“Vrijeme stvorenoga” – mjesec molitve i djelovanja za očuvanje planeta

Svjetska ekumenska inicijativa velika je prigoda za zaštitu našega zajedničkog doma, prigoda da budemo njegovi čuvari i da razvijamo njegove darove. Poticaj za sudjelovanje u toj inicijativi, koja traje od 1. rujna do 4. listopada, dolazi od Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja


Sudjelujmo svi u inicijativi ‘Vrijeme stvorenoga’! Poticaj je to koji je Dikasterij za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja upravio svim biskupima, u nedavno odaslanom pismu o kojemu je jučer (18. lipnja) objavio posebno priopćenje. Poziv je to pastirima da u okviru svoje odgovornosti u pastoralnom vodstvu pripreme to posebno svjetsko ekumensko vrijeme molitve i djelovanja u svrhu zaštite našega zajedničkog doma, koje traje mjesec dana.

Slaviti život, štititi stvoreno

U tom poticaju dikasteriju se pridružuju Svjetski katolički pokret za klimu i Crkvena panamazonska mreža, a poziv je upućen i svim crkvenim zajednicama, kako bi slavile život i štitile sve od Boga stvoreno. Tekst opremljen slikama daje ideje za sudjelovanje u toj inicijativi: od klanjanja pred Presvetim i molitve, do skupljanja otpada, apela za promjenu politikā kako bi se ograničilo globalno zatopljenje, te kako bi se ustanovili odbori za promicanje cjelovite ekologije i sudjelovalo u aktivnostima potpore stavljajući u praksu encikliku Laudato si’.

Brojne biskupije i župe u cijelom svijetu već planiraju svoje događaje. ‘Vrijeme stvorenoga’ je ekumenski trenutak, u kojemu sudjeluju Anglikanska zajednica, Svjetski luteranski savez, Svjetsko vijeće Crkava (KEK) i Svjetski evangelički savez. Mrežna stranica Vremena stvorenoga, http://seasonofcreation.org/, sadrži sve druge informacije.

„Mreža života“ – biološka raznolikost u opasnosti

Ekumenski upravni odbor ove je godine za tu inicijativu predložio temu „Mreža života“; a njome želi istaknuti potrebnu zaštitu biološke raznolikosti. Sve je veći, naime, gubitak nekih bioloških vrsta. U nedavno objavljenom izvještaju Ujedinjenih naroda procjenjuje se da danas na našem planetu jednoj od devet vrsta prijeti istrebljenje. Inicijativa ‘Vrijeme stvorenoga’, osim toga, snažno je povezana i sa sljedećom biskupskom sinodom o Amazoniji, na kojoj će se raspravljati o cjelovitoj ekologiji.

Svi smo dio prirode

Pismo na koje se poziva spomenuto priopćenje potpisao je msgr. Bruno Marie Duffé, tajnik Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, u kojemu on ističe da briga o stvorenomu pomaže u zaštiti baštine koju nam je dao Stvoritelj, baštine koja je bitna za naše blagostanje. Msgr. Duffé također podsjeća kako je papa Franjo u enciklici Laudato si’ napomenuo da prirodu ne možemo smatrati odvojenom od nas ili jednostavnim okvirom našega života. Uključeni smo u nju, njezin smo dio i prožeti smo njome – istaknuo je papa Franjo.

Tajnik je dikasterija spomenuo i papu Benedikta XVI. koji je pak jednom prilikom, govoreći o našoj dužnosti očuvanja prirode, rekao da se pod zadaćom da ju podčinimo nije nikada podrazumijevala naredba da ju svedemo na ropstvo, nego zadaća da budemo čuvari stvorenoga i da razvijamo njegove darove.

 


Izvor: Radio vatikan

 678 total views,  2 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.