Duhovnost

Toliko smo puta bili uskraćeni radosti susreta s drugima. Zbog međusobnih svađa ili neprimjerenog ponašanja (Mt 18,15-20)

Toliko smo puta bili uskraćeni radosti susreta s drugima. Zbog međusobnih svađa ili neprimjerenog ponašanja drugih, nestala je radost susreta.


To se može dogoditi i u Crkvi. Tu gdje su ljudi, ima i problema. To je neizbježno. Ali iz tih najtežih situacija može se uvijek dogoditi sretan ishod. Isus nam nudi rješenje.
Njegove upute o opominjanju brata ili sestre prije svega tiču se Crkve. Nisu toliko upućene braći i sestrama okupljenima uz čaše alkohola za stolom, koliko nama, braći i sestrama iz naših župa ili zajednica. Iako priznajem kako će Isusove upute poslužiti braći i sestrama za stolom dok rješavaju svoje obiteljske probleme.
Mi, ljudi, jako smo ranjivi. To je taj ljudski čimbenik u Crkvi. Slabost i grješnost govore u nama tko smo i što trebamo, odnosno koga trebamo. Samo Isus može iscijeliti naše duhovne rane. Sotona iskorištava svaki trenutak kako bi članovima okupljenima u Isusovo ime nametnuo nadmetanje, zavist, ogovaranje, uništavanje, osuđivanje i nepovjerenje. On želi razbiti Kristovo tijelo – Crkvu. Pogledajte sami grupe u kojima ste angažirani u svojim župama! Što se tu sve događa? Stoga, Isus daje konkretne upute.
„Pogriješi li tvoj brat, idi i pokaraj ga nasamo.“ Ovo je prvi korak kako riješiti međusobnu zavadu. Ovo je Isusova konkretna uputa Crkvi. No ona vrijedi i za svaku obitelj. Riječ pogriješi (grč. hamartese) ima više značenja: sagriješiti, promašiti cilj, ne biti s nekim na istoj valnoj dužini, povrijediti nekoga u govoru, sve promašiti.
Dakle, ako te tvoj brat povrijedio, makar i riječima, svađa se s tobom zbog bilo kojeg razloga ili znaš kako je javno sagriješio – opomeni ga nasamo. Opomenuti (grč. elego) ne označava uopće da se trebaš na nekoga „izderati“ i naružiti ga, nego trebaš drugome dokazati kako nije upravu, pa da se sam uvjeri. To se uvjeravanje mora dogoditi isključivo između vas. Nije tome mjesto za stolom ili pred grupom ljudi. To je poseban susret između vas. Trebaš nasamo dokazati drugome kako nije u pravu zbog toga što je učinio protiv tebe ili pak zbog toga što živi u grijehu.
Takva opomena izražava brigu za brata. Moramo izbjegavati ono što nam se najčešće događa: trubljenje na sve strane o našem povrijeđenom odnosu. Tako nastaju ogovaranja i osuđivanje. To nije bratski. Ne bojmo se susreta u četiri oka s onima koji su nas povrijedili. Izbjegavanje ne pomaže. Urušava.
„Ne posluša li te, uzmi sa sobom još jednog ili dvojicu, neka na iskazu dvojice ili trojice svjedoka počiva svaka tvrdnja“. Ovo je drugi korak. Isus misli na Pnz 19,15. Takav je bio propis svjedočenja. Kako bi sve bilo objektivno, potrebni su bili svjedoci. Što je važno? Nikada nemojte odabirati svoje istomišljenike da budu svjedoci protiv brata kojega opominjete jer tada je sud vrlo subjektivan.
„Ako ni njih ne posluša, reci Crkvi“. Ovo je treći korak. Što je Crkva? Prvenstveno mislimo na zgrade. Međutim na ovom mjestu uopće se ne radi o tome. Crkva znači na grčkom ekklesia – ek iz; ekleo – dozvani! Prema tome, Crkva su ljudi koji su dozvani izvana. Tako već u Starom zavjetu, Bog je formirao Crkvu koja postaje mjestom spasenja. Tu su grješni ljudi, nitko nije savršen! Ali Bog je povjerio Petru ključeve odriješavanja svih grijeha, ključeve Božjeg kraljevstva. Pakao nikada neće nadvladati Crkvu, iako su njezini članovi slabi. Nad svim bdije Božja ruka, probodena ruka Dobrog Pastira. Crkva nije mjesto suđenja grješnicima, nego pružanjem pomirenja s Ocem po Isusu Kristu. Grijeh odvaja od zajednice. No dolazak s bratom s kojim imaš problem pred Crkvu, znači dovesti ga na ispovijed.
„Ako ne posluša neka ti bude kao poganin i carinik“. Isus govori koji stav trebaš primiti ako si sve korake isprobao pa si zaključio: „Nisam uspio!“. Isus kaže neka ti onda bude kao grješnik i carinik! Što bi to moglo značiti? To bi trebalo značiti da postaneš poput Isusa. Isus nikoga od sebe nije odbacio, niti grješnike niti carinike. Dapače, blagovao s njima i iznova pozivao na obraćenje. Crkva je mjesto na kojem se okupljaju slabi ljudi, a među njih dolazi Emanuel – Bog s nama – Isus Krist

Autor teksta : Arek Krasicki

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
7. rujna u katoličkom kalendaru spominjemo se trećeg kanoniziranog hrvatskog…