Obavijest

Tjedan molitve za jedinstvo kršćana

Molitvena osmina ove godine nosi naslov „Teži za samom pravdom“. Svakog dana od 18. siječnja do blagdana obraćenja sv. Pavla Apostola 25. siječnja, pozvani smo moliti za jedinstvo svih kršćana.


Od 18. do 25. siječnja održava se u sjevernom dijelu zemljine hemisfere tjedan molitve za jedinstvo kršćana. Započeo ga je godine 1907. Pavao Wattson, tada još član i službenik Episkopalne crkve u Americi, i nazvao ga “Molitvena osmina za sjedinjenje”, i obavljao ga u tjednu između tadašnjega blagdana Katedre sv. Petra u Rimu i Obraćenja sv. Pavla. Wattson je g. 1909. stupio u Katoličku Crkvu i osnovao pokret zvan “Atonement”, tj. pokret pomirenja. Umro je godine 1940. u Rimu, ali je njegova molitvena osmina kao njegov duhovni testament ostala i poslije njega. Odobrili su je pape od Pija X. do Pavla VI. Pokret “Atonement” ima danas svoju središnjicu u Rimu u samostanu sv. Onufrija na Janikulu.

Od Watsonova doba su se shvaćanja o radu za jedinstvo promijenila, pa je tako i Svjetska molitvena osmina poprimila nove naglaske. Najmjerodavniji nam je dokument o toj stvari Dekret o ekumenizmu 2. vatikanskog sabora.

On u 8. broju kaže: “Obraćenje srca i svetost života, zajedno s privatnim i javnim molitvama za jedinstvo kršćana, valja smatrati kao dušom svega ekumenskog gibanja i mogu se s pravom nazvati duhovnim ekumenizmom. Te zajedničke molitve su bez dvojbe vrlo uspješno sredstvo da izmole milost jedinstva, one su izvorno očitovanje veza kojima su katolici još povezani s rastavljenom braćom; “jer gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam ja među njima”.

Svaki svjestan katolik nastojat će bar molitvom sudjelovati u ekumenskom radu Crkve. Tjedan molitve posebna je prilika za to, jer u njemu sudjeluju milijuni kršćana svih vjeroispovijesti.

* Molitveni tekstovi osmine za jedinstvo kršćana 2019. godine posvećeni su razmatranju odabranih tema, a možete ih preuzeti na linku OVDJE.

 


Autor: Josip Antolović, SJ | Bitno.net

(Visited 35 times, 1 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Jučer  je molitvenim slavljem u bazilici sv. Pavla izvan zidina,…