SVJEDOČANSTVO: Fr. John Chepela Mulenga iz Zambije

Fr. John Chepela Mulenga dolazi iz Biskupije Solwezi, Zambija, Centralna Afrika.


Ima 53 godine, od kojih je već 23 godine svećenik. Na službi je inače u župi u Zambiji, ali je prije dvije godine u dogovoru s biskupom iz Tenerifa (Španjolska), poslan od strane svog biskupa na školovanje (pedagoški smjer) u trajanju od tri godine na Tenerife. Nakon školovanja ponovno će se vratiti u rodnu Zambiju, u kojoj, kaže svi znaju za Međugorje i svi o njemu pričaju, pa mu je bila velika želja osobno ovdje doći, iskusiti i kasnije i sam biti misionar Gospine poruke mira.

Ono što je ovdje najdublje iskusio za ovih pet dana koliko traje njegovo hodočašće s grupom španjolskih hodočasnika s Tenerifa u Međugorje, je jedna dubina osobne molitve i jedno dublje iskustvo osobnog, živog Boga. Posebno u molitvi na Brdu Ukazanja. Puno mu znače i večernje svete Mise. U njima pomalo prepoznaje živost i brojnost vjernika na misama u svojoj Zambiji. Tamo jednu trećinu stanovništva čine katolici, zatim su protestanti, a onda muslimani i ostale vjere. Katolički vjernici svakodnevno u velikom broju sudjeluju na misi, a ima i puno svećeničkih i redovničkih zvanja. Plod je to djelovanja brojnih katoličkih misija, a upravo u jednoj upoznao je i jednu časnu sestru, misionarku iz ovih hrvatskih krajeva. Komentirajući hladne i prazne crkve razvijenih europskih zemalja, suglasili smo se u tome kako se danas misionarska situacija promijenila i obrnula: naime danas ovi „živi“ katolici iz zemalja trećeg svijeta trebaju doći i dolaze evangelizirati ove naše sve više ex-katoličke zemlje.

Posebnu ulogu i zadatak Međugorja u svijetu vidi u tome što se ovdje na konkretan i tako snažan način vidi Gospina uloga u ekonomiji spasenja. Vidi se koliko je jaka Njezina pomoć i Njezin zagovor i koliki Ona ima utjecaj na svoga Sina. To je za Fr. Johna posebno važno i želio bi baš s tim svjedočanstvom prosvijetliti sve one protestantske vjernike koji ne štuju i ne poznaju Gospu. I zapravo ne znaju za koliku su duhovnu pomoć uskraćeni.


Autor:Fr. John Chepela Mulenga

 64,430 total views,  9 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.