Međugorje

Zima u Međugorju: Vrijeme „SERVISIRANJA“ DUŠE

Življenje u Međugorju moglo bi se podijeliti na dva ciklusa.


Prvi ciklus je vrijeme zatišja. Obuhvaća zimsko vrijeme godine (prosinac, siječanj, veljača i tamo do polovice ožujka.) Ceste su uglavnom praznije, mjesta za parkiranje ima napretek kao i mjesta u crkvenim klupama, nema gužve na kolnicima, a suvenirnice i neki restorani su „zatvoreni zbog godišnjeg odmora“. Uglavnom lakše se diše i lakše se živi!

 

Drugi ciklus je vrijeme komešanja. Obuhvaća proljetni, ljetni i jesenski period godine. Počinju pristizati hodočasnici, gužva je na cesti, čeka se na pješačkim prijelazima, zastoje stvaraju autobusi koji nasred ceste utovaraju ili istovaraju kofere i putnike, u crkvu se ne može ući, uvijek je negdje neki žamor, a na brdima odzvanjaju glasovi iz zvučnika… Kulminacija je obično u rujnu i listopadu, kad shrvani vrućinama, gužvom i raznovrsnim bukama, istrošeni župljani s radošću iščekuju opet onaj prvi ciklus u godini.

 

Ova mirnoća zimskog vremena, iako izvana može izgledati siva i pasivna, nudi zapravo pregršt unutarnjih aktivnosti. Kao što se i fizički, zbog zimske hladnoće i nepogoda zatvaramo u tople domove, ovo vrijeme zatišja omogućava nam da se na isti način uvučemo i u skrovita i topla mjesta vlastite duše. Teoretski izgleda lako, ali današnjem čovjeku naviknutom na aktivnosti i druge različite bjegove od samoga sebe, poput prekomjernog gledanja televizije, tipkanja i virkanja po mobitelu, šupljih priča, igranja videoigara… postaje sve teže uroniti u fizičku pasivnost molitve ili klanjanja, tišinu osluškivanja, aktivnosti duše u komunikaciji s Bogom u najintimnijim dijelovima sebe.

 

Čovjeka zapravo možemo usporediti s autom. Ako želiš dugu i sigurnu vožnju, nakon određenog broja kilometara potrebno je napraviti MALI ili VELIKI SERVIS. Nakon što se sve pregleda, istrošeno zamjeni, a pokidano pokrpi, može se sigurno nastaviti vožnju. E pa ovo vrijeme zatišja, za naše duše i tijela je poput vremena za SERVIS. Pod Božjom lampom potrebno je detektirati sve ono što Sotona koristi kako bi nas „okrenuo protiv Boga i vratio nas na sve ono što je ljudsko, a u srcima uništio sve osjećaje prema Bogu i Božjim stvarima.“ (kaže Gospa u poruci od 25.1.2017.) Hod u tišini, molitvi i skrovitosti ovog vremena zatišja priprema nas za ono drugo vrijeme u godini, kad u komešanju hodočasnika, zarada i izdataka postoji puno veća opasnost da se podlegne napastima „materijalizma, modernizma i egoizma koje nam svijet nudi.“ (usporedi Gospina poruka od 25.1.2017.)

 

Kao što se majka brine za dijete da mu u ovom zimskom vremenu viroza i prehlada ne padne imunitet, tako što mu sprema prirodne napitke, daje mu voće, kupuje vitamine… tako se i Gospa kroz ovo vrijeme zatišja brine za naš DUHOVNI IMUNITET da ne pokleknemo pred virozama nemira. Jer ako se nemir pusti u dušu, poput virusa koji zahvati jednu stanicu, pa zatim mijenja njen izvorni kod i širi se po cijelome tijelu, tako i nemir iz duše mijenja cijeli životni kod pojedinca, zatim obitelji i svijeta. Stoga Gospa, naša duhovna majka i nama sprema i preporuča duhovne napitke za jačanje našeg duhovnog imuniteta na nemir – a to je opet i opet samo MOLITVA ZA MIR kako Gospa kaže u poruci: „… molite za mir. Mir u ljudskim srcima, mir u obiteljima i mir u svijetu.“ (usporedi Gospina poruka od 25.1.2017.)

 

Najbolje iskorištavanje ovog vremena zatišja bit će dakle ako se odazovemo njenom pozivu te sva naša isprazna korištenja vremena pretvorimo u vrijeme servisiranja duše kroz molitvu za mir kako ne bi u nastavku godine, pod pritiscima svih budućih komešanja, izgubili osjećaj za ono što je Božje.

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Danas slavimo važan događaj u povijesti Crkve Kristove, obraćenje svetog…