Zagreb je postao svjetska metropola duhovnosti

Činjenica je da je Zagreb postao svjetska metropola duhovnosti. Nemamo potpuno objašnjenje kako se to dogodilo, ali inkubirano je u vrijeme Ivančića i Linića.

Vjera mladih u posljednje vrijeme doživjela je pravi „bum“, a duhovnost je postala hit među studentima i mladima. Npr. na Kamenitim vratima, se svakoga utorka urbani, obrazovani, mladi ljudi okupljaju na molitvi krunice. To je novi oblik evangelizacije – tu se događa ta ulična evangelizacija na simpatičan i vrlo originalan način, o kojoj je i Papa govorio. Duhovnost mladih želi biti impregnirana, ući u svijet i tamo pokazati svoje kršćansko lice, susretljivo, milosrdno, komunikativno, otvoreno, dijaloško.

Duhovnost mladih uvijek želi pronaći nove izraze i nove modele kako na prihvatljiv i razumljiv način govoriti novim generacijama. Stalno ima potrebu za pomicanje granica, što je, zapravo, nadahnuće Božje. Stara pobožnost, molitva krunice, pokazatelj je da je to Božje. S jedne strane vrlo autentično i izvorno, a s druge vrlo moderno i otvoreno. Krunica koja je obogaćena pjesmom i spontanim molitvama na otvorenom prostoru nešto je posve novo, a zapravo posve katoličko. 

Dogodila se kulminacija koja je bila inkubirana u vrijeme Ivančića, Linića i drugih poznatih pastoralaca, koje kao da je bilo vrijeme priprema. Ali nemamo potpuno objašnjenje kako da se to dogodilo u posljednje vrijeme u Zagrebu. Činjenica je da je Zagreb postao svjetska metropola duhovnosti.

Okuplja se mnogo mladih koji su vrlo zainteresirani za sve moguće duhovne programe koji im se nude te se ti programi događaju na vrlo zanimljiv način:

– kateheze o 10 Božjih zapovijedi,

– vjeronauk kod don Damira Stojića, 

– trogodišnje formacije mladih kod isusovaca, 

– veliki interes za duhovne vježbe i razne duhovne programe gdje ima mnogo kvalitetnih pastoralaca koji to vrlo predano rade i okupljaju oko sebe mnoštvo educiranih i formiranih laika, koji čak i vode brojne pastoralne programe.

U Zagrebu se od mnoštva tih programa mladi čovjek katkad ne može odlučiti koji izabrati. U nekim smo stvarima siromašni, ali u nekima silno bogati i njima možemo obogatiti Europu, jer smo daleko bogatiji od njih, najbogatiji u Europi. Primjerice, ljetni programi, kroz sve ljetne kampove prošlo je sigurno oko 4000 mladih. U Zagrebu je također tolika brojka onih koji prolaze kroz programe.

Crkva na misi mladih u „Palmi“ u Zagrebu u petak uvečer je puna. I kod don Damira Stojića je puna. I kod Valentića je puna. I kod Jakova Rađe… Paušalna je procjena da sigurno4.000 mladih prolazi kvalitetno kroz programe, osim nedjeljnih misa, jer je to nešto drugo. U svakom slučaju, nikada nije bilo toliko mladih. 

Danas ima mladih koji su završili teologiju daleko više nego li svećenika. Oni poznaju materiju.

Fenomen duhovnog buma traje 10-ak godina, a posljednjih 4-5 godina je na vrhuncu. I što je najbolje, putanja je uzlazna, trend je još uvijek vrlo intenzivan, nude se novi programi, istražuju se, a potražnja je sve veća. Posljednjih godina imamo nekoliko ciklusa duhovnih vježbi i svake godine sve je veći interes i sve brže popunjavamo kapacitete. 

To su, praktički, plodovi tih gibanja plodovi kvalitetnog rada s mladima. S druge strane, još više mladih želi razvijati nove oblike evangelizacije.

Dolazi do nas ono što već dugo vremena rade Poljaci. Zapad je razvio neke modele, jer su oni na neki način već dodirnuli dno, pa su morali tražiti nove oblike evangelizacije i tako se razvilo više oblika ulične evangelizacije. Na primjer splitska Ultra, čiji je model evangelizacije postojao vani, npr. u Poljskoj više od 10 godina, uz neke naše autentične, hrvatske modele.

U Hrvatskoj je možda danas lakše navijestiti evanđelje nego prije, jer su se mladi uvjerili da svijet ne zna ponuditi vrijednosti. Tamo gdje društvo nije teško stradalo, kao što je u Hrvatskoj, mladi se boje takvog svijeta, boje se života bez vrijednosti i ideala, pa suočeni s besperspektivnošću takvoga života, imaju potrebu ponovno propitati što nudi evanđelje i dati mu još veću šansu i pozornost. Ne žele doći u situaciju da svojoj djeci ne mogu progovoriti uvjerljivo i prenijeti im vjeru, pa se žele zaodjenuti u „oklop vjere“ i naoružati se svime onime što ona nosi i zato tako marljivo i predano ulaze u tu stvarnost. I to je taj hrvatski fenomen.

Mladi traže da je svećenik koji stoji pred njima pravi, istinski Kristov svjedok, oni od svećenika očekuju da je mistik. Dakle, da sve što govori, govori iz osobnog uvjerenja. Da je to njegovo iskustvo. To je jedino jamstvo istine. I traže od njega da posveti svoje vrijeme, da je kadar sve svoje vrijeme dati njima. To je drugi test njegove autentičnosti. I u tom susretu se događa živa Crkva. Nije nužno da on svakome od njih pokaže njegov životni put, nego je to ambijent u kojemu se može pronaći taj put. 

Njihovu vjeru u ideale i plemenitost svijet ugrožava i narušava u velikoj mjeri, pa se često vraćaju u Crkvu s vrlo malaksalom vjerom u same sebe i u svoje vrijeme. Svećenik je, dakle, onaj koji mora vratiti vjeru i u njih same i u ovo vrijeme koje je vrijeme za velike stvari i kada im pokaže da su se rodili u pravo vrijeme, da su oni pravi i da u njima postoji plemenitost i duh Božji, da se na njih može računati, njih to silno relaksira i ohrabruje. Kada ih ta riječ takne onda žele pronaći autentičnog i pravog sebe kako bi dali nešto ovome društvu.Što kada skliznu, kad ih svijet prevari? Nužno je da se oni razbijaju i rasplinjuju, nakon svakog razočaranja slika se konkretizira i mijenja, prolazi kroz neka nova rađanja i oni kroz to shvate da nikad neće postati sveti na taj način da neće padati u grijeh. Druga stvar je da se nikad ne mogu osloniti na sebe i svoju prosudbu, nego samo na Krista. Faze tih padova dragocjena su iskustva, koja ih, na koncu, uče mudrosti i realnosti života.

Mladi čovjek ima potrebu za zajedništvom, veseljem, glazbom i zabavom, a s druge strane često doživljava da je ono što mu se nudi strano i neprihvatljivo. Jer nije u njegovu duhu. 

Fenomen duhovnog buma traje 10-ak godina. Činjenica je da je Zagreb postao svjetska metropola duhovnosti.

Autor: Darko Pavičić, VL (sažela D.)

1,520 total views, 2 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  %d blogeri kao ovaj: