Vijesti

Zagreb: PROSLAVA BLAGDANA BL. IVANA MERZA U BAZILICI SRCA ISUSOVA

Zagreb- 9.5.2019  Ovogodišnji blagdan bl. Ivana Merza svečano je proslavljen u Bazilici Srca Isusova gdje se nalazi njegov grob a koju je on svakodnevno posjećivao tijekom posljednjih šest godina svoga života. Uoči blagdana molila se devetnica bl. Ivanu koju su organizirali i predvodili  mladi iz SKACA. Posljednja tri dana devetnice večernju sv. misu slavio je i propovijedao p. Božidar Nagy, postulator bl. Ivana Merza.


U svojim propovijedima pokazao je kako se bl. Ivan nakon iskustva rata postupno uzdizao prema svetosti živeći u raznim ambijentima u Beču i Parizu a kad je došao u Zagreb njegov svetački život zasjao je punim sjajem. Postulator je naglasio duhovne vježbe koje je bl. Ivan svake godine obavljao i koje su bile posebno sredstvo njegova uspona prema svetosti. U četvrtak 9. svibnja uoči samoga blagdana u Velikoj dvorani Pastoralnog centra Bazilike održano je predstavljanje knjige Apostol Kristov dvojice braće Krešimira i Domagoja Jakumetovića, rodom iz Vukovara a žive u Osijeku i veliki su štovatelji bl.Ivana. Njihovo svjedočenje što je bl. Ivan značio i znači i danas za njih, koji su u djetinjstvu proživjeli svu tragediju Vukovara, duboko se dojmilo svih nazočnih.

Na sam blagdan služene su sv. mise u Bazilici i to sedam sv. misa prije podne. U 10 sati sv. misu za đake i profesore škole “Dr. Ivan Merz” služio je rektor Bazilike i župnik p. Ivan Matić, a glavnu večernju sv. Misu u 19 sati vodio je i propovijedao krčki biskup Ivica Petanjak. U veoma dojmljivoj i nadahnutoj propovijedi posebno je istaknuo činjenicu kako je bl. Ivan Merz u tako mladoj dobi postigao duhovnu zrelost što se posebno vidi iz njegovih brojnih tekstova posebice iz njegova Dnevnika. Svoju je propovijed biskup Petanjak započeo ovim riječima:

„Više se puta nađemo u nelagodnoj situaciji kad o nekom svecu moramo govoriti, a o njemu imamo samo par najosnovnijih podataka. Kad je riječ o blaženom Ivanu Merzu, onda nije problem u malo, nego o puno, da ne kažem previše. Stojimo pred jednim dragocjenim rudnikom i ne znamo što da uzmemo iz tog preobilja… Dok sam ovih dana prelistavao stranice iz Blaženikova života postavljao sam si pitanje: ‘Kako je moguće da je netko u tako kratkom životnom vijeku mogao živjeti takvim intenzitetom, a da ništa nije preskočio u svom životu?’“ Potom je biskup ukratko izložio njegov život po raznim etapama i ambijentima gdje je živio da bi naglasak posebno stavio na njegov odnos prema žrtvi te je rekao: „S napunjenih 18 godina Merz je shvatio da život mora biti žrtva. Ne da može, nego da mora biti žrtva, te stoga piše 10. ožujka 1915. u svom dnevniku: ‘Život nam mora biti žrtva.’

Braća Domagoj i Krešimir Jakumetović s krčkim biskupom Ivicom Petanjkom u Zagrebu u Bazilici Srca
Isusova na Blagdan bl. Ivana Merza10. 5. 2019.
Biskup drži njihovu knjigu “Apostol Kristov” koju su mu autori poklonili a koju su s
velikim uspjehom dan prije predstavili u Velikoj dvorani Bazilike.

 

Bl. Ivan je od najranije mladosti shvatio važnost žrtve kao sredstva kojim se nešto u životu postiže. Za tu je životnu žrtvu crpio snagu iz Kristove euharistijske žrtve koja se pretvarala u apostolat.“ Biskup Petanjak posebno je istaknuo s tim u vezi Ivanove riječi i odluku do čega je došao na kraju rata kad je 5. 2. 1918. zapisao u svome dnevniku: ‘Bilo bi grozno kad ovaj rat ne bi imao nikakve duševne koristi za me! Ne smijem onako živjeti kako sam živio prije rata. Moram započeti novi, preporođeni život u duhu novo-spoznatog katolicizma.’“ Na kraju je biskup Petanjak istaknuo vezu između bl. I. Merza i sluge Božjega krčkog biskupa Antuna Mahnića. Naglasio je kako je bl. Ivan Merz posebno štovao biskupa Mahnićainicijatora Hrvatskog katoličkog pokreta u koji se Merz uključio već u svojim studentskim danima, a godinu dana prije svoje smrti Merz je objavio posebno važan članak pod naslovom ‘Mahnićevim putem’ kojim je on već kročio od svoje mladosti.

Biskup Ivica Petanjak propovijeda na sv. Misi u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu na blagdan bl. Ivana Merza.

 

Za ovogodišnju proslavu blagdana bl. Ivana Postulatura je pripremila njegove relikvije (dijelovi od njegova orlovskog odijela) i koje su si Blaženikovi štovatelji mogli nabaviti. Svečanost u Bazilici završena je pjevanjem himne o čast bl. Ivana „Ivane o mužu vrli“ koja je bila komponirana i prvi puta izvedena na beatifikaciji bl. Ivana za koju je riječi napisao franjevac o. Ladislav Fišić a uglazbio je banjalučki biskup Franjo Komarica. Nakon završene svečanosti u crkvi, za štovatelje bl. Ivana prikazan je bio u Velikoj Dvorani  Pastoralnog centra film o blaženom Ivanu Merz “Život za ideale” poznatog redatelja Jakova Sedlara. Ovogodišnja proslava blagdana bl. Ivana Merza završit će u Bazilici Srca Isusova u četvrtak, 16. svibnja kada će u organizaciji Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika biti predstavljena Sabrana Djela bl. I. Merza objavljena u šest svezaka.

Vjernici mole na grobu bl. Ivana Merza u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu

 


Autor: ivanmerz.hr

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Na nedjelju Dobroga Pastira, 12. svibnja, mladi Zagrebačke nadbiskupije tradicionalno…