Vijesti

Ususret SHKM-u: “Crkva približavajući se mladima bolje upoznaje svoju budućnost”

Nakon predstavljanja knjiga „Nastavničke kompetencije“ i „Religioznost zagrebačkih adolescenata“ u ponedjeljak 10. lipnja u prostorijama Nadbiskupskoga duhovnog stola, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić odgovarao je na upite prisutnih novinara na teme izazova pastorala mladih, Susreta hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu 9. i 10. svibnja 2020. te vjeronauka u školi.  


Na pitanje što Zagrebačka nadbiskupija očekuje od Susreta hrvatske katoličke mladeži za koji se priprema, kardinal Bozanić odgovorio je da je i Zagrebačka nadbiskupija kao i sve biskupije u kojima je dosad održan SHKM izazvana da u sebi potraži nova rješenja za navještaj Isusove Radosne Vijesti.

Na pitanje treba li unutar Crkve tražiti nove modele pastorala mladih i koliko je u tome pomogla Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije, Kardinal je istaknuo da treba tražiti nove modele pastorala mladih i da je Zagrebačka nadbiskupija tome otvorena. Primijetio je da na susretima s mladima tijekom podjele sakramenta potvrde vidi da su svakih pet godina to nove generacije koje donose i nove pozitivne izazove, ali i nova pitanja i nove poteškoće čemu se Crkva stalno treba prilagođavati. „Ići ususret mladima znači otvarati se budućnosti. Crkva približavajući se mladima bolje upoznaje svoju budućnost“, poručio je kardinal Bozanić.

Odgovarajući na upit razmišlja li Zagrebačka nadbiskupija da podjelu sakramenta potvrde pomakne na stariju dob, Kardinal je istaknuo da je na temelju onoga što je iznjedrila Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije zasad dobro da se ostane u sadašnjem okviru, ali da je izuzetno važno nastaviti raditi s mladima poslije krizme.

Na pitanje koliko je školski vjeronauk utjecao na religioznost zagrebačkih adolescenata o čemu je provedeno i znanstveno istraživanje, kardinal Bozanić odgovorio je da vjeronauk u školi ima poseban utjecaj na religioznost mladih, što osjeća na susretima s njima. Mladi su bolje informirani od svojih roditelja koji nisu imali prilike polaziti vjeronauk u školi, rekao je Kardinal i posebice istaknuo da je osim znanja dobivenog u školi važno da mladi to znanje mogu i prakticirati, za što su za njih potrebne zajednice, domaće ozračje, potrebna je župna zajednica. Stanoviti napredak potvrđuju susreti mladih na nacionalnoj i biskupijskim razinama te razni susreti mladih koji se događaju u ljetnim mjesecima, primijetio je Kardinal.

Konstataciju da puno adolescenata sami za sebe traže Boga, Kardinal je prokomentirao da svaki čovjek sam za sebe traži Boga. „S jedne strane Bog traži čovjeka, a s druge strane i čovjek traži Boga i traži ga tako da nalazi Boga koji ga je prije tražio. To je normalno. Svaki novi život je novo traženje Boga. I Bog želi da ga čovjek slobodno prihvati. Bog se daje po ljubavi, Bog dolazi čovjeku i upravo je to prihvaćanje odgovor na Božju ljubav. I kad se razumije Boga kao ljubav, onda je lako Boga prihvatiti“, rekao je kardinal Bozanić.

Odgovarajući na pitanje što misli o traženju Boga izvan institucija Crkve, Kardinal je istaknuo da su institucije Crkve tu da pomognu te da je Crkva otvorena stvaranju i novih oblika zajedništva jer su oni promjenjivi. „Crkva je kao temeljna institucija bitna, ona nije ni naša, nju je osnovao Isus Krist. Ali unutar Crkve su pojedine institucije i zajednice koje su promjenjive i trebaju se prilagođavati vremenu i novim izazovima i prilikama“, rekao je Kardinal.

Na komentar kako se vjeronauk često propituje u javnosti, kardinal Bozanić odgovorio je da je školski vjeronauk izborni predmet koji upisuje velika većina učenika i ta je činjenica dobra reklama za njegovo postojanje.


Autor: zg-nadbiskupija.hr

(Visited 8 times, 1 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Nema odnosa s Bogom izvan besplatnosti - podsjetio je jutros…