Zanimljivost

Želite na more i odmoriti od svega preporučujemo vam samostan Monastays za sve je namjenito

Ljeto je već tu i i vrućine koje nam ne  da uživamo nego se sakrivamo u hladovini ili u kući. Ali imamo za vas novo rješenje a željni ste promijeniti okolinu i otići na more, mi vam preporučujemo samostanu mjesto odmora i mira a svi mogu ići.

Ne morate biti svećenik ili redovnica, nego možete vi i vaša obitelj provesti na otoku u miru  od grada buka i mjesta i uživati na jadranu.

Monastays je platforma putem koje možete rezervirati smještaj u samostanu. Ne radi se o ljetnim kampovima ili organiziranom ljetovanju s posebnim programom, radi se samo o smještaju, kao da ste u apartmanu ili hotelu.

„Naš put počinje 2016. godine kada smo pokrenuli prvu hrvatsku mobilnu katoličku društvenu mrežu – Holy. Kroz rast platforme, rasli smo i sami, te imali čast upoznati brojne dionike naše vjere. Zahvalni smo Bogu na talentima i ljudima koje nam je stavio na put.” – poručuje Zoran Mičuda, izvršni direktor tvrtke Monastays.

Misija Monastaysa je pružiti vjernicima ne samo fizičku već i duhovnu obnovu i odmor. Za sebe kažu da su motivirani tim koji želi ljudima diljem svijeta omogućiti iskustvo noćenja u samostanima i vratiti ulogu samostana kao „gostinjaca“, koju su imali davnih dana.

 

„Vjerujemo da otvaranjem vrata samostana pomažemo samostanima u radu i ulažemo u razvoj zajednice a putnicima dajemo jedinstveno iskustvo noćenja.”

– MONASTAYS TIM

 

Provela sam 4 dana u Orebiću, u samostanu Gospe od Anđela, a smještaj unajmila putem Monastaysa kako bih vam iz prve ruke mogla prenijeti iskustvo ovakvog odmora. Putovanje nije bilo organizirano u suradnji s Monastaysom niti je platforma bila pokrovitelj tog putovanja ili ovog članka. Svrha je samo pružiti informaciju o postojanju ovakve opcije smještaja i prikazati što možete očekivati.

Kako funkcionira Monastays?

Na web stranici monastays.com možete pregledati ponudu smještaja u samostanima. Osim lokacije, za svaki samostan dostupne su i detaljnije informacije, poput povijesti samostana i okolice. Navedeni su i detalji ponude obroka u samostanu, ali i pogodnosti poput parkirnog mjesta, WiFi-a, klimatizacije prostora.

Samostani nude smještaj u jednokrevetnim, dvokrevetnim, trokrevetnim i višekrevetnim sobama, obično uz zasebnu kupaonu, što je navedeno u opisu smještaja. Među informacijama o smještaju možete pronaći i prijedloge aktivnosti poput ronjenja, biciklizma, planinarenja i ostvariti posredovanje u organizaciji tih aktivnosti.

U kalendaru dostupnosti možete vidjeti postoji li slobodan termin za odabrani smještaj i kada. Svakako prije rezervacije pročitajte i Kućna pravila te uvjete otkazivanja.

Ponuda smještaja je pogodna za samce, parove, obitelji s djecom

Velika je prednost ovakvog smještaja što imate pristup svetoj misi u samom smještaju pa je time riješeno pitanje kamo na svetu misu tijekom godišnjeg odmora. Osim svete mise, kod ovakvog smještaja lako je dogovoriti i svetu ispovijed, a u spontanom druženju sa fratrima ili sestrama u samostanu, zasigurno će vas okrijepiti i pokoji duhovni razgovor.

Rezervacija smještaja je laka i brza, kao na velikim platformama koje uobičajeno nude rezervaciju smještaja u hotelima i apartmanima. Pristup je individualan, a Monastays tim susretljiv.

Mi smo rezervirali smještaj samo tjedan dana unaprijed. Ako ste par, a niste još u braku, ovakav smještaj izvrsna je prilika za zajedničko ljetovanje jer nudi mogućnost odvojenih soba i zasebnih kupaona. To je bio jedan od razloga zašto smo se i mi odlučili za ovo iskustvo. Također, blizina Bogu posvećenih ljudi i drugih vjernika su nadahnjujući i krijepe duh u borbi za očuvanje čistoće na ljetovanju.

Kako izgleda godišnji odmor u samostanu?

Dan smo započinjali svetom misom, fratri bi poslije nudili doručak i kavu. U samostanu je osim nas bilo još parova, a dolaze i mlade obitelji s djecom. Dan provodite prema vlastitim željama i u svom aranžmanu, poštujući kućni red. Kao što je spomenuto, možete koristiti i pomoć Monastays tima u organizaciji raznih dodatnih aktivnosti poput planinarenja, biciklizma i slično.

Mi smo u vlastitom aranžmanu posjetili Korčulu, Dubrovnik i jednu vinariju na Pelješcu. Kada je riječ o ovakvim izletima, samostanski smještaj može biti nezgodan zbog ograničenog vremena povratka. U slučaju samostana Gospe od Anđela, morali smo se vratiti do ponoći. Izvedivo je, ali može biti stresno ako naletite na neočekivane situacije.

Pogledajte par slika:

 

Za odlazak na plažu potreban je automobil jer je ovaj samostan smješten na uzvisini, ali to ne mora biti slučaj sa svim smještajima koje Monastays nudi. Bilo nam je potrebno manje od 10 minuta vožnje do plaže. Plaže su dovoljno velike i duge da možete otići na kupanje i odvojeno, ako ne želite tijekom hodanja i zaručništva izložiti sebe jedno drugome u oskudnijem izdanju.

Ako se odlučite za ovu opciju godišnjeg odmora, svakako preporučujemo da prije polaska pročitate i Mali katolički popis za svako putovanje. Mi nismo požalili, stekli smo i novo vrijedno prijateljstvo s fra Šimunom koji nas je s radošću primio, pazio da imamo sve što nam je potrebno i, poput nas, raduje se i nekom budućem posjetu.


Autor: Rastimo u vjeri

(Visited 328 times, 7 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Ako vjerujemo i ako smo primili Gospodina u svoj život…