Započelo Zaštita maloljetnika u Crkvi. Sastanak u Vatikanu

Sastanak o zaštiti maloljetnika u Crkvi, koji će se održati u Vatikanu od 21. do 24. veljače, prvi je susret koji na svjetskoj razini obuhvaća sve predsjednike biskupskih konferencija i poglavare redovničkih zajednica, na kojemu će se to pitanje rješavati u evanđeoskom vidiku


Riječ je o crkvenom susretu pastirā sa ‘sinodskim’ obilježjem bez presedana, koji pokazuje da je borba sa zlostavljanjem koje su počinili članovi klera, u sadašnjem povijesnom kontekstu, za papu Franju prioritet. Poslušati žrtve, povećati svijest, bolje upoznati, razviti nove propise i procedure, razmijeniti dobra iskustva, samo su neki od ciljeva tog skupa.

Međutim, taj sastanak nije prvi korak Svete Stolice, a ni biskupskih konferencija, u tom smjeru. To je samo jedan dio na putu kojim Katolička Crkva ide već više od 30 godina u zemljama kao što je Kanada, te Sjedinjene Američke Države, Irska i Australija, a oko 10 godina u Europi. Obnova kanonskih propisa o slučajevima zlostavljanja maloljetnika koje su počinili članovi klera, u Vatikanu započinje prije 18 godina, a posljednjih su godina posebno bezbrojne geste, govori i dokumenti koje su pape posvetili toj bolnoj temi. Objava propisā i pravilnikā katkada nije odmah dovela do promjene mentaliteta potrebne za suzbijanje zlostavljanja, ali uoči sastanka koji je potaknuo papa Franjo, ne može se govoriti o početku zauzimanja Crkve u zaštiti maloljetnika.

Jedna od prvih biskupskih konferencija koja je objavila odredbe u vezi sa seksualnim nasiljem nad maloljetnicima u crkvenim krugovima jest Kanadska biskupska konferencija, koja ih je objavila 1987. godine. Dvije godine poslije Crkva u Kanadi ustanovila je poseban odbor koji je 1992. godine objavio dokument naslovljen „Od trpljenja do nade“, a koji sadrži 50 ‘preporuka’ upućenih katolicima, biskupima i odgovornima za formaciju svećenikā.

U Sjedinjenim Američkim Državama biskupska se konferencija na problem seksualnoga zlostavljanja maloljetnika od strane svećenika prvi put službeno usredotočila na zasjedanju u lipnju 1992. godine. U Irskoj je pak Crkva 1994. godine ustanovila poseban odbor koji je u prosincu 1995. godine objavio prvi izvještaj. Međutim, jedan od prvih protokola na svijetu o tomu kako u biskupiji razmotriti slučajeve pedofilije koje su počinili članovi klera, objavljen je u Australiji. Naime, u prosincu 1996. godine dokument naslovljen „Prema ozdravljenju“ odobren je za sve australske biskupije, a na snagu je stupio 1997. godine.

Sveta Stolica je pak od početka XXI. stoljeća, posebice zahvaljujući djelovanju kardinala Ratzingera, koji je poslije izabran za papu, započela i dovršila veliku obnovu kanonskih normi kako bi se razmotrili slučajevi zlostavljanja, obnavljajući kazne, procedure i nadležnosti. Međutim, motu proprijem ‘Sacramentorum sanctitatis tutela’ (Zaštita svetosti sakramenta) Ivana Pavla II., iz 2001. godine, zločin seksualnoga zlostavljanja maloljetnika od strane klerika uvršten je među najteža kaznena djela, koja spadaju u nadležnost Zbora za nauk vjere.

 


Autor: VATIKAN

539 total views, 3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.