VELIKANI VJERE U HRVATA

Rođen je u Janjevu 14. travnja 1878. godine od oca Tome i majke Paoline. Roditelji su mu na krštenju nadjenuli ime Matej.

Matej je kao mladić stupio u franjevački red i dobio redovničko ime Alojzije. Doživotne zavjete položio je 8. prosinca 1901. godine. Studij filozofije završio je u Skadru, a teološki studij u Bologni i Parmi gdje je i zaređen za svećenika 20. travnja 1920. godine. Po završetku studija vratio se na Kosovo. Tamo je obnašao službu župnika, u Bazёu i Đakovici 1907. te u Peći i Glođanu od 1911. do 1913. godine.
Dok je bio župnik u župi Glođane, u nekoliko okolnih sela pravoslavci su nasilno pokrštavali muslimane. Fra Alojzije se suprotstavio tom nasilju zbog čega je bio uhićen i nekoliko dana pritvoren u zatvoru u Đakovici.

Dana 7. ožujka 1913. na putu blizu sela Janosh, crnogorski vojnici skinuli su s njega franjevački habit i prisiljavali ga da se odrekne svoga franjevaštva i svećeništva da bi prešao u pravoslavnu Crkvu. No, fra Alojzije je nepokolebljivo bio vjeran Katoličkoj Crkvi. Vidjevši njegovu čvrstu vjeru i ustrajnu odlučnost kojom je bio spreman sve podnijeti za Krista i Crkvu, vojnici su ga usmrtili s pet hitaca iz puške. Tijelo su mu odmah zakopali na tom istom mjestu. Fra Alojzije umro je s 35 godina života, 17 godina redovništva i 10 godina svećeništva.


Njegovo je tijelo pronađeno tek nekoliko tjedana kasnije i to neraspadnuto, te je bilo preneseno u crkvu u Zymbi. 

Fra Alojzije Palić ubraja se među 40 mučenika iz Albanije i Kosova koji su ubijeni između 1913. i 1974. godine zbog mržnje prema katoličkoj vjeri.

1,098 total views, 2 views today

Facebook Comments

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: