Trogodišnji program “Uključi se i ti!”

U sklopu cjelovite psihosocijalne skrbi o beskućnicima tijekom koje je provedena i prva godina trogodišnjeg programa resocijalizacije i integracije beskućnika pet korisnika se zaposlilo i napustilo Prihvatilište, pet ih je zaposleno u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije kroz Mjeru javnih radova HZZ-a, sedam ih se povremeno zapošljavalo, a tri korisnika će se osposobiti za vozača C kategorije, soboslikara i za konobara.


U prvoj godini provedbe trogodišnjeg programa »Uključi se i ti!« od 1. studenoga 2016. do 31. listopada 2017. godine, financiranoga od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku s ciljem resocijalizacije i integracije beskućnika bilo je uključeno 29 korisnika smještenih u Caritasovu Prihvatilištu za beskućnike u Sesvetskom Kraljevcu.

U sklopu cjelovite psihosocijalne skrbi o beskućnicima koju Stručni tim, odnosno zaposlenici u Prihvatilištu kontinuirano pružaju, te kroz različite aktivnosti programa »Uključi se i ti!«: karijerno savjetovanje, predavanje djelatnika HZZ-a, predavanje i radionice financijske pismenosti, socijalizacijske radionice, volonterske i aktivnosti slobodnog vremena, dvanaest (12) radno sposobnih korisnika pripremljeno je za zapošljavanje i osposobljavanje ili prekvalifikaciju. Tijekom toga razdoblja pet (5) korisnika se zaposlilo i napustilo Prihvatilište, pet (5) ih je zaposleno u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije kroz Mjeru javnih radova HZZ-a, sedam (7) ih se povremeno zapošljavalo na različitim poslovima, a tri (3) korisnika čekaju početak osposobljavanja za vozača C kategorije, soboslikara i za konobara.

Individualnim savjetodavno-terapijskim radom psihijatra bila su obuhvaćena dvadeset i dva (22) korisnika – četvorici (4) korisnika pružena je pomoć pri oporavku nakon hospitalizacije, na liječenje od ovisnosti o alkoholu su potaknuta četiri (4) korisnika, jedan od njih je uključen u Klub liječenih alkoholičara, s petoricom (5) se radilo na pripremi za smještaj u primjerene institucije ili udomiteljstvo, trojici (3) je pružena podrška u postupku vještačenja preostale radne sposobnosti, dvojica (2) su bila u tretmanu prevencije recidiva kaznenih djela, a s ostalima se radilo na prevladavanju psihičkih teškoća, osnaživanju i radu na sebi s ciljem rehabilitacije i resocijalizacije.

Zaposlenici Prihvatilišta za beskućnike osobito su zadovoljni brojem volonterskih sati koje su odradili korisnici na različitim poslovima u Caritasu i lokalnoj zajednici – ukupno 2.299 sati te uključivanjem velikog broja volontera (studenata Katoličkog bogoslovnog fakulteta i Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, frizerka…) koji su s korisnicima u Prihvatilištu darovali ukupno 345 sati volonterskoga rada.

Edukativno-promotivni materijal za Trogodišnji program »Uključi se i ti!« napravljen je u suradnji s volonterima – studentima Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod mentorstvom doc. Tomislava Vlainića.


Autor : zg-nadbiskupija.hr

815 total views, 4 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  %d blogeri kao ovaj: