Izdvojeni članak

(Video)Danas je poseban blagdan : BLAGDAN DUHOVA – PEDESETNICA

Crkva slavi Nedjelju Pedesetnice ili svetkovinu Duhova, jedna je od najstarijih kršćanskih svetkovina Crkve. To je blagdan silaska Duha Svetoga na apostole u Jeruzalemu, 50 dana nakon Kristova Uskrsnuća. Od tuda i izraz Pedesetnica.


Slavi se i kao blagdan “rođenja Crkve”, jer Djela Apostolska navode da su apostoli puni Duha Svetoga govorili tako da su ih mogli razumjeti ljudi svih naroda i jezika, a mnoštvo se “dalo krstiti te su primili Duha Svetoga”. Isus je svojim apostolima obećao poslati Duha Svetoga. Duh Sveti spustio se nad apostole u obliku plamenih jezika. Plamen svijetli, daje toplinu, čisti, a toplina daje životnu snagu. Sve su to osjetili i sami apostoli primivši u sebe božanski plamen. Njihovim je srcem prostrujala neka tajanstvena snaga, koja ih je tjerala na propovijedanje, na svjedočenje.

Isus Krist je jedini Spasitelj svijeta. No, bez Duha Svetoga taj spas ne bi mogao do kraja svijeta biti ostvaren. Isus Krist je uzeo na sebe naše grijehe i patnje, bolesti, smrti i krivice. Sve je to uništio na svom križu, a onda u svom uskrsnuću nas uskrisio i tako započeo novo čovječanstvo. No sve je zaokruženo dolaskom Duha Svetoga. Isusu je bilo važno da Duh Sveti siđe na apostole i Crkvu. On je rekao: „Ne idite iz grada dok se ne obučete u silu odozgor”.

Na nedjelju Duhova, kada je Duh Sveti sašao nad apostole, oni su dobili darove Duha Svetoga. Ti su im darovi pomogli ispuniti njihovu misiju, a to je propovijedati Evanđelje svim narodima. I nama ovi darovi, po sakramentu svete krizme, pomažu da živimo kršćanskim životom, da živimo u Kristu, a Krist u nama. Potrebno je svima nama osvijestiti da je Duh Sveti veličanstveni dar svijetu.

Drugi Vatikanski sabor je ustvrdio: “Duh Sveti održava Crkvu mladom!” Možda je to to! Ako se obraćamo više njemu u svom životu, ostat ćemo uvijek duhom mladi i svježi. Recept vječne mladosti je otkriven!

Duh Istine upućivat će vas u svu istinu… Ovo je peti i posljednji govor o Duhu Svetom a smjera na budući savjet i vodstvo kojeg će pružati učenicima. Isus ističe kako je bilo nemoguće da učenici upiju sve Njegove riječi i dovoljno ih razumiju. Duh je onaj koji će ih ubuduće uvoditi u svu istinu. Dok je u prethodnim recima predstavljan kao tužitelj svijeta, Duh je sada učitelj učenika. To dvoje međusobno je povezano: što više učenici budu učili od Duha, tim više će njihov život u skladu s Putom, Istinom i Životom, a sve skupa bit će demonstracija novog života koji svojom kvalitetom prokazuje lažnim onoga kojeg propagira Knez ovoga svijeta. Kao kad se nakon loše začuje dobra glazba…

Moguće je iz Isusovih govora pod posljednjom večerom u Evanđelju po Ivanu izdvojiti dio koji govori o Duhu Svetom i čitati ga kao zasebnu cjelinu. U tom slučaju središnje mjesto zauzima prispodoba o trsu i lozama koja zorno prikazuje stvarnost u koju učenika uvodi dar Duha – s Isusom postaje jedan organizam i dijeli isti život! Duh ih uvodi u najveće otajstvo koje je Isus donio čovjeku: biti jedno s Ocem i Sinom u Duhu! Ovako sjedinjen, učenik može ući u horizont unutartrojstvenog života: Duh učenicima oživotvoruje ono što je Isus već donio jer će uzimati od Njegovog. Kao što je Isus proslavljao Oca, tako će i Duh proslavljati Isusa. S obzirom da će i Otac proslaviti Isusa, to znači da će i Otac i Duh raditi na Isusovoj proslavi. Time je uspostavljen krug između Oca, Sina i Svetoga Duha.

Molitva Duhu Svetom
Dahni u mene, Duše Sveti, da moje misli budu svete!
Pokreni me, Duše Sveti, da moj posao bude posvećen!
Privuci moje srce da zavolim samo ono što je sveto!
Zaštiti me, Duše Sveti, da mogu uvijek biti svet.

Sv. Augustin

www.rastimo u vjeri.com


izvor: hkm.hr

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Jerihon je jedan od najstarijih znanosti poznatih naselja iz kojeg…