar da taknu i najtvrdokornija srca.

11. Imena onih koji budu širili ovu pobožnost bit će upisana u mome Srcu i neće se nikada izbrisati.

12. Svima koji se budu pričestili na prvi petak tijekom devet mjeseci uzastopce obećavam milost pokore na samrti: oni neće umrijeti u mojoj nemilosti ni bez sakramenata. Moje će im Srce biti sigurno utočište u posljednjemu času.


Izvor: Isusovci.hr

1,092 total views, 3 views today

Facebook Comments

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: