Tjedan molitve za jedinstvo kršćana

Molitvena osmina ove godine nosi naslov „Teži za samom pravdom“. Svakog dana od 18. siječnja do blagdana obraćenja sv. Pavla Apostola 25. siječnja, pozvani smo moliti za jedinstvo svih kršćana.


Od 18. do 25. siječnja održava se u sjevernom dijelu zemljine hemisfere tjedan molitve za jedinstvo kršćana. Započeo ga je godine 1907. Pavao Wattson, tada još član i službenik Episkopalne crkve u Americi, i nazvao ga “Molitvena osmina za sjedinjenje”, i obavljao ga u tjednu između tadašnjega blagdana Katedre sv. Petra u Rimu i Obraćenja sv. Pavla. Wattson je g. 1909. stupio u Katoličku Crkvu i osnovao pokret zvan “Atonement”, tj. pokret pomirenja. Umro je godine 1940. u Rimu, ali je njegova molitvena osmina kao njegov duhovni testament ostala i poslije njega. Odobrili su je pape od Pija X. do Pavla VI. Pokret “Atonement” ima danas svoju središnjicu u Rimu u samostanu sv. Onufrija na Janikulu.

Od Watsonova doba su se shvaćanja o radu za jedinstvo promijenila, pa je tako i Svjetska molitvena osmina poprimila nove naglaske. Najmjerodavniji nam je dokument o toj stvari Dekret o ekumenizmu 2. vatikanskog sabora.

On u 8. broju kaže: “Obraćenje srca i svetost života, zajedno s privatnim i javnim molitvama za jedinstvo kršćana, valja smatrati kao dušom svega ekumenskog gibanja i mogu se s pravom nazvati duhovnim ekumenizmom. Te zajedničke molitve su bez dvojbe vrlo uspješno sredstvo da izmole milost jedinstva, one su izvorno očitovanje veza kojima su katolici još povezani s rastavljenom braćom; “jer gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam ja među njima”.

Svaki svjestan katolik nastojat će bar molitvom sudjelovati u ekumenskom radu Crkve. Tjedan molitve posebna je prilika za to, jer u njemu sudjeluju milijuni kršćana svih vjeroispovijesti.

* Molitveni tekstovi osmine za jedinstvo kršćana 2019. godine posvećeni su razmatranju odabranih tema, a možete ih preuzeti na linku OVDJE.

 


Autor: Josip Antolović, SJ | Bitno.net

 642 total views,  3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.