Vrijeme došašća

Prisutnost pokojnih, nekad rođenih i voljenih, svodi se na sjećanje, događaje koje pamtimo i zaboravljamo. Dobro je naglasiti onu staru izreku koju je, preko pjesničkih usta, netko izrekao kao da Isus govori: Slave moj rođendan, a mene nisu pozvali na proslavu!

Začuđuju sve ove silne pripreme, raskošna  svjetla, ponude, u vrijeme došašća diljem svijeta i Domovine.

Mnogi, gledajući to, zaboravljaju bit pravog slavlja. Za kršćane to nije proslava povijesnog događaja koji je sve dalje iza nas, koji prelazi u sjećanja na Isusov rođendan, nego se proslava odvija na dva kolosijeka: iskustvo spomena i iskustvo iščekivanja, drugovanja s njime u sadašnjosti i budućnosti.

Ljudima, nekima od nas, mnogima, treba vratiti spoznaju da se proslava prošlosti ne može odvojiti od činjenice da je Isus isti nekad i sada, da je prisutan među nama.

Lijepo je slaviti rođendane kad su slavljenici s nama. Nažalost, to se ponekad gubi iz vida i dobiva se dojam da je došašće proslava prošlog događaja. Vjernik u proslavi uspostavlja živu vezu s Kristom u liturgiji i u raskošnom vanjskom slavlju, a to treba isticati tijekom došašća, jer je Isus mnogima tuđinac koji je živio u ono vrijeme, a ne danas.  Nedvosmisleno je to doživio apostol Pavao, govoreći da je on jučer i danas isti i da će tako biti do vječnosti.

Bilo bi dobro, uz sve lijepe pjesme i doživljaj za oči, da se naglasi ta veza Krista živa koji s nama dijeli sadašnjost i koji nas vodi u budućnost i ponovni susret na kraju vremena.

Došašće je vrijeme duhovne priprave na proslavu Božića, a koja se, između ostaloga, očituje u ispovijedi i pričesti. Od nas se traži obraćenje  i rađanje dobrih plodova.

Na rođendane se dolazi s darom u rukama. Što mu možemo donijeti? Možemo mu donijeti sebe i sve one koje volimo, za koje se molimo. Kako mu to reći? Ne trebamo brinuti! On čita naše misli i sve zna što je u našem srcu i pogledu. Na nama je da se dobro i iskreno pripremimo kroz ovo vrijeme došašća.

Vlč. Slavko Vranjković


 2,203 total views,  2 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.