Izdvojeni članak

Tisuće ljudi na ulicama Pariza u tišini promatraju i u suzama Notre-Dame u plamenu

“Sve gori. Krovište čiji dio datira iz 19. stoljeća, a dio iz 13. stoljeća. Od njega neće ništa ostati” rekao je glasnogovornik katedrale Andre Finot,
dok se u međuvremenu urušio jedan od zvonika poznate crkve Notre-Dame.


U tijeku je velika akcija vatrogasaca koji pokušavaju savladati plamen. Iz policije javljaju da uzrok požara još nije poznat ali je pokrenuta istraga.
U katedrali se nalazila originalna relikvija Kristova križa, Kristove krune kao i mnoštvo drugih vrijednih umjetničkih djela.

Notre-Dame je godišnje privlačio više od 13 milijuna turista.

Požar u pariškoj katedrali Notre Dame stavljen je pod kontrolu u utorak oko 3 sata ujutro, nakon osam sati vatrene stihije, objavili su pariški vatrogasci.

Vatrogasci su uspjeli obraniti strukturu zgrade, izjavio je u ponedjeljak kasno navečer zapovjednik vatrogasne postrojbe, prenose novinske agencije. Vatrogasci su uspjeli spriječiti rušenje glavnog zvonika te pokušali spasiti vjerske relikvije i neprocjenjiva umjetnička djela.

Jedan vatrogasac je u požaru teško ozlijeđen i on je zasad jedina prijavljena žrtva.

– Možemo reći da je struktura Notre Dame u potpunosti riješena – izjavio je zapovjednik vatrogasne postrojbe general Jean-Claude Gallet.
Predsjednik Francuske Emmanuel Macron je pak došao na požarište te je izjavio da će “Francuska obnoviti Notre-Dame katedralu u Parizu, jer to se od njih očekuje”.

Macrona je pratio i veliki broj fotoreportera, a neki od uspjeli su snimiti i unutrašnjost katedrale koja i dalje gori,
ali manjim intenzitetom nego prije nekoliko sati.

Prema prvim fotografijama vidljivo je da su se urušili dijelovi impozantnog gotičkog svoda crkve, ali dio njih i dalje stoji.
U prizemlju crkve vidljiva je pak velika šteta na dijelu oko oltara.

Unutrašnjost katredrale Notre-Dame pri kraju požara

Rano jutros društvenim je mrežama počela kružiti i objava na kojoj su dvije fotografije Notre-Damea. Na lijevoj se vidi crkva snimljena prije požara, a na desnoj rano jutros, nakon što je vatra stavljena pod kontrolu.


Autor: Rastimo u vjeri. com

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Zvono ‘svetog Križa’ odmjerenim i izbrojenim udarcima najavljivaše vjernicima novi…