Sveti Vinko Ferrer – dominikanski misionar koji je svojim propovijedima obratio mnoge

Pokornički život davao mu je izvanrednu moralnu snagu kojom je djelovao na vjerničko mnoštvo i obratio brojne nevjernike…

Današnji je sveti zaštitnik Vinko Ferrer, dominikanski misionar. Rodio se u Valenciji 23. siječnja 1350., kao drugi sin gradskog bilježnika, engleskog useljenika. Godine 1367. stupio je u rodnom gradu u dominikanski red. U Valenciji je započeo školovanje, a potom je studirao filozofiju i teologiju u Barceloni, Toulouseu i Lleidi, gdje je doktorirao. Svestran intelektualac, glasovit propovjednik, jedan od najvećih svoga vremena, obišao je kao misionar Španjolsku, Italiju, Savoju, Švicarsku, Francusku, Nizozemsku, Englesku, Irsku i Škotsku. Djelovao je u vrijeme velikoga crkvenog raskola, kad je zapadna Crkva uz legalnog papu povremeno imala čak i dvojicu protupapa. Strogi pokornik i isposnik, prozvan „anđelom posljednjeg suda“ i „anđelom apokalipse“, primjerom je svjedočio sadržaj svojih propovijedi.

 

NIKADA NIJE JEO MESO

Nikada nije jeo meso, a 40 godina hranio se, osim nedjeljom, samo jednom na dan. Spavao je na ležaju od slame i loze. Prema predaji, govorio je samo katalonski (valencijski) jezik, a razumjeli su ga svi slušatelji.

Pokornički život davao mu je izvanrednu moralnu snagu kojom je djelovao na vjerničko mnoštvo i obratio brojne nevjernike. Kad bi dolazio u neki grad, ususret mu je uz pjesmu hrlio narod, magistrat i svećenstvo. Njegovi sljedbenici obilazili su svake večeri gradove u procesijama, pjevajući i trapeći se. S njim je putovalo mnogo svećenika iz raznih redova, koji su mu pomagali pri ispovijedanju i služenju mise.

PRIPISUJU MU SE MNOGA ČUDESA I OZDRAVLJENJA

U svakom gradu održavao je mirovne sudove i provodio brojne pomirbe. Dok je propovijedao, život se u gradovima i selima zaustavljao. Često je svoje slušatelje, govoreći o Isusovim mukama, nagnao u plač, a i sam bi se tada gorko rasplakao. Pokajnici su pred svima padali ničice i u suzama priznavali svoje teške grijehe.

Pripisuju mu se mnoga čudesa i ozdravljenja. Svoj dugogodišnji misionarski rad dovršio je u Bretanji.

Umro je na današnji dan, 5. travnja 1419., u bretonskom gradu Vannesu. Svetim ga je 1455. proglasio papa Kalist III. Zaštitnik je graditelja, građevinskih radnika, ciglara, konstruktora, limara, vodoinstalatera, crjepara, krovopokrivača, Valencije te mnogih naselja, župa i crkava diljem svijeta.

1,518 total views, 3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  <

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Hide Related Posts
  %d blogeri kao ovaj: