Uskrs ostaje u velikim i malim tjednima našeg svakodnevnog života

Nema veće opasnosti nego izreći istinu.
Kolika je sablazan za ovaj svijet bila pojava Krista?

Pilat je pred Istinom zbunjen, Židovi sablažnjeni, učenici u smrtnom strahu. Istini je uvijek ista sudbina – razapinjanje. Onaj koji jest Istina umro je na križu ovoga svijeta da bi u njega unio vlastito svjetlo i uništio mrak grijeha, propasti, da bi porazio svijet laži i smrti.  
Znak i našeg vremena je ostao isti – progon Krista, Istine i Kristovih učenika. Trajni su urlici mase koja predaje svoje živote u službu umilnog, ugodnog, korisnog, praktičng, isplativog… Nama, Kristovim vjernicima nije ići tim putem. Nama je zadan smjer koji za odredište nema mjesto nego Osobu – Boga. Mi smo ljudi Uskrsa! Naša je vjera pouzdana, jer grob je prazan, promijenila se stvarnost svijeta. ”Grob je otvoren!”  Neviđena istina zaprepašćuje…

Uskrs je kozmička eksplozija ljubavi koja zaista stvara i daje novi, vječni život. Vječni život, život u Bogu! I život i čovjek i Bog i vječnost – tajna za tajnom… Vječnost u Bogu više je od zagonetke jer zagonetku još možemo nekim vlastitim doumljivanjem i uz više truda odgonetnuti, ali tajna ostaje sve dok nam je njezin Tvorac ne prišapne, dok i sami u nju ne budemo uvedeni i budemo njezin dio. Samo se vjerom u Boga Tvorca i Spasitelja Uskrsu možemo radovati, zahvaljivati i nadati se – i to nadom koja je veća i pouzdanija od običnog ljudskog optimizma – jer naša nada je već ostvarena u uskrsnuću Kristovom – kojeg je i nama obećao.

Uskrsna radost upravo je proporcionalna našoj vjeri. Može biti da nas događaji Velikog petka više doimlju od samog Uskrsa, da smo istinskiji u proživljavanju i razumijevanju muke Gospodinove.  Shvatljivo je to jer nama traje naš čas, nama se izmjenjuju veliki i mali tjedni u kojima su dani našeg neprestanog umiranja. A umrijeti se svakako mora – u svakom smislu i sadržaju. Nijedna smrt, koja treba u nama zatrti svaki grijeh, sve što nije ljubav po Božjoj mjeri i smislu – nije niti laka niti bezbolna. Neprocjenjiva je prednost znati i vjerovati da naša smrt nije besmislena,  dapače – da prijeko je potrebna – jer je potrebno da sjeme umre kako bi plodilo novim životom. Zato je i radost Uskrsa zapravo tiha, duboka, pomno čuvana u našim gornjim sobama srca, stražnjim odajama duše, primjerena našem času, našoj dionici križnog puta – u vjeri i ljubavi – i nadi! Nije ni logično da radost Uskrsa bude rajske naravi – a ne malo puta bismo baš to – odmah i sada – Nebo i Raj- i sve!- odjednom sve… No, mi imamo Oca kojemu vjerujemo i tom vjerom dana nam je drugačija dioptrija i perspektiva – pa naši vidici budu i veći od rubova naših križeva jer gledaju u Krista. Vjerom molitva odustaje od traženja da se i Bog pridruži našoj zagledanosti u križ kojeg nam je nositi. Kristova blizina, njegova raspetost u nama, njegova ljubav čini nas drugačijima, čini da ucijepljeni u njega diše u nama Uskrs, novi život. Samo novi čovjek koji živi po vjeri, u Bogu može umrijeti i biti veći od svog križa. Prepoznao je to rimski satnik i shvatio – Zaista, ovaj čovjek bijaše Sin Božji! Mi budimo njegovi učenici, budimo mu prijatelji, budimo mu nalik – ljubimo i budimo svjedoci Istine koja je spasila nas i svijet. Život je za nas vjerovati, ljubiti i umirati sebi i svijetu da bi Krist u nama živio i pobjedio – jer naša je vječnost djelo Njegove ljubavi.

Uskrs se rađa, on nastaje u velikim i malim tjednima, u našim svakodnevnim križevima i umiranju, u tišinama i polaganju u grob potpuno ogoljeni, svučeni od svake ponižene ljudskosti, otuđeni od svijeta, zadržanog daha i u pouzdanom čekanju Božjeg izdaha – da bismo ušli u  slavu koja je Bog! Božja ljubav nas je odabrala i već slavi zvonima našeg Uskrsa. Nije li to istina koja zapanjuje, ali i hrabri, osmišljava, posvećuje. Radujmo se i zahvaljujmo Bogu na svemu – Onome koji nas je odabrao da budemo bogati životom, da mu budemo djeca, a on naš Otac i Bog – za sada i cijelu vječnost.


Autor: Zrinka Milanović/laudato/M.S.

1,109 total views, 3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.