Duhovnost

Zašto grijeh treba sasjeći dok je još samo u mislima?

U mnogim stvarima Evanđelje se slaže s onim što je govorila stara latinska mudrost. Recimo, među latinskim izrekama nalazimo i ovu. In principiis obsta! U početku sasjeći. Ne dopustiti da se jedna loša stvar razvije, nego je iščupati čim nastane. Kad se već razvije, mnogo ju je teže sasjeći, a možda i ugušimo ono što je dobro.
Svaki grijeh smo pozvani sasjeći odmah u početku, dok je još u mislima

Na svetoj misi stalno se ispovijedamo za sve zlo što smo učinili mišlju, riječju, djelom i propustom. Moj grijeh, moj grijeh, moj preveliki grijeh! I tako dalje. Ako primijenimo onu latinsku izreku na ovu našu molitvu, onda možemo reći da je najvažnije sjeći loše misli. Misao raste do riječi, a riječi do djela, a zla djela čine da propuštamo dobra djela. U početku sasjeći.

Krist je rekao da sve zlo dolazi iznutra, iz ljudskog srca. Srce je jezgra čovjeka. Među prvim zlim djelima navodi zle misli. Kada netko napravi veliko zlo djelo, svi smo sablažnjeni. Možda zaboravljamo da je sve počelo od zlih misli i zlih riječi. Zanemarujemo zle misli do krajnjih granica. Zapustili smo predio duše. Duša se napunila svakakvim zlim idejama, pa što onda možemo očekivati?

Ni jedno zlo ne može se zaustaviti izvana. Kad već naraste do djela, možemo samo strpljivo podnositi posljedice i sanirati to zlo. Normalno, država može provoditi represiju i treba, ali to je malo i premalo. U početku sasjeći. U početku razlikovati dobro od zla. Rasvjetljavati savjest. Srce. Čovjekovu srž. Jezgru. Učiti birati dobro i odbacivati zlo. Njegovati dobru misao i iščupati zlu. Čovjek je duša. Imati higijenu duše.

Zla misao je jaka misao i to ne treba zanemariti

Najveću prepreku toj higijeni čini relativizam. Zamagljivanje granice između dobre i zle misli. Od novog doba svijet se puni tom maglom. Danas smo gotovo u mrkloj magli. Noćnoj magli. Imamo vladajuću slabu misao koja je nemoćna pred zlom mišlju. Zla misao je ustvari jaka misao. Kao komunistička jaka misao. Pa nacistička. To su jake misli koje su nas zavile u crno. Danas smo pod prijetnjom novih jakih misli. Ustvari, zlih misli.

Onda, vratimo se riječi Evanđelja i latinskoj mudrosti. U početku sasjeći. To vrijedi za skandale u Crkvi i zločine u svijetu. Za mene osobno i za sve ljude. Istina je univerzalna. Dobro je temelj svih ljudi i svega svijeta.

Stari su monasi govorili da je potrebno stajati na vratima misli i svaku misao pitati: Odakle dolaziš i kamo ideš? Ako si od Boga, samo naprijed, ako si od neprijatelja, ne možeš ući.

don Šimun Doljanin – Žena vrsna
Foto: Anita Austvika – Unsplash


Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Koliko je ostalo neizrečenih stvari, neizgovorenih riječi koje smo željeli…