Vijesti

Zašto sotona mrzi zvuk zvona kad zvoni na crkvi evo što kaže Egzorcist o tome


Zanimljivo pitanje, zašto sotona mrzi crkvena zvona, zvuk zvona koje čujemo na crkvi ili za vrijeme kad svećenik diže hostiju i kalež onda se zvoni u crkvi sa zvoncem to sotona jako mrži jel mu smeta svetost koja je jaka za vrijeme sv. mise.

Tijekom egzorcizma Đavao je vrištao: “Prestani!”, te pokušao izbiti zvona svećeniku iz ruku. Ovo je razlog zašto Đavao mrzi crkvena zvona 

Portal Bitno.net donosi zanimljiv tekst o temi koja će vjerujem zanimati monoge; “Zašto Sotona mrzi zvona?”, pita se Patti Armstrong u  novom blogu  koji piše za katolički portal NC Register.

Nedavno je đakon koji sudjeluje u službi oslobađanja rekao meni i suprugu: ‘Đavao mrzi zvona’. On je zapravo svekar naše kćeri stoga je to bio običan razgovor, barem za nas.”

No Patti je zaintrigirala ta rečenica zbog čega je spomenula tijekom susreta sa svećenikom i egzorcistom ocem Teofilom (ime je izmijenjeno zbog zaštite identiteta).

Otac Teofil potvrdio je riječi đakona: “Đavao mrzi zvona. Ja ih stalno koristim tijekom susreta. Koristim se lijepo ugođenim posvećenim zvonima.” Patti prenosi kako je tijekom egzorcizma Sotona znao vrištati: “Prestani!”, te ih je pokušao izbiti svećeniku iz ruku.

Kada ga je pitala “zašto zvona”, otac Teofil je odgovorio: “Sotona nas uvijek napada preko naših osjetila. Tako i sama liturgija treba biti sveti napad na našu osjetila: naš vid, naš dodir, naš miris i sluh. U Crkvi se molimo uz pomoć mnogih osjetilnih predmeta jer smo tijekom tisućljeća naučili da je to ono što odvraća neprijatelja.

Otac Teofil u obredima oslobađanja služi se ručnim zvonima koja se inače koriste u liturgiji.

“Kada se ova posvećena zvona koriste tijekom mise time nam želi poručiti:’ Pogledajte u Riječ koja je Tijelom postala!’. Zvono ponižava Sotonu jer je ono običan predmet koji čini ono za što su (demoni) bili stvoreni ( demoni su prema predaji prvo bili anđeli koji su se pobunili protiv Boga, op.a. ). Oni ne žele obožavati Gospodina.

Drugi razlog zašto đavao mrzi zvona je taj što on prezire sve što je lijepo i sveto.

Ljepota nas pokreće. Lijepa glazba, prekrasne molitve, cvijeće i skladni tonovi pobuđuju našu dušu. Sotona mrzi sve lijepo, a zvona se posebno koriste kako bi privukle pozornost na nebesko obožavanje Boga.”

Zvona u Starome zavjetu

Kada je Bog Mojsiju objašnjavao kako bi trebala izgledati odjeća izraelskih svećenika, kakav će biti Aron, on spominje zvonca utkana u halje.

Na njegovu rubu sve naokolo načini šípke od ljubičastog, crvenog i tamnocrvenog prediva, a između njih zvonca od zlata naokolo; zlatno zvonce pa šipak, zlatno zvonce pa šipak naokolo ogrtača uz rub. Neka budu na Aronu dok vrši službu, da se čuje kad ulazi u svetište pred Jahvu i kad izlazi; tako neće umrijeti.” (Izl 28,33-35)

Zvona su bila uklopljena u čin čašćenja Boga. Ona su stvarala radosnu melodiju koja je Bogu ugodna, a istovremeno tjera zle duhove koji je ne mogu podnijeti. U liturgiji Rimskog misala očuvana je praksa blagoslova uz zvuk zvona pri čemu svećenik moli: „Njegov zvuk nek odagna sve zle duhove.”

Kako kaže psalam: „Hvalite ga cimbalima zvučnim, slavite ga cimbalima gromkim! Sve što god diše Jahvu neka slavi! Aleluja!” (Ps 150,5-6)


Izvor: Bitno net.

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Svako stablo koje ne rađa dobrim plodom siječe se i u oganj baca'.…