Svjedočanstvo katoličkog skauta Marina Miletića u Josipovom svetištu

Marin Miletić, poznati riječki vjeroučitelj, prvi katolički skaut u Hrvatskoj i dugogodišnji novinar, svjedočio je vjeru u Nacionalnom svetištu svetog Josipa 7. ožujka 2018. prigodom osme srijede Velike pobožnosti.

Pred ispunjenim Svetištem naglasio je da vjeruje kako Bog ima plan za svakog čovjeka pa tako i njega, te da sve što želimo ostvariti u životu ovisi o nama i o Bogu. Kao voditelj Zdruga katoličkih skauta u Hrvatskoj, opisao je kako je prije 15 godina došao na ideju da pokrene okupljanje katoličkih skauta u Hrvatskoj kojih danas ima oko 1200 u devet biskupija.

Istaknuo je i neka dostignuća koja su postigli poput pokretanja Radia Skaut, internet stranice, aktivnosti u dječjim vrtićima, osnivanje Sveučilišne zajednice i Obiteljske zajednice sveti Josip, a posebno ga raduje rad s djecom iz Srebrenice, Vukovara i Banjalučke biskupije koja su ostala bez roditelja. Za sve postignuto Marin je kazao da je plod potpunog davanja i predanja, jer kad čovjek tako radi, tada to i Bog blagoslivlja, a osobito kada radi za potrebitog, za dobro i za Boga.

Ovu srijedu Josipovih pobožnosti u Nacionalno svetište na poseban način hodočastili su vjernici župe Svetog Ivana Kristitelja iz Rečice predvođeni župnikom vlč. Lovrom Zaplatićem koji je predvodio euharistijsko slavlje u zajedništvu s preč. Vladislavom Mandurom, dekanom Karlovačkog vojnog dekanata, preč. Dragutinom Goričanecom, povjerenikom za pastoral osoba s posebnim potrebama Zagrebačke nadbiskupije, vlč. Dragutinom Gereci, upraviteljem župe Pohoda BDM u Vinagori i domaćinom mons. Antunom Senteom, ml., rektorom. Svetu misu pjesmo je uzveličao zbor mladih iz Rečice.

Vlč. Zaplatić propovijedao je kako se izraelski narod nakon izlaska iz pustinje susretao s narodima drugih vjera, običaja i vrijednosti, koje su mu ponekad bile privlačnije od njegovih vlastitih, pa je postojala opasnost da se njihova vjera razvodni i stopi s običajima tih naroda. Da bi mogli ostati prepoznatljivi i očuvati svoju vjeru i identitet morali su čuvati i vršiti Božje zapovijedi i Božji zakon morao je biti središte njihovog života.

Vlč. Lovro naglasio je da i današnji katolici žive u vremenu u kojem se stvaraju i nude nove primamljive vrijednosti i da jedini način na koji mogu ostati prepoznatljivi jest njihov odnos prema vremenu u kojem žive, odnosno odnos prema danu Gospodnjem, odnosno nedjelji i središnjem dijelu toga dana – svetoj euharistiji.

Vlč. Zaplatić također je ukazao na česte padove i posrnuća u životu vjernika, prilagođavanju Božjih zakona i Božje Riječi svojem životu i vrijednostima ovoga svijeta, istaknuvši pritom potrebu neprestanog nastojanja da budemo što bliži Bogu kroz čuvanje i vršenje Njegove Riječi.


Izvor:  Misija / Matija Barberi 

2,271 total views, 3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.