Izdvojeni članak

SVETKOVINA BOŽJEGA MILOSRĐA

Isus: “Ja želim da bude svetkovina Milosrđa. Želim da ta slika (…) bude svečano posvećena u prvu nedjeljupo Uskrsu.
Ta nedjelja treba biti svetkovina Milosrđa.” (Dn 49)


Najznačajniji od svih oblika pobožnosti Božjem milosrđu koji su objavljeni s. Faustini. O svetkovini joj je Gospodin Isus prvi put govorio 1931. godine, u Płocku, kada je izrazio svoju želju da bude naslikana slika: Ja želim da bude svetkovina Milosrđa. Želim da ta slika, koju ćeš naslikati kistom bude svečano posvećena u prvu nedjelju po Uskrsu. Ta nedjelja treba biti svetkovina Milosrđa. (Dn 49)
“Duše ginu usprkos mojoj pregorkoj muci.
Dajem im posljednju slamku spasa – moje sveto milosrđe.”
Gospodin Isus sv. Faustini, Dnevnik, 965
Bijela nedjelja je prva nedjelja poslije Uskrsa. Kod nas se još nazivala Mali Uskrs. Ime Bijela nedjelja dolazi od odjeće koju su nosili novokrštenici u prva kršćanska vremena.

Bijela odjeća je bila vidljivi znak primljenog sakramenata krštenja u Vazmenoj noći, i označavala je da je nositelj bijele odjeće novokrštenik.  Tu bijelu haljinu su odrasli novokrštenici nosili od Velike subote, Uskrsa, pa sve do druge uskrsne nedjelje. Danas se prva nedjelja poslije Uskrsa od 2000. godine, od godine Velikog jubileja zove Svetkovina božjeg milosrđa. Sveti papa Ivan Pavao II. je 30. travnja 2000. godine, na dan kanonizacije svete Faustine nedjelju iza Uskrsa proglasio svetkovinom cijele Rimokatoličke Crkve. U vezi potrebe proglašavanja svetkovine Božjeg milosrđa, papa Ivan Pavao II. i cjelokupna Crkva utemeljenje pronalaze u Dnevniku svete Faustine. U tom Dnevniku svetoj Faustini progovara u čudesnom viđenju sam Isus: „ Želim da svetkovina milosrđa bude utočište i zaklon svim dušama, osobito bijednim grešnicima. Toga su dana otvorene nutrine milosrđa mojega i ja izlijevam čitavo more milosti na duše koje se približe izvoru mojega milosrđa. Duša koja pristupi ispovijedi i sv. Pričesti zadobit će potpuni oprost od grijeha i kazni. Neka se nijedna duša ne boji meni približiti, makar joj grijesi bili crveni kao skerlet. Svetkovina milosrđa izvire iz moje nutrine i želim da se slavi u prvu nedjelju po Uskrsu.“  Isus je tada još svetoj Faustini rekao: „ Ne želim kažnjavati ranjeno čovječanstvo, već ga želim izliječiti privijajući ga na svoje milosrdno srce.“ ( Dn. 1588.)

Slika Božjeg milosrđa

Slika Božjeg milosrđa prikazuje Isusa kako podiže desnu ruku kao na znak blagoslova, a lijeva mu je ruka na prsima iz kojih izviru dvije zrake: crvena i bijela. One označuju krv i vodu koje su potekle kada je Isus proboden kopljem na križu. Ispod slike piše: „Isuse, ja se uzdam u Tebe!“Slika simbolički predstavlja Božju ljubav, milosrđe i oproštenje. Prema spomenutom Dnevniku svete Faustine Kowalske, Isus je obećao posebnu pomoć, zaštitu, svakom gradu, svakoj kući, u kojima će biti izložena ova slika.

Molitva Sestre Faustine

Toliko često kao što dišu moje grudi, toliko često kao što bije moje srce, toliko često kao što krv pulsira mojim tijelom, toliko tisuća puta slavim Tvoje Milosrđe, o Presveto Trojstvo. Želim se sva pretvoriti u Tvoje Milosrđe da bih tako bila tvoja živa slika. O, Gospodine, ovo najveće Božje svojstvo, Tvoje neizmjerno Milosrđe, neka dospije do mog bližnjeg kroz moje srce i moju dušu.

Pomozi mi, o Gospodine, da moje oči gledaju milosrdno, da nikada ne sumnjičim i ne sudim po vanjštini, nego spoznajem što je lijepo u dušama mojih bližnjih i pomažem im.

Pomozi mi, da moje slušanje bude milosrdno, da budem naklonjena potrebama svojih bližnjih, da moje uši ne ostanu ravnodušne za boli i žalopojke bližnjih.

Pomozi mi, Gospodine, da moj jezik bude milosrdan, da nikad prezirno ne govorim o svojim bližnjima, nego da za svakog imam riječ utjehe i praštanja.

Pomozi mi, Gospodine, da moje ruke budu milosrdne i pune dobrih djela, da svojim bližnjima činim samo dobro, a teže i mučnije poslove uzimam na sebe.

Pomozi mi, da moje noge budu milosrdne, da mojim bližnjima žure uvijek u pomoć i svladavaju vlastitu iznemoglost i umornost.

Moj pravi odmor neka je u službi bližnjima.

Pomozi mi, Gospodine, da moje srce bude milosrdno, da osjećam sve patnje bližnjeg, da nikom ne uskratim svoje srce, da iskreno susrećem i one za koje znam da će zloupotrijebiti moju dobrotu.

Ja sama zatvorit ću se u Srce Milosrdnog Isusa.

O vlastitim patnjama šutjet ću.

O, moj Gospodine, neka Tvoje Milosrđe počiva u mom srcu.

Ti Sam zapovijedaš mi da se vježbam u tri stupnja milosrđa: Prvo: djelo milosrđa – svake vrste. Drugo: milosrdna riječ – što djelom ne mogu izvršiti neka se ostvari riječima. Treće: molitva – što ne mogu ostvariti ni djelom ni milosrdnom riječju,to uvijek mogu molitvom.

Svoju molitvu proširujem tamo, kamo ne mogu dospjeti tjelesno.

O moj Isuse, promijeni me u Sebe, jer Ti sve možeš.

vlč. Vladimir Trkmić

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Moćna molitva velikog pape Ivana Pavla II.: Pogledaj, o Majko,…