Duhovnost

Vaša molitva mora biti ponizna i jednostavna – Svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen; a koji se ponizuje, bit će uzvišen !


Neka nam dan počne  sa Biblijom i čitanje njegove riječi kroz koju se može ohrabriti i započet dan sa Isusom koji svaki dan očekuje naše molitve i pokajanje te zahvala za dan ili noć koja je prošla. Dan sa Isusom je nešto najljepše .Kakva je danas tvoja molitva dali iskrena?

Evanđelje:

Lk 18, 9-14

Isus kaže i ovu uspoređuj : U ono vrijeme: Nekima koji se pouzdavahu u sebe da su pravednici, a druge podcjenjivahu, reče Isus ovu prispodobu.

»Dva čovjeka uziđoše u Hram pomoliti se: jedan farizej, drugi carinik. Farizej se uspravan ovako u sebi molio: ‘Bože, hvala ti što nisam kao ostali ljudi: grabežljivci, nepravednici, preljubnici ili — kao ovaj carinik. Postim dvaput u tjednu, dajem desetinu od svega što steknem.’

A carinik, stojeći izdaleka, ne usudi se ni očiju podignuti k nebu, nego se udaraše u prsa govoreći: ‘Bože, milostiv budi meni grešniku!’

Kažem vam: ovaj siđe opravdan kući svojoj, a ne onaj! Svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen; a koji se ponizuje, bit će uzvišen.«

Duhovno promišljenoj evanđelje po Luki:

Usporedba odnosi se na ljude koji su se s pouzdanjem u sebe da su pravednici i koji sve druge preziru kao manje vrijedne. nazivajući one prve farizejima, Spasitelj nije ostavio ni najmanju sumnju o kojoj vrsti ljudi govori. Lako se farizej naokolo molio, on se zapravo nije obraćao Bogu.

Umjesto  toga, hvastao se svojim ćudoređem i vjerskim postignućima. Umjesto da se usporedio s Božjim savršenim mjerilom i uvidi kako je zapravo grešan uspoređivao se s drugima u društvu i dičio se da je bolji.
Često izgovaranje zamjenice ja otkriva pravo stanje govora srca kao umišljenog i samodostatnog.

Carinik je bio izrazito suprotnost. Stojeći pred bogom, osjetio je svoju krajnju bezvrijednost. bio je posve ponižen. Ne htjede ni očiju podignuti prema nebu, nego se udarao u prsa vapeći Bogu za milost ” Bože, milostiv budi meni grešniku” ( Doslovce ovom grešniku). O sebi nije mislio kao o jednom među mnogima, nego kao o onom grešniku koji nije zavrijedio ništa od Boga.

Gospodin Isus je podsjetio svoje slušatelje da Bog prihvaća duh samoponiženje i pokajanje. ta razliku od onoga što smo mi mogli zaključiti na temelju ljudske vanjštine, carinik siđe opravdan kući svojoj.
Bog uzvisuje ponizne, ali ponižuje one koji se uzvisuju.

A što je bilo naopako s farizejom? Mislio je, da je za opravdanje dovoljna pripadnost stranki, koju je smatrao jedinu pravom i Bogu dragom. Mislio je, da ga čini pravednim već samo ispunjavanje propisa po slovu, a da se i ne udubi u njihov duh. Pogrešno je bilo, da se uspoređivao s drugima i prezirao ih zbog toga, što su bili drugačiji. Nije shvaćao, da i carinik ima svoj put i da samo Bog vidi, kako ide tim putem. Zato može samo Bog taj put pravedno prosuditi.

Najgore je bilo, da je farizejeva molitva – ako je smijemo tako nazvati – bez ljubavi. Bez ljubavi prema Bogu, jer je pod izlikom, da moli, hvalisao samoga sebe. Bez ljubavi prema bližnjemu, jer da ga je ljubio, ne bi se nad njim uzdizao i prezirao ga, a napose ne u hramu i pred oltarom.


Autor: Rastimo u vjeri

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
U posvećenom u Vatikanu sv. Otac papa Franjo posebno se…