Životni plan: pokušati doći u Nebo

Životni cilj nas vjernika je stići u Nebo, spasiti dušu. Biskup R. W. Finn donosi nekoliko korisnih savjeta kako taj cilj ostvariti.

Naš se život sastoji od mnogo planova, ciljeva. Oni nas motiviraju, usmjeravaju naše djelovanje i oblikuju naše dane. Postoji jedan, konačan cilj, koji nadilazi sve one kratkoročne, zemaljske ciljeve – Nebo.

Naš krajnji cilj, kao sljedbenika Isusa Krista i članova Katoličke Crkve, jest doći u Nebo te pomoći drugima da i oni postignu vječno spasenje.

Svake godine pohađam godišnji seminar kao dio vlastite cjeloživotne formacije. U skupini koja okuplja 25 svećenika (i biskupa) iz cijele zemlje zajedno molimo, dijelimo obroke i raspravljamo; također imamo i mini seminare na neku teološku temu, ponekada i više različitih tema. Svake jeseni svećenici naše dijeceze imaju sličan program pod nazivom “Dani klera”. To mi je svakako od pomoći u življenju svog poziva.

“Plan života”

No, što možemo napraviti kako bi naš odnos s Bogom rastao iz dana u dan? Ovdje ću naglasiti nekoliko elemenata iz “Plana života”, kojeg često preporučam. Možda će vam biti korisno da ih uzmete u obzir u vašem  životu. No, imajte na umu da ima još mnogo stvari koje možete dodati.

Jutarnje predanje:

Kao prvu stvar koju napravite kad ustanete iz kreveta, predajte dan Bogu; sav svoj posao, sve dobre stvari, izazove i uvrede. Njih možemo dati Bogu kao čin povjerenja i ljubavi. Posvećujemo ih tako što ih sjedinjujemo s Njim.

Molitva:

Ustajem rano kako bih imao sat vremena za tihu molitvu prije svete mise. Drugi u molitvi provode pola sata ujutro i pola sata navečer. Na neki način mi je lakše uklopiti to u vlastiti svakodnevni raspored na ovaj način. Ako to činim samo povremeno, zagubi se. Provedite vrijeme s Isusom Kristom. To je najvažnija stvar.

Sveta misna žrtva:

Imam privilegiju svakodnevno služiti svetu misu. Jasno, svi smo dužni pohađati misu nedjeljom i blagdanima. Možda možete otići na misu još koji dan. Zamolite Duha Svetoga da vam pomogne kako vam sveta misa ne bi postala rutina. (Kao svećenik također svaki dan  molim i Časoslov ili brevijar.)

Krunica ili druge molitve predanja:

Krunicu pridodajem svom vremenu “tihe” molitve. Parovima i obiteljima zajednička molitva krunice može biti vrlo značajna.

Duhovno štivo:

10 minuta dnevno čitam neku duhovnu knjigu. Životi svetaca su dobar izbor. Čitajte izvrsne knjige. Ovdje je 5 preporuka, iako ih ima još mnogo:

 • Nasljeduj Krista, Toma Kempenac;
 • Duša svakog apostolata, Dom Chautard;
 • Predanje Božjoj Providnosti, Jean Pierre Caussade;
 • Filotea (Uvod u pobožni život), sv. Franjo Saleški;
 • Rasprava o pravoj pobožnosti prema Djevici Mariji, Ljudevit Marija Grignion Montfortski.

Samo 10 minuta dnevno je dovoljno da pročitate odlično štivo.

Čitanje Svetog pisma:

5 minuta dnevno; jedan od načina da to napravite je da krenete od početka Novog zavjeta. Čitajte otprilike jedno poglavlje dnevno. Pročitat ćete Novi zavjet za otprilike 9 mjeseci.

Stav svetosti ili “nadnaravni pogled”:

Moramo živjeti u svijetu s nogama čvrsto na zemlji. Imamo svakodnevne obaveze koje trebamo vjerno izvršavati. No, možemo pokušati uvijek imati na umu da je Bog prisutan; On je uz nas. On voli mene i tebe. Stoga, izvršavam svoje dužnosti za Njega: bilo da je to držanje nastave u razredu, odlazak na sastanak ili ribanje poda. Sve je to za Boga, stoga dajem sve od sebe sa svakim naporom.

Učinite neku žrtvu svaki dan:

Ovo je kao korizma produžena na cijelu godinu. Ne stavljajte šećer u kavu; izaberite manje udoban stolac; manje vremena provodite ispred TV-a ili računala; osim toga, poradite na strpljenju s određenom osobom u vašem životu. Prihvaćajte svakodnevne križeve bez prigovaranja. Napišite pismo ili nazovite nekoga tko vas treba.

Idite na ispovijed:

Ovo je vrlo važno kako biste ostali u stanju posvećene milosti i kako bi rasli u svetosti. Probajte se ispovijedati barem jednom mjesečno. S vremenom će postati sve lakše.

Dnevni ispit savjesti:

Svaku večer prije odlaska na spavanje zamolite Duha Svetoga za pomoć u preispitivanju proteklog dana. Napravite čin kajanja. Ovo će pridonijeti i kvaliteti Ispovijedi.

Kleknite prije spavanja:

Kao dodatak činu kajanja, zahvalite Bogu na danu. Recite Mu što biste sutra željeli napraviti bolje. Izmolite tri Zdravo Marije te zamolite Mariju za svetu čistoću.

Ovo je samo nekoliko kratkih prijedloga. Postoje i druga “sredstva rasta u svetosti”. Za rast je prije svega potrebno vrijeme, no ovo je način da svoj život predate Bogu dok vjerno živite u svijetu. Molim za vas i ponizno vas molim da i vi molite za mene, kao i za sve druge svećenike. Pomozimo jedni drugima stići u Nebo.

 

Prevela: dr.sc. Danijela Janjanin – Žena Vrsna

1,876 total views, 6 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  <

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Hide Related Posts
  %d blogeri kao ovaj: