Zlatko Dalić – čovjek iskrene vjere’

Krunica je vidljiva poveznica i hrvatskog finala u Moskvi i finala
u Domovinskom ratu i to je teško ne vidjeti u ovome trenutku, piše Darko Pavičić za Večernji list.

Jedan od razloga zašto bi američki katolici trebali navijati za malu srednjoeuropsku zemlju: Hrvatska je iznimno katolička zemlja, a izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić čovjek je iskrene vjere, napisao je najveći katolički portal u SAD-u, Catholic News Agency, nakon pobjede hrvatske reprezentacije u polufinalu. Da, upravo tako – Zlatko Dalić čovjek je iskrene vjere. I to ne skriva. Štoviše, upravo svoju vjeru ističe kao jedan od nosivih stupova svog života. Ne nameće je nikome i ne natura, ali je i ne skriva, piše Darko Pavičić u Večernjem listu.
 
Duhovni trend

– Vjera mi daje snagu, uvijek imam krunicu u džepu i pomolim se prije utakmice. Zahvalim Bogu na svakom danu, jer mi je dao snagu i vjeru, ali i prigodu da nešto u životu napravim – posvjedočio je u adventskom razgovoru za prilog katoličkog tjednika Glas Koncila, rekavši da je cijeloga života vjernik i da tako odgaja i svoju djecu te svake nedjelje nastoji ići na euharistiju.

– Meni i mojoj obitelji vjera je izuzetno bitna. Bog je svakodnevno prisutan u mojoj obitelji i životu – posvjedočio je Dalić i pridružio se tako nizu sportaša, estradnjaka i javnih osoba u Hrvatskoj koje u posljednje vrijeme javno i otvoreno svjedoče svoju vjeru i bliskost s Bogom.
Dalić i njegovi momci zapravo su logičan nastavak duhovnog trenda koji se posljednjih godina događa u Hrvatskoj, a to je pravi vjerski bum među mladima. Hrvatski reprezentativci sa svojim izbornikom duhovno su povezani sa stotinama mladih koji svakoga utorka mole krunicu na Kamenitim vratima u Zagrebu, s tisućama mladih koji hrle na duhovne obnove ili ih se pak više od 6000 okupi na duhovnom spektaklu ‘Progledaj srcem’ Laudato televizije u zagrebačkoj Ciboni. Radi se očito o novoj generaciji ljudi koji imaju volje i snage i duha mijenjati lice ove zemlje, i to u duhu evanđelja, dijaloga o otvorenosti za život.

– Kod mene je vjera stalna i sve što sam napravio u životu i svojoj karijeri mogu zahvaliti vjeri i dragom Bogu. Stalno ponavljam kako mogu biti prezadovoljan sa svime kako se to kod mene razvijalo. Bez kvalitetne vjere i jednoga dobrog motiva to je teško ostvariti. Krunica je uvijek uz mene i, kad osjetim taj neki trenutak, stavim ruku u džep, stisnem je i onda sve stvari budu lakše – rekao je Dalić u svome svjedočanstvu u emisiji ‘Zašto vjerujem’ Hrvatskog katoličkog radija. No premda je nekoliko puta spomenuo krunicu, zanimljivo je da postoji tek jedna jedina njegova fotografija s krunicom u ruci. Dalić je i samozatajan i ponizan, nije manifestativni vjernik i galamdžija, koji će krunicu objesiti o retrovizor automobila kao puki ukras ili amajliju, nego čovjek iskrene vjere, koji će posvjedočiti kako na brojanicu moli, a ne fotografija se njome oko vrata.

 
Znanje i optimizam

I da, baš je krunica simbol Dalićeva uspjeha i pobjeda na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Krunica je bila simbol i pobjede u Domovinskom ratu. Mnogi su je mladići stavljali oko vrata kada su kretali na bojište čak i ne znajući kako se moli, ali su je stavljali s vjerom, baš onom čvrstom evanđeoskom vjerom kojom Krist govori u Evanđelju na više mjesta kroz riječi ‘vjera te tvoja spasila’.

Krunica je vidljiva poveznica i hrvatskog finala u Moskvi i finala u Domovinskom ratu i to je teško ne vidjeti u ovome trenutku, kada je Dalić sa svojim momcima uspio cijelu zemlju povezati u jedno i započeti novi hrvatski san.

U tome snu ima mjesta za sve one ljude, ponajprije mlade, koji će neopterećeni bremenom prošlosti i vlastitih interesa željeti graditi novu zemlju, izgarati za nju svojim srcem baš onako kako su momci ovoga ‘čovjeka iskrene vjere’ izgarali na ruskim travnjacima. A on ih je vodio znanjem, optimizmom, povjerenjem i ljubavlju. I s krunicom u ruci. Tj. Čvrstom evanđeoskom nadom da se s vjerom ne može nego uspjeti. Šaljući tako poruku liderima i ‘izbornicima’ na svim hrvatskim razinama, koji bi ovu napaćenu zemlju po Dalićevu primjeri trebali početi voditi iz pobjede u pobjedu do konačnog finala, zaključio je Darko Pavičić za Večernji list.

 

 

Autor: Darko Pavičić/večernji.hr

3,133 total views, 3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.