Duhovna glazba

Za vrijeme Korizme možete poslušati posebne pjesme odabrane za te dane do Uskrsa


Kako je vrijeme Korizme kada se pripravimo za jedan od najvećih blagdana  to su dani odricanje  jača se snaga volje, i post. Korizma je vrijeme od četrdeset dana kroz koje se Crkva priprema za Veliki tjedan i Uskrs.

Dok ste u Korizmi odabrali smo posebne pjesme za te dane te vam preporučujemo da dok ste sami ili sa obiteljima da pustite u tišini glazbu i razmišljate o Isusu i njegovim kušnjama te zajedno sa njim prođete te dane Korizme, Korizma će vas ojačati i duhovno obnoviti i pomoći.

Napjev “Sretnih li vas” ili punim nazivom “Sretnih li vas, griješni ljudi” još jedna korizmena skladba s dugom tradicijom. I nju nalazimo u trećem izdanju pjesmarice Cithara Octochorda iz 1757. godine. Tekst pjesme prema latinskom tekstu O felices peccatores je priredio Ferdo Rožić (1877. – 1949.). Pjesma se i danas najčešće izvodi prema harmonizaciju Vinka Žganeca (1890. – 1976.).

Pjesma je, barem svojim naslovom na prvi pogled malo neobična za korizmeno vrijeme – Sretnih li vas. Ali već prvim čitanjem stihova dade se naslutiti da se u pjesmi isprepliću korizmena i uskrsna tematika. Melodijska linija je durska, jednostavna, tečna i zanosna.

Pjesma “Sretnih li vas” u pjesmarici Pjevajte Gospodu pjesmu novu (PGPN), Hrvatska liturgijska pjesmarica, Zagreb, 1985. se nalazi pod rednim brojem 463.

Sretnih li vas, griješni ljudi

Sretnih li vas, griješni ljudi,
Novi život sviće vam:
Ljubavlju za vama žudi
Na sud križa Višnji sam.
Vaše grijehe stavlja na se
Da vas digne, da vas spase
Sa svog križa Bog vas sam!

Ljubit ga, braćo ljudi,
Ljubite ga snagom svom!
Svaki odsad drugim budi
Svetom svojom odlukom!
On vam grijehe uze na se,
On vas diže, on vas spase,
Ljubite ga dušom svom!

Sretnih li vas – Mješoviti zbor Instituta za crkvenu glazbu “Albe Vidaković” Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu i zbor “Pelikan” sestara Klanjateljica Krvi Kristove. 

Dirigenti: Danijela Župančić, prof i doc.mr. art. Ruža s. Domagoja Ljubičić. Orguljska pratnja: mag. art. Milan Hibšer.

Sretnih li vas – Kristofori Hosana

Korizma u pjesmi

  1. Prosti moj Bože
  2. Ja se kajem
  3. Milosti je čas 
  4. Narode moj ljubljeni 
  5. Svaka duša
  6. O Isuse ja spoznajem
  7. Sretnih li vas
  8. Isuse naš
  9. Stala plačuć tužna mati
  10. Stala majka pod raspelom

Izvor

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Dana 31. ožujka 2022. godine u poslijepodnevnim satima, nakon okupljanja…