VIDEO Papina neočekivana gesta: Poljubio noge suprotstavljenim vođama Južnog Sudana

Na kraju susreta južnosudanskih vođa u Domu Sv. Marte u Vatikanu papa Franjo uputio je u četvrtak žarki apel za mir
u toj zemlji i neočekivano poljubio stopala predsjedniku Salvi Kiiru Mayarditu i bivšem vođi
pobunjenika i potpredsjedniku Rieku Macharu, kao i još nekim sudionicima toga duhovnoga i diplomatskoga susreta.


Molio ih je „kao brat i od sveg srca” da usprkos svim problemima ne skrenu s puta mira već završe započeti proces. „Samo ako ste međusobno složni možete od običnih građana postati očevi nacije”, poručio im je Papa.

Papa ih je pozvao da poštuju primirje potpisano u rujnu prošle godine u Addis Abebi te se posvete formiranju vlade nacionalnog jedinstva najavljeno za svibanj, također i u kontekstu aktualnoga državnoga udara u Sudanu, jer imaju posebno poslanje i odgovornost za razvoj Južnoga Sudana, u kojem je 2013. godine počeo krvavi građanski rat i tijekom kojeg je poginulo najmanje 400 tisuća ljudi, prenosi Vatican News.

Papa je pohvalio ekumensko zauzimanje Crkava u Južnom Sudanu za mirovni sporazum i ponovno izrazio želju  da jednoga dana zajedno s anglikanskim primasom Justinom Welbyjem posjeti tu afričku zemlju. Službeni govor Papa je završio molitvom za mir i pomirenje, zaželjevši da ljubav pobijedi mržnju a opraštanje želju za osvetom.

Sudionicima je darovana Biblija s potpisima pape Franje, canterburyjskoga nadbiskupa Justina Welbyja, i vlč. Johna Chalmersa, bivšega moderatora Škotske prezbiterijanske Crkve, s porukom „Traži ono što ujedinjuje. Nadvladaj ono što razdvaja“.


Autor: hkm.hr

862 total views, 3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  <

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Hide Related Posts
  %d blogeri kao ovaj: