Zlatko Dalić – čovjek iskrene vjere’

Krunica je vidljiva poveznica i hrvatskog finala u Moskvi i finala
u Domovinskom ratu i to je teško ne vidjeti u ovome trenutku, piše Darko Pavičić za Večernji list.

Jedan od razloga zašto bi američki katolici trebali navijati za malu srednjoeuropsku zemlju: Hrvatska je iznimno katolička zemlja, a izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić čovjek je iskrene vjere, napisao je najveći katolički portal u SAD-u, Catholic News Agency, nakon pobjede hrvatske reprezentacije u polufinalu. Da, upravo tako – Zlatko Dalić čovjek je iskrene vjere. I to ne skriva. Štoviše, upravo svoju vjeru ističe kao jedan od nosivih stupova svog života. Ne nameće je nikome i ne natura, ali je i ne skriva, piše Darko Pavičić u Večernjem listu.
 
Duhovni trend

– Vjera mi daje snagu, uvijek imam krunicu u džepu i pomolim se prije utakmice. Zahvalim Bogu na svakom danu, jer mi je dao snagu i vjeru, ali i prigodu da nešto u životu napravim – posvjedočio je u adventskom razgovoru za prilog katoličkog tjednika Glas Koncila, rekavši da je cijeloga života vjernik i da tako odgaja i svoju djecu te svake nedjelje nastoji ići na euharistiju.

– Meni i mojoj obitelji vjera je izuzetno bitna. Bog je svakodnevno prisutan u mojoj obitelji i životu – posvjedočio je Dalić i pridružio se tako nizu sportaša, estradnjaka i javnih osoba u Hrvatskoj koje u posljednje vrijeme javno i otvoreno svjedoče svoju vjeru i bliskost s Bogom.
Dalić i njegovi momci zapravo su logičan nastavak duhovnog trenda koji se posljednjih godina događa u Hrvatskoj, a to je pravi vjerski bum među mladima. Hrvatski reprezentativci sa svojim izbornikom duhovno su povezani sa stotinama mladih koji svakoga utorka mole krunicu na Kamenitim vratima u Zagrebu, s tisućama mladih koji hrle na duhovne obnove ili ih se pak više od 6000 okupi na duhovnom spektaklu ‘Progledaj srcem’ Laudato televizije u zagrebačkoj Ciboni. Radi se očito o novoj generaciji ljudi koji imaju volje i snage i duha mijenjati lice ove zemlje, i to u duhu evanđelja, dijaloga o otvorenosti za život.

– Kod mene je vjera stalna i sve što sam napravio u životu i svojoj karijeri mogu zahvaliti vjeri i dragom Bogu. Stalno ponavljam kako mogu biti prezadovoljan sa svime kako se to kod mene razvijalo. Bez kvalitetne vjere i jednoga dobrog motiva to je teško ostvariti. Krunica je uvijek uz mene i, kad osjetim taj neki trenutak, stavim ruku u džep, stisnem je i onda sve stvari budu lakše – rekao je Dalić u svome svjedočanstvu u emisiji ‘Zašto vjerujem’ Hrvatskog katoličkog radija. No premda je nekoliko puta spomenuo krunicu, zanimljivo je da postoji tek jedna jedina njegova fotografija s krunicom u ruci. Dalić je i samozatajan i ponizan, nije manifestativni vjernik i galamdžija, koji će krunicu objesiti o retrovizor automobila kao puki ukras ili amajliju, nego čovjek iskrene vjere, koji će posvjedočiti kako na brojanicu moli, a ne fotografija se njome oko vrata.

 
Znanje i optimizam

I da, baš je krunica simbol Dalićeva uspjeha i pobjeda na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Krunica je bila simbol i pobjede u Domovinskom ratu. Mnogi su je mladići stavljali oko vrata kada su kretali na bojište čak i ne znajući kako se moli, ali su je stavljali s vjerom, baš onom čvrstom evanđeoskom vjerom kojom Krist govori u Evanđelju na više mjesta kroz riječi ‘vjera te tvoja spasila’.

Krunica je vidljiva poveznica i hrvatskog finala u Moskvi i finala u Domovinskom ratu i to je teško ne vidjeti u ovome trenutku, kada je Dalić sa svojim momcima uspio cijelu zemlju povezati u jedno i započeti novi hrvatski san.

U tome snu ima mjesta za sve one ljude, ponajprije mlade, koji će neopterećeni bremenom prošlosti i vlastitih interesa željeti graditi novu zemlju, izgarati za nju svojim srcem baš onako kako su momci ovoga ‘čovjeka iskrene vjere’ izgarali na ruskim travnjacima. A on ih je vodio znanjem, optimizmom, povjerenjem i ljubavlju. I s krunicom u ruci. Tj. Čvrstom evanđeoskom nadom da se s vjerom ne može nego uspjeti. Šaljući tako poruku liderima i ‘izbornicima’ na svim hrvatskim razinama, koji bi ovu napaćenu zemlju po Dalićevu primjeri trebali početi voditi iz pobjede u pobjedu do konačnog finala, zaključio je Darko Pavičić za Večernji list.

 

 

Autor: Darko Pavičić/večernji.hr

2,509 total views, 3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  <

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Hide Related Posts
  %d blogeri kao ovaj: