Sveti Otac odobrio kanonizaciju blaženih Jacinte i Francisca iz Fatime

Papa Franjo odobrio je u četvrtak kanonizaciju dvoje od troje pastira iz Fatime, koji su svjedočili ukazanju Gospe 1917., čudu koje je Katolička Crkva službeno priznala.

Papa je odobrio dekret Kongregacije za kauze svetaca “u pogledu čuda pripisanog posredovanju blaženog Francisca Marta, koji je rođen 11. lipnja 1908., a umro je 4. travnja 1919., i blažene Jacinte Marto, koja je rođena 11. ožujka 1910., a umrla je 20. veljače 1920.”, objavio je Vatikan.

Po talijanskim medijima, nije isključeno da ih Papa kanonizira tijekom svojeg posjeta Fatimi 12. i 13. svibnja, čak i ako datum nije službeno potvrđen.

Kanonizacija znači da je Crkva službeno priznala da je osoba sveta i u raju. Za to joj moraju biti potvrđena dva čuda, jedno za beatifikaciju, a drugo za kanonizaciju, kao opipljivi dokazi njezine blizine Bogu.

Tradicija kaže da se Gospa ukazala šest puta, od svibnja do listopada 1917., Jacinti (7), Franciscu (9) i njihovoj rođakinji Luciji (10), prenijevši im poruku podijeljenu u tri “tajne” o događajima u 20. stoljeću.

Nakon smrti Francisca i Jacinte, Lucia dos Santos, koja se zaredila i postala sestra Lucija, povjerila je prve dvije tajne biskupu 1941., a papa Pio XII. objavio ih je 1942.

Prva tajna, u kojoj Lucija spominje “veliko more vatre s demonima i dušama”, evocira viziju pakla. Druga najavljuje početak “rata još goreg od onog koji je u tijeku”.

Sestra Lucija povjerila je treću tajnu Piju XII. 1944. uz preporuku da je objavi tek poslije 1960. No nijedan Papa do Ivana Pavla II. 2000. nije to želio učiniti, što je potaknulo mnogobrojna nagađanja o njezinu sadržaju.

Treća tajna, po Vatikanu, sadržavala je proročku viziju atentata na Ivana Pavla II. 1981. na Trgu sv. Petra u Vatikanu.

 

MISIJA / HINA

1,874 total views, 3 views today

Facebook Comments

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: