Duhovni savjeti

U mnoštvu religioznih opcija čovjek je u opasnosti ne prepoznati Onog jedinog koji je donio prave odgovore!

Što je to vjera? Kako bi je bilo najlakše definirati? Čemu vjera služi ili pak ima li čovjek koristi od vjere?

Ukratko, svaki čovjek je biće vjere. Čovjek stvara povjerenje prema poznatim osobama i situacijama, čovjek im vjeruje. Povjerenje je ključ za razumijevanje kršćanske vjere. Kršćanska vjera nije bilo kakva vjera. To je vjerovanje u vječnost, onostranost. To je eshatološka vjera. To je vjera koja nadilazi logiku svijeta. Vjera u nove perspektive i način egzistencije. Kako bi se uistinu s uvjerenjem moglo zagovarati da zemaljski život nikad neće biti dorastao vječnom, potrebno je imati povjerenja u jedinu osobu u povijesti čovječanstva koja je tu informaciju sa sigurnošću i tvrdila. To je osoba Isusa Krista.

Potrebno je Isusu Kristu vjerovati na riječ koju je i potvrdio svojim djelovanjem, a napose putem pashalnog otajstva. Zašto je baš On sa uvjerenjem tvrdio o svemu navedenome? Ukratko, Isus je bio u toj vrsti egzistencije prije utjelovljenja, tj. prije nego je započeo egzistirati na način na koji egzistira čovjek. I dok je čovjek primoran na zemaljski život i ne može birati drugačiji početak svog postojanja, Isus Krist je uz svoju božansku opstojnost svojevoljno izabrao postojati i na način na koji postoji i čovjek.

Drugim riječima, Isus se utjelovio kako bi ljudima donio izuzetnu informaciju eshatološke naravi. Zahvaljujući Isusovom životu na zemlji, čovjek zna da ga zemlja ne ograničava u njegovom postojanju. Čovjekov se život nakon zemaljskog samo mijenja i kreće u eshatološke perspektive. Zašto vjerovati Isusu na riječ? Kao što je Isus izabrao ovozemaljsko prebivanje kako bi čovjeku pokazao tko je on zapravo, tako čovjek može izabrati vječnost kao svoju konačnu destinaciju. Uistinu, čovjekova istinska domovina je jedino na nebesima.

Čovjek ima priliku po osobi Isusa Krista vratiti izgubljeni raj. Pravo je pitanje hoće li čovjek u Isusu Kristu znati prepoznati tu priliku ili će ga svrstati u još jedan od religioznog načina kako pomoći sebi u zemaljskoj egzistenciji. Drugim riječima, suvremeni čovjek je u opasnosti da u mnoštvu religioznih opcija modernog doba ne prepoznaje Onog jedinog koji je čovječanstvu donio odgovore na pitanja na koje ni jedan novi tzv. prorok/guru dosada nije znao, a ni svaki budući neće znati odgovoriti.


Izvor: https://duhovnost.net/   Sandra Čukelj

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Što to radimo vjernici? Vlč Silvio Španjić za Rastimo u Gospodinu piše:…