VAŽNOST TIŠINE/ŠUTNJE

Sveta Faustina Kowalska: „Šutnja je mač u duhovnoj borbi. Pričljive duše nikad neće dospjeti do svetosti…” „Mi smo naviknuti reagirati na jezik i misliti da uvijek moramo odmah odgovoriti, a ne pazeći na to je li Božja volja govoriti. Šutljiva duša je jaka...”

Koliko istine ima u ovih nekoliko riječi svete Faustine Kowalske! U buci današnjeg svijeta, koja dolazi sa svih strana sve rjeđe ulazimo u sabranost i priuštimo si blagotvorne trenutke tišine. Riječi „Tajnice Božanskog milosrđa”, kao i riječi pape Benedikta XVI. te savjeti H. Madingera, mogu nas itekako ohrabriti da to počnemo prakticirati što češće

Pričljive duše nikad neće dospjeti do svetosti

„Šutnja je mač u duhovnoj borbi. Pričljive duše nikad neće dospjeti do svetosti. Taj mač šutnje sve odsijeca što se nastoji objesiti o dušu. Mi smo naviknuti reagirati na jezik i misliti da uvijek moramo odmah odgovoriti, a ne pazeći na to je li Božja volja govoriti. Šutljiva duša je jaka. Sve protivštine neće joj naškoditi kad ustraje u šutnji. Šutljiva duša je sposobna najtješnje se sjediniti s Bogom. Ona živi gotovo stalno pod nadahnućem Duha Svetog. U šutljivoj duši Bog djeluje bez smetnji.“

(sveta Faustina Kowalska; Dnevnik)

Osam plodova tišine

 1. Tišina je dragocjena. U njoj ćeš naći Boga!
 2. Stvori si otok tišine! U buci je teško pronaći Boga!
 3. Tišina i šutnja donose red u dušu. Budi hrabar ponovo započeti!
 4. Šutnja je moć jasnoće. Traži tišinu!
 5. Istina je naporna, ali je spasonosna. Potrudi se da ju spoznaš u tišini!
 6. Bog te čeka u tišini. Tamo ćeš čuti njegov glas!
 7. Privikni se na tišinu ušiju i jezika! Tada ćeš naći Boga.
 8. U tišini srca govori Bog. Slijedi njegovu riječ!

Herbert Madinger, Temeljna načela za kršćane

Naš se život može pokrenuti samo u šutnji

… svijet u kojem živimo ne potpomaže sabranost; štoviše ponekad se stječe dojam da se ljudi plaše napraviti odmak, pa bilo to samo na trenutak, od rijeke riječi i slika koje označavaju i ispunjavaju naše dane. Zbog toga sam u apostolskoj pobudnici Verbum Domini podsjetio na nužnost da naučimo kolika je vrijednost šutnje:

„…samo u šutnji Riječ može naći prebivalište u nama, kao što se dogodilo u Mariji, koja je istovremeno žena Riječi i šutnje” (66). Bez šutnje se ne čuje, ne sluša, ne prima se riječ. (…) Isus se sam povlačio u mjesta izdvojena od mnoštva i samih njegovih učenika da moli u tišini i živi svoj sinovski odnos s Bogom. Šutnja je kadra stvoriti duboko u nama unutarnji prostor, da se u njemu nastani Bog, da bi njegova Riječ ostala u nama, da bi se ljubav prema njemu ukorijenila u našem umu i u našem srcu, te pokrenula naš život…”

 


papa Benedikt XVI. kateheza na općoj audijenciji 7. ožujka 2012. 

4,877 total views, 3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  <

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Hide Related Posts
  %d blogeri kao ovaj: