Povijest

U Getsemanskim vrtovima, gdje je Isus proveo posljednju večer prije izdaje Jude Iskariotskog, pronađeno je, a sada i predstavljeno javnosti ritualno kupalište.

Getsemanske vrtove prije više od 300 godina otkupili su Hrvati iz Bosne i Hercegovine, Pavle, Jakov i AntunBranković, te ih povjerili franjevcima u Svetoj Zemlji.

Samo kupalište datirano je upravo u doba Isusa Krista, a nalazi se ispod Maslinske gore. Do njega, ravno u bazen, vode stepenice. Prema svemu sudeći, u njemu su se prali maslinari, ali i vjernici koji su nakon pročišćenja hodočastili na Maslinsku goru.

Kupalište je otkriveno za gradnje tunela za franjevce koji upravljaju današnjom Bazilikom svih naroda.
Getsemanski vrtovi jedno su od najvažnijih kršćanskih svetišta u Svetoj Zemlji. Na ovom mjestu tradicija podsjeća na samozatajnu molitvu Isusovu i njegovu izdaju pa zato svake godine milijuni hodočasnika posjećuju ovo mjesto i mole se na njemu. Čak i posljednja iskapanja na ovoj lokaciji potvrđuju dugotrajnost kršćanskog sjećanja i tradicije povezane s ovim mjestom – rekao je za londonski The Times otac Francesco Patton, vatikanski skrbnik Svete Zemlje. (Spomen sjećanje na Hrvate koji su sačuvali Getsemanski vrt)

Getsemanski vrt je bio omiljeno sastajalište ranih kršćana.


Izvor: https://www.alamy.com/israeli-archaeologist-david-yeger-from-the-israel-antiquities-authority-shows-the-remains-of-a-previously-unknown-church-that-was-founded-at-the-end-of-the-byzantine-period-at-the-garden-of-gethsemane-church-in-jerusalem-december-21-2020-atef-safadipool-via-reuters-image393312645.html

(Visited 107 times, 1 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Argentina je ime dobila po latinskoj riječi "argentum", što znači…