Propovijedi

Upozorenje jednog Svećenik ! ‘Rat je počeo, na vama je odluka što ćete odabrati : Čak i ako nas obitelj odbaci, moramo izabrati Gospodina’

Isus nas poziva da se pripremamo za duhovni rat koji nije jednostavan ali je borbeni. Gospodin kaže da danas odabere dali ćete se obuči u borbu protiv zla.


Ko što Pavao, naprotiv, povezuje pojas s istinom. Koristiti opasač istine prvenstveno znači biti učvršćen i ukorijenjen u istini Božje riječi. Naime, Božja je riječ istina (usp. Iv 17,17).

Stoga je istina temelj na kojem počiva sva duhovna oprema. Isus kaže: „Ako ostanete u mojoj riječi, uistinu ste moji učenici; upoznat ćete istinu i istina će vas osloboditi” (Iv 8, 31-32).

Današnja čitanja (Jr 38,4-6.8-10; Ps 40,2-4.18; Heb 12,1-4; Lk 12,49-53) govore o velikoj kozmičkoj bitci koja se odvija posvuda oko nas. Piše portal Vjera.hr

U Evanđelju Isus živo govori o tome i o svojoj vlastitoj misiji da se uhvati u koštac s našim drevnim neprijateljem i da ponovno prikupi Božje izabranike iz porobljavajući kandži Sotone, koji je od početka bio ubojica i lažac (Ivan 8,44). Razmotrimo Isusov opis ove kozmičke bitke u Evanđelju i njegove vlastite velike misije velikog pastira ovaca.

Strast za pročišćavanje
Isus počinje riječima: “Oganj dođoh baciti na zemlju pa što hoću ako je već planuo!” Gospodin je došao da nas očisti, vatrenom snagom svoje ljubavi, svoje milosti i svoje riječi. Ima strast ispraviti stvari. Ali pročišćavanje je rijetko lako ili bezbolno, otuda slika vatre. U ovoj velikoj kozmičkoj bitci, vatra mora biti bačena na zemlju, ne samo da pročisti već i da razlikuje. Postoje stvari koje će postati čiste, ali samo ako se druge stvari spale i pretvore u pepeo. Ova slika vatre je važna jer su mnogi ljudi danas sveli vjeru na traženje obogaćenja i blagoslova. Vjera to sigurno osigurava, ali također zahtijeva da uzmemo svoj križ i slijedimo Krista bez kompromisa. Bitka je angažirana. Odaberite strane. Ili dopuštaš da te vatra pročisti ili se pretvaraš u pepeo. Tvoj izbor. Isus je strastven da stvari ispravi. Došao je baciti oganj na zemlju.

Bolan put
Tekst kaže: “Ali krstom mi se krstiti i kakve li muke za me dok se to ne izvrši!” Dok u naše ime vodi rat protiv Zloga, Isus ne sjedi u nekom udobnom stožeru iza prvih linija. On izlazi “na točku”, zauzima brdo Kalvarije i vodi nas preko vrha do slave uskrsnuća. On podnosi svaki udarac, svaku nevolju u našu korist. To je bolan put, a on govori o svojoj muci dok ga čini. Ali izvojevavši pobjedu, sada se obraća nama i poziva nas da ga slijedimo, preko križa do slave.

Prodorno pročišćenje
Riječima koje su ništa manje nego šokantne, Gospodin kaže:” Mislite li da sam došao mir dati na zemlji? Nipošto, kažem vam, nego razdjeljenje.” Riječi šokiraju, ali govore istinu koja ostavlja po strani svjetovne predodžbe o kompromisu i suživotu sa zlom. Kako bi postojao pravi mir, svetost i pobjeda nad Sotonom, mora postojati razlika, a ne dvosmislenost, jasnoća, a ne kompromis. To često vrijedi i u našim najdubljim obiteljskim odnosima koji moraju biti podređeni Evanđelju. Čak i ako nas članovi obitelji odbace, moramo izabrati Gospodina.

Jedan od načina da to shvatimo je da razmislimo o analogiji s kirurškim skalpelom. Kirurg mora vitlati ovim “mačem” kako bi odvojio zdravo meso od bolesnog. Suživot nije moguć; bolesno meso mora otići. Onog trenutka kada se počne govoriti o “suživotu” s rakom, bolest pobjeđuje. Kad bi liječnik zauzeo ovakav stav, bio bi kriv za nesavjesno liječenje. Kad postoji rak, mora se voditi bitka.

I tako nam Gospodin govori o kozmičkoj bitci u Dolini odluke (Joel 3). Započela je kozmička bitka. Oganj je bačen, a mač Duha i Božje riječi se vitla.

autor: mons. Charles Pope, dekan i svećenik u Nadbiskupiji Washington


Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Što danas vlada svijetom? Želimo li odgovoriti na to pitanje…