Duhovni savjeti

U velikim obiteljima svega je u izobilju, pa i kaosa

Budimo realni, slika velikih obitelji u očima većine ljudi nije lijepa. Osjeti se to bar u usputnim komentarima: „Vas je puno, pa…“ Dopunite sami, svega tu bude. Onda se majke velikih obitelji lome i satiru da cijelom svijetu dokažu da to nije tako. Da su velike obitelji baš kao i sve druge. Da je moguće i u velikim obiteljima imati potpuni red, bijele zidove i fini namještaj.


Fotografija idealne velike obitelji

Dok sam još bila mlada mama sa svega troje djece, gledala sam u velike obitelji koje poznajem kao u nekakav model ponašanja. Pratila sam ih pažljivo i upijala mudrost. Naučila sam zaista puno i, zahvaljujući njima, imala sam hrabrosti pogledati uvijek iznova na pozitivan test za trudnoću. Te obitelji su mi slikale jednu posve drugačiju, gotovo idealnu, sliku velikih obitelji. Barem je to ono što sam ja iz svog promatračkog kuta vidjela. Znate na što mislim? Mama nasmijana i zadovoljna, tata blag i uključen u potpunosti, a djeca svako sa svojom ulogom skladno sviraju simfoniju života.

I dan danas mi se duša odmara kad se sjetim nekih situacija u kojima sam vidjela ovu prelijepu i ohrabrujuću sliku. Znači, moguće je! Onda bih se tako zanesena sudarila sa svojom realnosti. Koji sudar! Kako su te žene nasmijane? Pa ja se ovdje polomim ugurati nas u onu idealnu fotografiju i ništa! Ispada ruka umazana marmeladom, noga koja je ugazila u blato, pobacane igračke koje ne žele pokupiti, a moj povišeni ton strši iz fotografije u gornjem desnom kutu. Tata je na poslu. Mora netko i raditi (to obično dobacim ljudima na pitanje gdje je muž: da im uštedim muku).

Uz mudrost sam upijala još nešto

Reći ću vam iskreno, makar to možda i sami znate: Mame su lavice. Bile one ove ili one naravi, ako zaprijetite njihovim obiteljima na bilo koji način, brzo će i umiljata maca postati strašna lavica. Ispriječit će se pred napadačem, makar to značilo da i sama nastrada. Sad svi imate u glavi neku dosta agresivnu sliku, pa je možda i uspoređujete s drugačijim životnim iskustvima. Ali vjerujte mi, čak i mama koja Vam i nakon napada izvana djeluje kao da je i dalje maca, unutra je lavica.

Usputni komentar kako je nered normalan, „jer ih je puno“ dovest će do toga da će prije poginuti nego dopustiti da ga ponovno vidite. Vi ili netko drugi. Zato što je u očima svake majke njena obitelj savršena. Ona sama će je možda kritizirati i ona sigurno vidi sve slabe točke svoje obitelji, ali to ne znači da će bilo kome drugome dopustiti takav pogled. Stat će u obranu svoje obitelji, neovisno o tome koliko je to koštalo.

Vidjela sam to kod svih onih mama velikih obitelji, a iskusila sam i sama. Koliko puta sam dobila savjete o tome što i kako bih trebala „da ne pokažemo lošu sliku velikih obitelji“. Bili su to iznimno dobronamjerni savjeti, nešto kao razmjena tajnog ratnog oružja. Mame protiv svijeta. Ali nisam sigurna koliko su pomagali.

A onda sam upoznala drugačiju obitelj

Negdje na svom putu, upoznala sam jednu malo drugačiju obitelj. Imali su tada osmero djece. I ova mama je bila nasmijana. I tata isto. Bili su raspjevani i, činilo mi se, potpuno opušteni. Ta opuštenost me privukla još više od svega što sam do tada vidjela. Naravno, počela sam promatrati. Čovječe, pa oni se ničim ne trude pokazati bolju sliku! Oni jednostavno žive! Nisu bili opterećeni imaju li djeca na sebi najbolju odjeću, odabrali bi najpraktičniju. Možda se ponekad nije uklapalo sve, ali je bilo uredno. Djeca su sigurno skakala i vikala i pravila nered. Gle, čuda, pa to su djeca! Vjerujem da su kod njih marmelada i blato normalan dio svakog dana.

Ne znam pogađate li razvoj događaja? Nisam tada bila spremna vidjeti stvari onakvima kakve jesu. Koliko god me zadivila opuštenost, pomislila sam: „Pa dobro, lijepo je biti opušten, ali sigurno je moguće i jedno i drugo. Sigurno se mogla više potruditi.“ Tek iz svoje današnje perspektive vidim koliko je ta mama bila mudra.

Koga ja to slušam?

Dok sam jednom, po četvrti put tog jutra, brisala proliveni sok s netom opranog stola, stolice i poda, kao munja pogodila me misao: „Pa kome ja to lažem? Zašto igram njihovu igru?“ Jedan od glavnih zakona današnjeg svijeta je: Djeci ulaz zabranjen! Zabranjeno im je u stanove, radije nabavite psa. Zabranjeno im je i u kuću koja je samo za njih dizajnirana: maternicu! I ja padam pod propagandu tog svijeta!

Kažu: „Dok imate malu djecu, ne možete imati fini namještaj.“ A ja im kažem: „Pa što! Imat ćemo malo praktičnog namještaja i puno djece.“ Kažu: „Kad imate puno djece, uvijek je nešto po podu.“ Odgovaram: „Odlično! Sad znam zašto mi je Gospodin dao savitljivu kralježnicu, koljena i ruke!“ Uporni su: „Ako imaš puno djece, nikad nemaš vremena za sebe i svoje interese.“ Zanimljivo, a ja sam tek s djecom pronašla sebe i naučila što me zanima.

U velikim obiteljima svega je u izobilju

U velikim obiteljima zaista je puno buke i vike, ali zbog toga puno bolje čujemo i razumijemo tišinu. Puno je nereda i zbrke u velikim obiteljima, ali to nas uči malenosti i jednostavnosti. U njima je i puno izazova i briga, ali to nas uči prepuštati se u Božje ruke. Jer, vjerujte mi, za veliku obitelj nemoguće se brinuti svojim snagama.

Onda, kolegice moje drage, zaboravimo na sliku obitelji i posvetimo se obitelji. Možemo se mi lomiti koliko god hoćemo, ali to neće puno promijeniti sliku kakvu o nama imaju. Čim se dogodi mala pogreška, mala mrljica, bilo kakav problem, sve će to biti „zato što vas je puno“. Djeca padaju, prljaju, viču, samo to je normalno jedino ako ih je „malo“. Kad vas zaboli, sjetite se kakav je svijet koji vam prenosi te riječi Zloga.

A ono što vam se rijetki usude priznati je kako ih često kao sunce obasja ljubav i radost koje velike obitelji šire svijetom. Jer u velikim obiteljima sve se dijeli, samo se ljubav i radost do beskraja množe.


Autor:Katarina Matijaca, Žena vrsna

(Visited 9 times, 1 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Donosimo vam svjedočanstvo koje vas neće ostaviti ravnodušnima! Ovo je…