Velečasni Zlatko Sudac: Crkva ne živi ni od slova ni od zakona, nego od Duha i Ljubavi!

Iskustvo Duha Svetoga uvjerava jače od ikakve teorije o njegovu postojanju i djelovanju.

Znanje o Duhu Svetom svodi se na neoborivo apostolsko svjedočanstvo koje su apostoli doživjeli na Pedesetnicu, kao i na odnos Duha Svetoga s Ocem i Sinom, sa Crkvom, sa svijetom i sa svima nama ponaosob.

Zahvaljujući tom Duhu Svetom, svaki je čovjek sudionik Božjeg Života i baštinik Božje Baštine. S Duhom Svetim u sebi, čovjek u svom Srcu nosi i Boga, i Nebo, i Vječnost. Duh Sveti rađa svoje plodove: Ljubav, Mir, Radost, Svetost, Kreposti. Tu su nama na Dar, ali dok god ti plodovi ne postanu jedino stanje i sadržaj čovječanstva i povijesti, ljudi nisu ni blizu ispunili djela koja im nalaže Duh Sveti.

Duh Sveti stvara svijet i povijest, s ljudima ili bez njih. Nikada ne ostaje na onom što je završeno, već uvijek iznova stvara novo. U tom svom postojanju i stvaralačkom djelovanju, Duh Sveti nije upućen na ljude već suprotno, oni na njega. Bez Duha nema života, a ovom je svijetu potrebno „Duha više nego kruha” (LJ. Rupčić).

Duh Sveti je svemoćan. Tko se njemu protivi, zapravo se protivi sebi samom. Može ga se trnuti u djelovanju i Srcima Duhom ispunjenih ljudi, ali ne može utrnuti. Ono što Duh započe to i završi, ali jao onima koji ga guše i griješe protiv Njega, jer je i opstanak Crkve upravo dokaz postojanja Duha Svetog. Stoga mnogi i razlikuju Crkvu Duha i crkvu institucije. Kako god da gledamo, Crkva uvijek mora iznova sebe nadilaziti, jer Duh je i više i veće i bolje od svakog njezina ostvarenja ovdje na zemlji. Stoga po Istini kažem…

…Crkva ne živi ni od slova ni od zakona, nego od Duha i Ljubavi!

 

www.velecasnisudac.com

13,294 total views, 3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.