Domagoj i Krešo Jakumetović

Svjedočanstvo Domagoja Jakumetovića o nadahnuću za pisanje pjesme “Božji Šapat” koju je posvetio našem Hrvatskome Blaženiku Ivanu Merzu.

Čitajući knjižicu „Ljubav i čistoća“ koju je uredio pater Božidar Nagy dolazim do neprocjenjivih spoznaja za moj život.

 

U potpunosti sam se pronašao u Blaženikovim mislima i razmišljanjima. Od tada sam počeo moliti devetnicu utječući se u Blaženikov zagovor te pisati pjesme njemu u čast kao mali znak moje zahvalnosti što mi je Gospodin preko njegovih misli na jedan tih i jednostavan način progovorio.

A posebno mi je progovorio kroz njegove spoznaje koje je doživio tijekom rata uslijed kojega je proživio sve patnje na fronti u Italiji od 1916. do 1918. godine gledajući svakodnevno smrti u oči a nakon kojih potpuno mijenja svoj pogled na život.

Pjesmu BOŽJI ŠAPAT napisao sam 2010. godine prigodom obljetnice njegova zemaljskoga rođendana koja se obilježava 16. prosinca.

Mnogi će se možda pitati zašto pjesma nosi naziv BOŽJI ŠAPAT te zašto se u pjesmi spominju PROPLANCI BIJELI.

Odgovor je vrlo jednostavan: upravo zato jer je Ivan kao vojnik bio na ratištu u snježnim talijanskim alpama. No, potrebno je reći da je prije nego li je poslan na ratište Ivan završio skijaški tečaj te je bio osposobljen za vođu po bregovima.

Njegova zadaća bila je voditi čete momaka na položaje na fronti i to preko visokih snježnih planinskih vrhunaca. A obzirom da su brda i uvale bili pokriveni dubokim snijegom Ivan je morao izabirati prikladne putove kako bi svoje čete zaštitio od prijetećih snježnih lavina.

Stoga je Ivan i dobio naziv Borac s bijelih planina, te se upravo iz toga razloga u pjesmi spominju PROPLANCI BIJELI koje je Ivan posvetio svojom prisutnošću te oni „pjesničkim izričajem“ možemo reći „ŠAPČU O NJEMU – o Kristovu hrabrom vitezu“.

A taj ŠAPAT se sa tih proplanaka još i danas širi po Hrvatskoj i po cijelomu svijetu i govori nam o Ivanovoj svetosti. Te stoga pjesma nosi naziv BOŽJI ŠAPAT.

Boraveći na fronti Ivan je često navraćao u crkvu u Bolzanu gdje je sudjelovao na sv. Misi te došao do spoznaje istinitog i pravog života koji se nalazi u maloj bijeloj hostijici.

I upravo razmatrajući sve to što je naš Blaženik prošao boraveći na ratištu na viskom bijelim vrhuncima dobio sam nadahnuće za pisanje ovih stihova.

Oduševilo me je to što je Ivan upravo smisao svoje patnje i trpljenja u ratnim strahotama pronašao u Isusu Kristu i katoličkoj vjeri kojoj je posvetio cijeli svoj život.

Također, jako su me se dojmile misli blaženoga Ivana o Mariji, Majci Božjoj. O Mariji je napisao sve ono što samo čista duša i srce mogu izreći. I zato sam napisao u svojim stihovima da Ivan u Majčino krilo stavlja sve naše molitve jer samo Majka Kristova će ih znati na najbolji i najsigurniji način predati svome Sinu.

Ovu pjesmu napisao sam sa željom kako bi ista Hrvatskome puku još više približila Ivanovu svetost a i iz razloga da mi Hrvati ne zaboravimo da imamo tako moćnog i velikog zagovornika kod Boga i da mu se stoga trebamo utjecati u zagovor i pomoć jer velika je to milost koja nam je poslana s neba.

 

OD IDEJE DO REALIZACIJE

U siječnju ove godine prilikom boravka u Zagrebu zajedno s paterom Božidarom Nagyom i mojim bratom Krešimirom posjetio sam grob blaženoga Ivana Merza te smo tada izmolili molitvu da nas Blaženik zagovara.

Istoga dana navečer iznijeli smo pateru ideju da obzirom da već dugo vremena nije otpjevana i uglazbljena nova pjesma u čast našemu Blaženiku da bi bilo dobro da se ove godine to i ostvari. No, nismo planirali datum. Prepustili smo sve u Božje ruke. A nismo imali ni izvođača jer teško je u današnje vrijeme pronaći pravoga izvođača koji će uglazbiti pjesmu onakvu kakvu naš Blaženik zaslužuje.

I upravo tada sam se sjetio da smo brat i ja imali promociju naše knjige posvećene bl. Ivanu Merzu naziva „Apostol Kristov“ i to u Zagrebu 2019. godine u dvorani u Palmotićevoj ulici za Ivanov blagdan i da su dvije glazbenice prelijepo izvele naše tri pjesme koje su same uglazbile.

Jedna od njih bila je Tamara Perc. I onda sam znao: To je to!
Hajdemo nekako doći do Tamarinog broja i stupiti s njom u kontakt.

Kad smo došli do Tamarinog broja pateru Nagyu sam poslao njezin broj i on ju je odmah kontaktirao, a nakon njega sam i ja stupio u kontakt s njom

Tamara je s oduševljenjem prihvatila prijedlog i počeli smo se dogovarati koju pjesmu odabrati. Mogu reći da nam je tu priskočio u pomoć i naš Blaženi Merz. Tamara mi je nedugo zatim javila da je odabrala pjesmu „Božji šapat“ i krenula je zajedno s Antolić Matijom u realizaciju iste. Također dogovorili smo da će pjesma biti snimljena i premijerno puštena u javnost za Blaženikov nebeski rođendan 10. svibnja ove godine.

Ovom prilikom zahvaljujem Tamari i Matiji što su na ovako lijep i uzvišen način uglazbili i otpjevali pjesmu „Božji šapat“ i približili slušateljima sve ono o čemu riječi pjesme govore, a govore upravo o svetosti našega hrvatskoga Blaženika Ivana Merza.

BOŽJI ŠAPAT

Proplanci bijeli šapću o njemu,
o našemu blaženom Ivanu Merzu!
O vitezu Najljepšeg i Najvećeg Kralja,
– Isusa Krista, Jaganjca prava!

Za zagovor hvala, o, blaženi brate,
moli sad za nas, za svoje Hrvate!
Hrvatski rode ponosan ti si,
tvoj Blaženik svet će biti!

Šapat se sveti Hrvatskom širi,
narod se vjerni Ocu svom mili!
Voljenom rodu je pružio Ruku,
blagoslov dao hrvatskom puku!

Za zagovor hvala, o, blaženi brate,
moli sad za nas, za svoje Hrvate!
Hrvatski rode ponosan ti si,
tvoj Blaženik svet će biti!

Kristove oči zasjale su nama,
blaženog Merza Milost je dala!
Sve molitve naše Bogu su znane,
u Majčino krilo njih stavio brat je!

Za zagovor hvala, o, blaženi brate,
moli sad za nas, za svoje Hrvate!
Hrvatski rode ponosan ti si,
tvoj Blaženik svet će biti!

 

 

Osijek, prosinac 2010. god.
(za obljetnicu Ivanova zemaljskoga rođendana 16. prosinca)
Tekst napisao: Domagoj Jakumetović

Pjesma: Božji šapat
Tekst: Domagoj Jakumetović
Glazba: Tamara Perc
Vokal, gitara: Tamara Perc
Prateći vokali, klavijature: Matija Antolić
Aranžman: Tamara Perc i Matija Antolić

Poslušajte glazbu:


Autor: Domagoj i Krešo Jakumetović  Autor: Rastimo u vjeri

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Čudo koje se dogodilo u katedrali ovoj godini je  krv…