Duhovnost

Tko je vještica iz Endora koja se spominje u Bibliji?

Pavao – koji piše i slabosti kršćana prema toj pojavnosti – osuđuje, među ostalim, idolopoklonstvo i vračanje tvrdeći da »oni koji čine takvu djela neće baštiniti kraljevstva Božjega« (Gal 5, 21).

U Starom zavjetu kralj Saul savjetuje se s vješticom kada želi razgovarati s prorokom Samuelom nakon što je on umro.

U cijeloj Bibliji postoji česta osuda čarobnjaštva – obično se odnosi na proricanje ili pozivanje duša mrtvih – jer je to aktivnost koja se protivi Bogu i može uključivati ​​štovanje demonskih duhova.

U Starom zavjetu kralj Šaul pada u očaj nakon što je vidio snagu filistejske vojske i osjeća se bespomoćno. On želi da mu Bog govori, ali Bog šuti.

Nezadovoljan Božjom šutnjom, uzima stvari u svoje ruke i poziva Vješticu od Endora .

Kad je Šaul ugledao filistejski tabor, uplašio se i potpuno klonuo srcem. Posavjetovao se s Gospodinom; ali Gospodin nije dao nikakav odgovor, ni u snovima ni po Urimu ni po prorocima. Tada Šaul reče svojim slugama: “Nađite mi posrednika od koga ću tražiti savjet.” Njegove sluge su mu odgovorile: ” U Endoru postoji žena koja je medij .”

1. Samuelova 28,5-7

Saul daje upute vještici da mi “prizove Samuela “, jer je prorok Samuel nedavno umro.

Bog dopušta da se to dogodi, ali to ne sluti na dobro za Saula. Samuel najavljuje da će “Gospodin predati Izraela, a i vas također, u ruke Filistejaca . Do sutra ćeš ti i tvoji sinovi biti sa mnom, a Jahve će predati vojsku Izraelovu u ruke Filistejcima” (1. Samuelova 28,19).

Kasnije će se Saulovo savjetovanje s vješticom prisjetiti kao dio događaja koji su doveli do njegove smrti.

Tako je Šaul umro zbog svoje nevjere; bio je nevjeran Gospodinu u tome što nije držao Gospodnju zapovijed, i također se savjetovao s medijem, tražeći vodstvo, a nije tražio vodstvo od Gospodina . Zato ga je Gospodin ubio i predao kraljevstvo Davidu, sinu Jišajevu.

1. Ljetopisa 10:13-14

Crkva je oduvijek osuđivala čarobnjaštvo, jer uključuje nepovjerenje u Boga, traženje vodstva ili moći od demonskih sila, umjesto povjerenja u Božju providnost.


Autor: aleteia.org


Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Kako lijepo, kako je dobro slaviti Gospodina svim srcem i…