Izdvojeni članak

Video Znanstvenici u šoku: sve Isusove masline iz Getsemanskog vrta su – iste sorte!

Vjerojatno ni jedne masline na svijetu nemaju tako globalnu slavu kao masline iz Getsemanskog vrta u podnožju Maslinske gore u Jeruzalemu.

Biblija kaže da je Isusova muka počela upravo uz masline u Getsemanskom vrtu.

Nakon Posljednje večere, Isus je s apostolima otišao u Getsemanski vrt, koji je dobio ime upravo po tijesku za ulje, i tamo se molio prije raspeća i muke. Sve su to poznate stvari, dio kulture svijeta i vjere mnogih i zašto odjednom ova priča? Zato što ima novih otkrića vezanih uz te prastare masline koje su svjedočile počecima kršćanstva jednako kako svjedoče i današnjem vremenu, piše Slobodna Dalmacija.

Do danas je na ovom posebnom mjestu u podnožju Maslinske gore kroz tisuće godina preživjelo osam maslina. Oko impresivnih starih stabala, vršnjaka Biblije, danas hodaju turisti i hodočasnici.

Što je to novo otkriveno? Znanstvenici su nedavno otkrili da su ova stabla koja se nalaze u Getsemanskom vrtu, jedna od najstarijih stabala maslina na svijetu, zapravo jedne te iste sorte! Iznenađenje je potpuno.

“Jako je zanimljivo da se prije više tisuća godina netko bavio vegetativnim razmnožavanjem i da se u jednom vrtu nalaze apsolutno identična stabla, stabla iste sorte stara nekoliko milenija”, vele u znanstvenim krugovima. U prvom genetskom i morfološkom istraživanju najmodernijim sredstvima i načinima osam stabala maslina u Getsemanskom vrtu, koje je nedavno završeno, odmah su uočene minimalne razlike među ovim prastarim stablima maslina.

Napravljene su DNK i druge analize, uspoređeni rezultati i ispalo je da su te masline – iste. Svih osam tih do danas sačuvanih maslina u Getsemanskom vrtu, maslina pod kojima se i Isus odmarao, a žive gledaju i nas današnje, nastalo je od jedne masline, jednoga genotipa. Impresivne masline iz doba Krista još nam, izgleda, imaju štošta važno reći.

Otišli su na mjesto zvano Getsemani…  Marko 14:32 Iz evanđelja znamo da je Isus bio u Getsemanskom vrtu u noći svog uhićenja. Ovaj vrt je bio maslinik i postoji i danas. Getsemani na aramejskom znači “preša za ulje”, jeziku kojim je govorio Isus.

Godine 2012. grupa talijanskih znanstvenika proučavala je i testirala osam najstarijih stabala u vrtu i otkrila da su stara oko 900 godina. To bi značilo da današnja stabla nisu ista stabla koja je Isus vidio.  Nadalje, znamo da je 70. godine nove ere rimski vojskovođa Titus osvojio Jeruzalem i uništio sve drevne šumarke na tom području. Zanimljivo je da su znanstvenici spomenuli da stabla masline nakon sječe mogu izrasti iz korijena.Je li moguće da su ove stare masline izrasle iz korijenskog sustava stabala masline koja je stajala prije dvije tisuće godina?
 
 
 

Izvor: Međugorje-info

 

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Na dan Cvjetnice, masa malih oduševljenih ljudi u Izraelu išla…