Povijest

Video Kalež ( Sveti gral) iz kojega je Isus dijelio pio sa apostolima- Gdje se nalaži?

Navode da je kalež iz kojeg je Isus Krist navodno pio na Posljednjoj večeri već gotovo desetljećima dostupan pogledima posjetitelja jednog španjolskog muzeja, a da nitko dosad toga nije bio ni svjestan.


Navode da se u zlatnom peharu, koji je optočen draguljima, a od 1950. godine je izložen u muzeju u gradu Leonu, skriva upravo Sveti gral.

Istraživači BIBLIJE dobili su poticaj u potrazi za Svetim gralom nakon što je njegova lokacija praćena u dokumentu napisanom 500 godina nakon Posljednje večere. Za Sveti gral se kaže da je čaša iz koje je Isus Krist pio na Posljednjoj večeri i koju je Josip iz Arimateje koristio da skuplja krv na Kristovu raspeću. Od drevnih legendi do suvremenih filmova, vjerski objekt stoljećima je u središtu misterija i fascinacije. Brojni ljudi lovili su ovu traženu kršćansku relikviju, ali potragu za njezinom konačnom lokacijom mogla bi potaknuti napredak u razumijevanju njezina putovanja  

Samo 500 godina nakon što je spomenuto u Bibliji, hodočasnik Antonin iz Piacenze rekao je da je u svojim opisima svetih mjesta Jeruzalema vidio “čašu od oniksa, koju je naš Gospodin blagoslovio na posljednjoj večeri”.

A dokumentarni film “Tajne” Smithsonian Channela objasnio je zašto bi otkriće ovog drevnog teksta moglo biti ključno za pronalaženje njegovog posljednjeg počivališta.

Pripovjedač je rekao: “Prema drevnom rukopisu, čaša koju je Isus koristio na Posljednjoj večeri – Sveti gral – čuvala se i štovala u crkvi Svetoga groba. 

Ali prvi poznati spomen dolazi 500 godina nakon Isusove smrti, pa što se s njim dogodilo nakon Posljednje večere?

Da li bi učenici u to vrijeme prepoznali njegovu važnost? Obrok koji je Isus jeo u posljednjim trenucima prije nego što je uhićen bio je trenutak iznimnog značaja.

U središtu priče je šalica – korištena za početak prve pričesti.”

Svećenik engleske crkve Robin Griffith-Jones detaljno je opisao zašto vjeruje da bi objekt čuvali oni koji su bliski Isusu.

Dodao je: “Htjeli bi zadržati nešto što je bilo svjedočanstvo njihovom prijatelju koji je te iste noći bio izdan.

“Te bi večeri uzeli šalicu i rekli ‘ovo je posebno, zadržat ćemo je’.”

No, na njezinu žalost, ovo nije prva teorija o Svetom gralu. Ona koja je među kršćanima možda najprihvaćenija je da se kalež nalazi u katedrali svete Marije u španjolskoj Valenciji. Službeno, riječ je o tzv. Peharu iz Valencije, no s obzirom da su se njime koristili mnogi pape, među katolicima je popularna teorija da je zapravo riječ o Svetom gralu.

Vjeruje se da ga je iz Jeruzalema u Rim donio osobno Sveti Petar oko 100. godine. Zatim ga je Sveti Lovro u trećem stoljeću odnio u Huescu na području Španjolske odakle je u konačnici odnesena u Valenciju.


Izvor: express.co.

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Ovaj svećenik opisuje svoj doživljaj i viziju koju je imao…