Zanimljivost

Urbana legenda – Bijela kuća u Washingtonu je izgrađena od kamena s otoka Brača ( Video)

Mnogo puta je rečeno kako je Bijela kuća u Washingtonu izgrađena od kamena iz pučiškog kamenoloma. O ovoj legendi snimljeni su i dokumentarci. No, je li to stvarno istina?


Priča ide ovako: jedan je mađarski trgovac u doba Austro-Ugarske Monarhije, navodno kupio tri broda bračkog kamena i prodao ga u Sjedinjenim Američkim Državama, za izgradnju Bijele kuće.
Međutim, ne postoji pravi dokaz da je takav kamen na kraju zaista i postao dio Bijele kuće. No, budući da smo vrlo optimistični i nagnuti više prema priči koja kaže da je druga kuća u kompleksu zapravo izgrađena od bračkog kamena, reći ćemo – da. Ima istine u ovoj legendi!
– Bijela kuća (eng. The White House) naziv je službene rezidencije Predsjednika SAD-a u Washingtonu. Nalazi se na adresi 1600 Pennsylvania Avenue NW, Washington.

Bijelu je kuću projektirao irski arhitekt James Hoban. Izgrađena je na lokaciji koju su odabrali prvi američki predsjednik George Washington i gradski planer Pierre L’Enfant, u razdoblju od 1792. do 1800., nakon čega je još nekoliko puta nadograđivana.
Jedna od najvećih katastrofa u povijesti SAD-a dogodila se 24. kolovoza 1814. godine. Njihov je glavni grad Washington spaljen, uključujući rezidenciju američkog predsjednika i zgradu Kongresa i Senata.

Washington su spalili Britanci, za vrijeme Britansko-američkog rata koji je trajao od 1812. do 1815. godine. Taj rat je relativno malo poznat, a Amerikanci ga ponekad nazivaju Drugi rat za nezavisnost.


Autor: https://rastimo-u-vjeri.com/

(Visited 123 times, 3 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Brojni su sveci koji nose ime Josip. Ispred svih je…