Započela Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

Jučer  je molitvenim slavljem u bazilici sv. Pavla izvan zidina,
kojim predsjeda papa Franjo, započela Molitvena osmina za jedinstvo kršćana


Danas je započela Molitvena osmina za jedinstvo kršćana, a molitvene tekstove su ove godine pripremili kršćani iz Indonezije, zemlje koja broji više od 265 milijuna stanovnika, i u kojoj kršćani čine 10% populacije. Za indonezijske kršćane, riječi iz knjige Ponovljenog zakona “Teži za samom pravdom” (Pnz 16, 20), koje su ujedno i tema ovogodišnje molitvene osmine, predstavljaju odraz njihove svakodnevice.

Zajedno u odgovoru na nepravdu

U teološko – pastoralnom uvodu, koji je za ovu prigodu pripremilo Papinsko vijeće za promicanje jedinstva kršćana, stoji da se u Indoneziji korupcija očituje u različitim oblicima; utječe na politiku i poslovni svijet, i to često s razarajućim posljedicama po okoliš; te potkopava pravosuđe i provedbu zakona. Oni koji trebaju promicati pravdu i štititi slabe prečesto čine upravo suprotno i, kao rezultat toga, povećava se jaz između bogatih i siromašnih, pa tako zemlja bogata resursima trpi zbog skandala siromaštva u kojem živi veliki dio stanovništva.

Kršćanske zajednice postaju svjesne svoga jedinstva u zajedničkom suočavanju i odgovoru na nepravdu – istaknulo je Papinsko vijeće za promicanje jedinstva kršćana. U isto vrijeme, suočeni s tim nepravdama, dužni smo, kao kršćani, ispitati načine na koje smo možda u njih bili uključeni. Samo slušanjem Isusove molitve “da svi budu jedno” (Iv 17,21) možemo svjedočiti živo jedinstvo u različitosti. Kroz naše jedinstvo u Kristu moći ćemo se boriti protiv nepravde i ponuditi ono što je potrebno njenim žrtvama – stoji u uvodu tekstova ovogodišnje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana.

Pozvani na molitvu

I ove godine – rekao je pak Papa na općoj audijenciji održanoj u srijedu – pozvani smo moliti kako bi se svi kršćani vratili u jednu obitelj, u skladu s božanskom voljom koja želi “da svi budu jedno” (Iv 17,21). Ekumenizam nije stvar izbora. Nakana će biti za razvoj zajedničkoga i dosljednoga svjedočanstva u afirmaciji istinske pravde i potpore najslabijih kroz konkretne, prikladne i učinkovite odgovore – rekao je papa Franjo.

Autor: VATIKAN

 1,055 total views,  3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.