Vijesti iz Vatikana

Započela Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

Jučer  je molitvenim slavljem u bazilici sv. Pavla izvan zidina,
kojim predsjeda papa Franjo, započela Molitvena osmina za jedinstvo kršćana


Danas je započela Molitvena osmina za jedinstvo kršćana, a molitvene tekstove su ove godine pripremili kršćani iz Indonezije, zemlje koja broji više od 265 milijuna stanovnika, i u kojoj kršćani čine 10% populacije. Za indonezijske kršćane, riječi iz knjige Ponovljenog zakona “Teži za samom pravdom” (Pnz 16, 20), koje su ujedno i tema ovogodišnje molitvene osmine, predstavljaju odraz njihove svakodnevice.

Zajedno u odgovoru na nepravdu

U teološko – pastoralnom uvodu, koji je za ovu prigodu pripremilo Papinsko vijeće za promicanje jedinstva kršćana, stoji da se u Indoneziji korupcija očituje u različitim oblicima; utječe na politiku i poslovni svijet, i to često s razarajućim posljedicama po okoliš; te potkopava pravosuđe i provedbu zakona. Oni koji trebaju promicati pravdu i štititi slabe prečesto čine upravo suprotno i, kao rezultat toga, povećava se jaz između bogatih i siromašnih, pa tako zemlja bogata resursima trpi zbog skandala siromaštva u kojem živi veliki dio stanovništva.

Kršćanske zajednice postaju svjesne svoga jedinstva u zajedničkom suočavanju i odgovoru na nepravdu – istaknulo je Papinsko vijeće za promicanje jedinstva kršćana. U isto vrijeme, suočeni s tim nepravdama, dužni smo, kao kršćani, ispitati načine na koje smo možda u njih bili uključeni. Samo slušanjem Isusove molitve “da svi budu jedno” (Iv 17,21) možemo svjedočiti živo jedinstvo u različitosti. Kroz naše jedinstvo u Kristu moći ćemo se boriti protiv nepravde i ponuditi ono što je potrebno njenim žrtvama – stoji u uvodu tekstova ovogodišnje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana.

Pozvani na molitvu

I ove godine – rekao je pak Papa na općoj audijenciji održanoj u srijedu – pozvani smo moliti kako bi se svi kršćani vratili u jednu obitelj, u skladu s božanskom voljom koja želi “da svi budu jedno” (Iv 17,21). Ekumenizam nije stvar izbora. Nakana će biti za razvoj zajedničkoga i dosljednoga svjedočanstva u afirmaciji istinske pravde i potpore najslabijih kroz konkretne, prikladne i učinkovite odgovore – rekao je papa Franjo.

Autor: VATIKAN

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Svjedoci smo neprekidnih rasprava o Međugorju. Jedni su za Međugorje,…