Trogodišnji program “Uključi se i ti!”

U sklopu cjelovite psihosocijalne skrbi o beskućnicima tijekom koje je provedena i prva godina trogodišnjeg programa resocijalizacije i integracije beskućnika pet korisnika se zaposlilo i napustilo Prihvatilište, pet ih je zaposleno u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije kroz Mjeru javnih radova HZZ-a, sedam ih se povremeno zapošljavalo, a tri korisnika će se osposobiti za vozača C kategorije, soboslikara i za konobara.


U prvoj godini provedbe trogodišnjeg programa »Uključi se i ti!« od 1. studenoga 2016. do 31. listopada 2017. godine, financiranoga od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku s ciljem resocijalizacije i integracije beskućnika bilo je uključeno 29 korisnika smještenih u Caritasovu Prihvatilištu za beskućnike u Sesvetskom Kraljevcu.

U sklopu cjelovite psihosocijalne skrbi o beskućnicima koju Stručni tim, odnosno zaposlenici u Prihvatilištu kontinuirano pružaju, te kroz različite aktivnosti programa »Uključi se i ti!«: karijerno savjetovanje, predavanje djelatnika HZZ-a, predavanje i radionice financijske pismenosti, socijalizacijske radionice, volonterske i aktivnosti slobodnog vremena, dvanaest (12) radno sposobnih korisnika pripremljeno je za zapošljavanje i osposobljavanje ili prekvalifikaciju. Tijekom toga razdoblja pet (5) korisnika se zaposlilo i napustilo Prihvatilište, pet (5) ih je zaposleno u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije kroz Mjeru javnih radova HZZ-a, sedam (7) ih se povremeno zapošljavalo na različitim poslovima, a tri (3) korisnika čekaju početak osposobljavanja za vozača C kategorije, soboslikara i za konobara.

Individualnim savjetodavno-terapijskim radom psihijatra bila su obuhvaćena dvadeset i dva (22) korisnika – četvorici (4) korisnika pružena je pomoć pri oporavku nakon hospitalizacije, na liječenje od ovisnosti o alkoholu su potaknuta četiri (4) korisnika, jedan od njih je uključen u Klub liječenih alkoholičara, s petoricom (5) se radilo na pripremi za smještaj u primjerene institucije ili udomiteljstvo, trojici (3) je pružena podrška u postupku vještačenja preostale radne sposobnosti, dvojica (2) su bila u tretmanu prevencije recidiva kaznenih djela, a s ostalima se radilo na prevladavanju psihičkih teškoća, osnaživanju i radu na sebi s ciljem rehabilitacije i resocijalizacije.

Zaposlenici Prihvatilišta za beskućnike osobito su zadovoljni brojem volonterskih sati koje su odradili korisnici na različitim poslovima u Caritasu i lokalnoj zajednici – ukupno 2.299 sati te uključivanjem velikog broja volontera (studenata Katoličkog bogoslovnog fakulteta i Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, frizerka…) koji su s korisnicima u Prihvatilištu darovali ukupno 345 sati volonterskoga rada.

Edukativno-promotivni materijal za Trogodišnji program »Uključi se i ti!« napravljen je u suradnji s volonterima – studentima Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod mentorstvom doc. Tomislava Vlainića.


Autor : zg-nadbiskupija.hr

619 total views, 2 views today

Facebook Comments

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: