Želiš biti ponizan? Ovo je ispravan put…

MEDITACIJA ZA DOŠAŠĆE

Blažena Djevica donosi veselje kud god prolazi: “Gledaj samo! Tek što mi do ušiju doprije glas pozdrava tvojega, zaigra mi od radosti čedo u utrobi”, kaže joj sveta Elizabeta misleći na Ivana Krstitelja koji raste u njezinoj utrobi. Na hvalu svoje rođakinje Marija odgovara prelijepim himnom: “Veliča duša moja Gospodina, i klikće duh moj u Bogu mome Spasitelju.”

U Marijinu hvalospjevu Veliča (Magnificat) sadržan je duboki razlog svake poniznosti. Marija primjećuje da je Bog pogledao “na neznatnost službenice svoje”; zato u njoj “velika… djela učini Svesilni”.

Cijeli Gospin život prolazi u ovom ozračju veličine i ujedno poniznosti. Nije nikada tražila nikakvu slavu za se. Krjepost poniznosti – koja prosijava tako očito u životu Djevice Marije – jest istina, to je priznanje onoga što uistinu jesmo i vrijedimo pred Bogom i pred drugima; također znači i isprazniti se od samih sebe i dopustiti da Bog svojom milošću djeluje u nama. To je odbacivanje pojavnosti i površnosti; izraz je dubine ljudskoga duha; uvjet je njegove veličine.

Poniznost se temelji na svijesti o mjestu koje zauzimamo pred Bogom i pred ljudima, i na mudroj umjerenosti naših uvijek neumjerenih želja za slavom. Ova krjepost nema nikakve veze sa sramežljivošću, plašljivošću ili osrednjošću. Ne suprotstavlja se svijesti o primljenim darovima ni tome da oni donesu plod uz ispravnost nakane; poniznost ne umanje srce, uvećava ga.

 

Poniznost otkriva da sve što je u nama dobro, kako u redu naravi, tako i u redu milosti, pripada Bogu, jer “u njemu se obogatiste u svemu”. Sve ono što je veliko i dobro u nama dolazi od Gospodina; naše su naprotiv bijeda i slabost. Pred Bogom se osjećamo poput “dužnikâ koji nemaju odakle vratiti”, i zbog toga se obraćamo Mariji kao Posrednici svih milosti, Majci milosrđa i nježnosti, kojoj se nitko ne utječe uzalud. Predaj se s povjerenjem njezinu majčinskom zagrljaju, zamoli je da ti pribavi ovu krjepost koju je ona toliko cijenila; ne boj se da ti ne će udovoljiti. Marija će je tražiti za tebe od ovoga Boga koji uzvisuje neznatne, a raspršuje oholice; a budući da je Marija moćna kod svojega Sina, bit će sigurno uslišana.


Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak I. (Došašće – Božićno vrijeme – Bogojavljenje)

3,149 total views, 3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  %d blogeri kao ovaj: