Kultura

Vukovar – čarobno mjesto gdje Dunav ljubi nebo ( Video

U sačuvanim pisanim dokumentima Vukovar se spominje već početkom 13. stoljeća kao Volko, Walk, Wolkov, odnosno hrvatski Vukovo. Od 14. stoljeća sve je više u upotrebi pomađareni naziv Vukovar.

U to je vrijeme Hrvatska u državnopravnoj zajednici s Ugarskom. Vukovar, kao i susjedni Ilok, u tom su razdoblju čuvari hrvatskog identiteta.

Već 1231. godine, medu prvima u hrvatskim zemljama Vukovar je dobio status slobodnog kraljevskog grada.
U Vukovaru je osnovana tiskara 1867. godine i izdavala je prve vukovarske novine na njemačkom jeziku »Der Syrmier Bote«. Kasnije je radilo više tiskara, a od brojnih novina isticale su se “Sriemski Hrvat« i »Sriemske novine«, koje su izlazile gotovo tri desetljeća.
Vukovar ima svog nobelovca Lavoslava Ruzičku. Rođen je u Vukovaru 1887. godine, a Nobelovu nagradu za kemiju dobio je 1939. godine.

Pet kilometara nizvodno od Vukovara smješten je Vučedol, arheološki lokalitet iz. Ondje su živjele indoeuropske civilizacije, koje su između 3000. i 2500. god. pr. Kr. proizvodile – pivo.
Prema tome, može se reći da je Vukovar zapravo europska kolijevka piva. Danas se najbolje pivo u gradu pije u Vukovarsko pubu na korzu, gdje imate priliku kušati Vukovarsko pivo.

Zahvaljujući zadruzi Vrhunsko vukovarsko, vukovarske proizvođače i obiteljska poljoprivredna gospodarstva možete podržati kupnjom njihovih proizvoda putem web stranice. https://vrhunskovukovarsko.hr/
U ponudi su sjajna vina, poznati kulen, slanina, čvarci, kozji i kravlji sirevi, ali i zlatovezi, torbe, suveniri…


– Uredništvo

(Visited 59 times, 1 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Metković se prvi put spominje 1422. u jednom spisu koji…