Živjeti pravednost, milosrđe i vjernost ispunjava nas najdubljim osjećajima povezanosti s Bogom i bližnjima

»Jao vama, pismoznanci i farizeji! Licemjeri! Namirujete desetinu od metvice i kopra i kima, a propuštate najvažnije u Zakonu: pravednost, milosrđe, vjernost. Ovo je trebalo činiti, a ono ne propuštati.« (Mt 23, 23-26)


Zanimljivo je kako je religiozni čovjek često u opasnosti zamijeniti vrijednosti, te ono što je relativno i manje bitno proglasi apsolutnim i najbitnijim, dok ono što je zaista bitno i apsolutno, relativizira i učiniti manje važnim. Vjerojatno je razlog tome što ono najvažnije u Zakonu, a to su pravednost, milosrđe i vjernost, zahtijeva puno više angažmana od namirivanja desetine metvice, kopra i kima. Biti pravedan, milosrdan i vjeran Božjem savezu stavlja u pitanje cijelu osobu u cjelokupnom spektru njezinih odnosa, dok se desetina bilja relativno lako i brzo nabere.

Svejedno, živjeti pravednost, milosrđe i vjernost u svakodnevnim odnosima, čovjeka ispunjavaju najdubljim osjećajima povezanosti s Bogom i bližnjima, dok ispunjavanje nebitnih propisa ostavlja čovjeka u lažnoj sigurnosti vlastite ispravnosti.


Autor: don Boris Vidović

 2,259 total views,  3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.