Zašto se 31. prosinca naziva i Silvestrovo?

Dan je naziv dobio po papi Svetom Silvestru I. kada mu je spomendan

Silvestrovo ili posljednji dan u godini obilježava se 31. prosinca, a Silvestarska noć slavi se dočecima Nove godine. Dan je naziv dobio po papi Svetom Silvestru I. kada mu je spomendan.

Njegov pontifikat (razdoblje vladanja Pape) trajao je 21 godinu, 11 mjeseci i jedan dan, a završio je 31. prosinca 335. godine. Slavi se kao zaštitnik od bolesti zvane guba.

Današnji svetac mnogo toga je vidio i proživio jer je živio u dva posve različita razdoblja kršćanstva. Razdoblju progona i ubijanja i razdoblju Milanskog edikta kojim kršćanstvo zadobiva slobodu. Godinu dana nakon Milanskog edikta tj. 314. izabran je Silvestar za papu kao 34. nasljednik sv. Petra.

Svi njegovi prethodnici na papinskoj stolici bili su mučenici, iako svaki ne umire izravno od pretrpljenih muka. Kad je Crkva izašla iz katakomba, započela je s gradnjom svojih bazilika i hramova, veličanstvenih prostorija za bogoslužje. No, još važnije od toga bila je nutarnja izgradnja na koju se sveti papa Silvestar dao čitavim srcem.

Za njegova pontifikata održan je i prvi opći sabor u Niceji god. 325. koji je osudio arijevsko krivovjerje. Pun zasluga za Crkvu umro je sveti papa Silvestar 31. prosinca godine 335.

Zanimljivi događaji na 31. prosinca:

1879. Thomas Edison je svijetu prvi put predstavio žarulju

– 1781. u SAD-u je otvorena prva banka 

– znanstvenica Marie Curie je 1911. primila Nobelovu nagradu za kemiju. Bila je prva žena dobitnica Nobelove nagrade kada ju je za fiziku 1903. podijelila s Pierreom Curieom i Henrijem Becquerelom

 

Izvor: 24sata.hr

3,309 total views, 6 views today

Facebook Comments

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: