Sveti Vinko Ferrer – dominikanski misionar koji je svojim propovijedima obratio mnoge

Pokornički život davao mu je izvanrednu moralnu snagu kojom je djelovao na vjerničko mnoštvo i obratio brojne nevjernike…

Današnji je sveti zaštitnik Vinko Ferrer, dominikanski misionar. Rodio se u Valenciji 23. siječnja 1350., kao drugi sin gradskog bilježnika, engleskog useljenika. Godine 1367. stupio je u rodnom gradu u dominikanski red. U Valenciji je započeo školovanje, a potom je studirao filozofiju i teologiju u Barceloni, Toulouseu i Lleidi, gdje je doktorirao. Svestran intelektualac, glasovit propovjednik, jedan od najvećih svoga vremena, obišao je kao misionar Španjolsku, Italiju, Savoju, Švicarsku, Francusku, Nizozemsku, Englesku, Irsku i Škotsku. Djelovao je u vrijeme velikoga crkvenog raskola, kad je zapadna Crkva uz legalnog papu povremeno imala čak i dvojicu protupapa. Strogi pokornik i isposnik, prozvan „anđelom posljednjeg suda“ i „anđelom apokalipse“, primjerom je svjedočio sadržaj svojih propovijedi.

 

NIKADA NIJE JEO MESO

Nikada nije jeo meso, a 40 godina hranio se, osim nedjeljom, samo jednom na dan. Spavao je na ležaju od slame i loze. Prema predaji, govorio je samo katalonski (valencijski) jezik, a razumjeli su ga svi slušatelji.

Pokornički život davao mu je izvanrednu moralnu snagu kojom je djelovao na vjerničko mnoštvo i obratio brojne nevjernike. Kad bi dolazio u neki grad, ususret mu je uz pjesmu hrlio narod, magistrat i svećenstvo. Njegovi sljedbenici obilazili su svake večeri gradove u procesijama, pjevajući i trapeći se. S njim je putovalo mnogo svećenika iz raznih redova, koji su mu pomagali pri ispovijedanju i služenju mise.

PRIPISUJU MU SE MNOGA ČUDESA I OZDRAVLJENJA

U svakom gradu održavao je mirovne sudove i provodio brojne pomirbe. Dok je propovijedao, život se u gradovima i selima zaustavljao. Često je svoje slušatelje, govoreći o Isusovim mukama, nagnao u plač, a i sam bi se tada gorko rasplakao. Pokajnici su pred svima padali ničice i u suzama priznavali svoje teške grijehe.

Pripisuju mu se mnoga čudesa i ozdravljenja. Svoj dugogodišnji misionarski rad dovršio je u Bretanji.

Umro je na današnji dan, 5. travnja 1419., u bretonskom gradu Vannesu. Svetim ga je 1455. proglasio papa Kalist III. Zaštitnik je graditelja, građevinskih radnika, ciglara, konstruktora, limara, vodoinstalatera, crjepara, krovopokrivača, Valencije te mnogih naselja, župa i crkava diljem svijeta.

 1,839 total views,  3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.