Vijesti

Vlč. Tušek: Dani karantene pokazali su koliko čeznemo za Euharistijom i zato pozivam mlade na organizaciju molitvenog bdjenja uoči Svih Svetih

Pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije poziva i potiče mlade da u svojim župama organiziraju bdjenje uoči svetkovine Svih svetih, a kao primjer svetosti ove godine preporučaju Carla Acutisa kojeg je Papa Franjo proglasio blaženim 10. listopada u Asizu.

izvor: HKM


Ove godine “Holywin” u organizaciji Ureda za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije neće se moći održati u dosadašnjem obliku zbog oštećene dvorane Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati u nedavnom potresu i pandemije s kojom se suočavamo. No to ne znači da se ovogodišnji Holywin neće održati, naprotiv!  Vlč. Kristijan Tušek potiče i poziva mlade da u svojim župama organiziraju bdjenje uoči Svih Svetih, a kao temu ovogodišnjeg Holywina preporučio je Carla Acutisa, mladića kojega je 10. listopada u Asizu proglasio blaženim Papa Franjo. Tom prigodom smo razgovarali s njim o ideji za pokretanje Holywina unatoč epidemiološkoj situaciji, zašto baš Carlo Acutis kao primjer svetosti i što za njega znači odgovornost za drugoga u ovim vremenima. Ovdje možete pronaći i materijale za Holywin koje je pripremio Ured za pastoral mladih za program po župama.

Holywin i tema Euharistije

            U situaciji u kojoj se nalazimo mnogi projekti i susreti dovedeni su u pitanje. Organizacija Holywina može djelovati neodgovorno no želja je i nakana, s jedne strane da se nastavi tradicija molitvenih bdijenja uoči svetkovine Svih svetih. Ta bdjenja mladima puno znače i na koja rado iz godine u godinu dolaze.

U danima karantene uvidjelo se i osjetilo koliko je Euharistija nedostajala i bila potrebna mnogim vjernicima i želja nam je da ovogodišnji Holywin bude zahvala upravo za dar Euharistije s molitvom da za njom još više čeznemo.

Po Euharistiji rastemo u ljubavi i sveto živimo. Upravo ta dva aspekta Holywin želi naglasiti i ponovno posvijestiti – na svetost smo svi kao vjernici pozvani i to nije usputna stvarnost već stvaran i obvezujući poziv za svakoga. To je put kojim postajemo svjetlo i sol u ovome svijetu i kao Crkva tome pozivu trebamo se konkretno i zauzetije odazvati – svi moramo biti sveti! S druge strane, ne zanemariti Euharistiju jer bez redovitog primanja svete pričesti, bez dolaska pred Krista u Oltarskom sakramentu te bez iskrene euharistijske pobožnosti naša vjera ostaje gladna, prazna te na koncu nemamo snage niti hrabrosti živjeti drugačije nego svijet.

Zašto preporučate lik bl. Carla Acutisa za ovogodišnji Holywin?

Carlo Acutis pokazuje da je moguće živjeti sveto! Lijepo je Providnost posložila stvari te smo upravo u ovome vremenu koje je, kako je već rečeno, u nama „uzdrmalo“ osjećaje prema Euharistiji, dobili sveca, mladića, koji je živio od Euharistije, svakodnevno dopuštao – svjestan prisutnosti živoga i jakoga Boga u hostiji – da ga On usmjerava i vodi te da mu Njegovo Tijelo bude izvorom snage za sve s čim se u život nosi što je osobito bilo vidljivo u zadnjim danima njegova života kada je radosno i hrabro podnosio i križ leukemije.

 

S druge strane, Carlo pokazuje kako je i danas moguće biti svet. Divna je činjenica da sveci sebe nikad nisu takvima smatrali – oni su živjeli redoviti život, bavili se svakodnevnim stvarima kojima se mnogi bave, voljeli druženja, imali prijatelje, bavili se hobijima, no ipak uz sve to prepoznavali su sav smisao i snagu Božje prisutnosti u sakramentima i molitvi te upravo na tome temeljili svoj život. Carlo je zato izvrstan poticaj i primjer mladima, i drago mi je što su to mnogi prepoznali te osobito ovih dana o njemu govore. Upravo taj mladić dokaz je kako mladi danas zajedno s Kristom mogu učiniti velika djela te upravo u Kristu vidjeti sami sebe, kako kaže i papa Franjo u svome postsinodalnom pismu Christus vivit, kada govori o tome kako je sam Krist za ovozemaljskog života bio mladi čovjek koji je gajio prijateljstva, duboko suosjećanje s drugima, imao hrabrosti suprotstaviti se nepravdama te pogled upućivao prema budućnosti s povjerenjem u Očevu snagu i blizinu (usp. Christus vivit, 31.).

Carlo u sebi spaja svijet računala, interneta i informatike, svijet nogometa, druženja i radosti te svijet mladosti, spontanosti, ali i poteškoća i sve to stavlja pred Krista, temelji na Kristu i koristi za Krista.

Upravo je u internetu Carlo vidio mogućnost za evangelizaciju istovremeno se čuvajući svega što, kako će sam reći, nije Bogu drago. Carlo zato nama danas ostaje primjer života življenog u djetinjoj povezanosti s Bogom, u radosnoj jednostavnosti života u čistoći te dubokoj i potrebnoj povezanosti i oslonjenosti na Krista, osobito prisutnog u Euharistiji.

Odgovornost za drugoga u vremenu koronavirusa

Organizacija Holywina nikako nije stvar neodgovornosti za drugoga, dapače; Euharistija je sakrament ljubavi, ljubavi na koju smo i mi pozvani i koju moramo donijeti i svjedočiti svakom čovjeku. Upravo iz te ljubavi proizlazi i odgovornost za drugoga. Tako će se u organizaciji ovoga bdijenja posebna pažnja obratiti na sve potrebne epidemiološke mjere kojih smo se pozvani odgovorno i u ljubavi pridržavati.

Nek ovaj Holywin te osobito život bl. Carla budu i nama poziv da radosno i djelotvorno živimo svoju vjeru u zahvalnosti Gospodinu što se svakodnevno za nas prinosi i nama daje u Euharistiji. Dao Bog da upravo tu Euharistiju, baš poput Carla, sve više volimo, a u susretu s drugima konkretiziramo životom.

(Visited 82 times, 1 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
U povodu 40. obljetnice osnivanja Vijeća biskupskih konferencija zemalja Europske…