Sveti Noa

Sveti Noa, deseti biblijski patrijarh, sin Lameka, otac Šema, Hama i Jafeta, glavni je lik u biblijskoj priči o općem potopu (Knjiga Postanka, poglavlja 6-9). Bog je odlučio zbog opće izopačenosti i pokvarenosti uništiti potopom sav neposlušni ljudski rod, osim pravednika Noe, kojem je naložio da sagradi lađu (arku, korablju) i u nju smjesti svoju obitelj i sve vrste životinja.

Nakon poplave koja je trajala četrdeset dana, Noina se lađa nasukala na gori Araratu (danas u istočnoj Turskoj, nedaleko od granice s Armenijom i Iranom). Tamo je Noa sagradio oltar Gospodinu i prinio žrtvu. Tada je Noa primio od Gospodina zapovijedi. Gospodin je s njim sklopio savez, a kao znak toga saveza stavio je dugu na nebo. Po svojim sinovima Noa je novi praotac ljudskoga roda. Noa se spominje i kao prvi poljoprivrednik (prvi je orao zemlju i posadio vinograde). Kršćani Crkvu uspoređuju s Noinom arkom, a potop s dolaskom posljednjeg suda. 

U Evanđelju po Luki Isus navodi: „U vrijeme kada dođe Sin Čovječji bit će kao što je bilo u Noino doba.“ (17, 26). Zbog toga se pretpostavlja da će dolazak posljednjeg suda biti sličan potopu, kada će se dogoditi brzo i neočekivano odvajanje između spašenih i osuđenih. Noa predstavlja one koji će biti spašeni, a oni koji su se utopili, bili su oni koji nisu vjerovali. Nazvan je glasnikom pravednosti u Drugoj Petrovoj poslanici (2, 5). Prva Petrova poslanica izjednačuje spasonosnu snagu krštenja sa spašavanjem onih koji su bili u arci.

 

Noina tri sina – Šem, Ham i Jafet – začetnici su velikih naroda na trima različitim stranama svijeta. U srednjovjekovnom kršćanstvu smatrani su osnivačima naroda na tri poznata kontinenta, Jafet u Europi, Šem u Aziji, Ham u Africi. Po drugoj varijanti predstavljali su tri društvene klase: Šem svećenike, Jafet ratnike, a Ham seljake. Noa je junak mnogih umjetničkih djela, književnih, likovnih, glazbenih i filmskih.

 

2,285 total views, 6 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  %d blogeri kao ovaj: