(VIDEO) Nadbiskup Želimir Puljić obratio se vjernicima zbog koronavirusa: ‘U ovom vremenu naše obitelji mogu postati male crkve’

Regionalna televizija sa sjedištem u Zadru Diadora televizija objavila je obraćanje predsjednika Hrvatske biskupske konferencije zadarskog nadbiskup
Želimira Puljića povodom donošenja Odredbi biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sprječavanja širenja bolesti COVID-19.


“Obraćam vam se nakon što su hrvatski biskupi izdali svoje odredbe u kojima smo naznačili, u ovom teškom vremenu koronavirusa, što ne bismo smjeli, što ne bismo trebali činiti i od čega bismo se trebali čuvati. Odmah moram reći da nam nije bilo lako donijeti takve odredbe, ali uzimajući u obzir ozbiljnost okolnosti u kojima se nalazimo, prihvatili smo te odredbe i odredili da u ovom svetom vremenu korizme, budemo distancirani od naših crkava, ali povezani. Najteže je nama svećenicima jer nećemo moći slaviti sveta otajstva s narodom kako smo to navikli. Ali te zabrane i ta distanciranost ne znači da smo odvojeni od vas, dragi vjernici – bit ćemo s vama povezani. Potičem sve naše svećenike i sve katehete i pastoralne djelatnike da u ovom vremenu teške kušnje budemo više povezani.

Učinimo da ovo vrijeme kušnje i odvojenosti bude izvor naše šanse, da naše obitelji budu više povezane i da mi između sebe budemo više povezani sredstvima koje nam stoje na raspolaganju – telefon, elektronička pošta itd.

Ovo je također sveto vrijeme korizme u kojemu razmišljamo o Kristovoj muci, po kojoj nas je spasio i otkupio. Nećemo moći sudjelovati na liturgiji i križnom putu, ali možemo to preseliti u naše obiteljiNaše obitelji mogu tako postati male crkve u kojima se odvija ova pobožnost. U tom kontekstu mi ćemo biti povezani s vama bilo putem radija, bilo putem drugih sredstava i tako na neki način biti s vama, nadajući se da će i ovom teškom vremenu doći kraj i da će naša medicina naći sredstvo kako se suprotstaviti tom opasnom neprijatelju koji, kako vidimo, kosi žrtve, ne samo kod nas nego diljem Europe.

Neka vas sve Gospodin blagoslovi i čuva! S vama smo u molitvi, s vama smo u osjećajima naše odgovornosti i iz te odgovornosti izdali smo ove odredbe kako bismo dali što manje šanse tom nevidljivom neprijatelju. Mi smo povezani s nebom, povezani s našim zaštitnicima, njima se utječemo i neka ovo vrijeme bude rast u našem zajedništvu, u našoj zajedničkoj molitvi i našoj povezanosti na jedan drugi način što će, na koncu, uroditi velikim blagoslovima i velikim milostima.” – poručio je, između ostaloga, nadbiskup Želimir Puljić.

Inače, zadarski nadbiskup Želimir Puljić inicijator je pokretanja posebnog ciklusa svakodnevnih duhovnih emisija na Hrvatskom radiju – Radio Zadru pod nazivom „Ohrabri se, Božji narode, i prevencijom i molitvom!“. Prva emisija emitirana je u večernjim satima u srijedu 18. ožujka.

 

 

Izvor: narod.hr


 1,321 total views,  2 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.