Zanimljivost

Sveti Jakov apostol Isusa Krista!

Danas Crkva slavi blagdan svetog Jakova, jednog od dvanaestorice apostola. Sveti Jakov stariji bio je ribar, sin Zebedejev i Salomin i brat Ivana evanđelista. Rođen je u Betsaidi na Genezaretskom jezeru.


Zajedno s bratom Ivanom, Krist ga je pozvao na apostolsko djelovanje 28. godine. Sveti Matej u evanđelju piše: ‘Idući odatle dalje, Isus opazi drugu dvojicu braće, Jakova Zebedejeva i brata mu Ivana, u lađici, s ocem, gdje krpa mreže. Pozva ih. Oni odmah ostave lađicu i svog oca te pođu za njim’ (Mt 4,21-22).

Zajedno s Petrom i Pavlom pripadao je najužem krugu Isusovih sljedbenika. Bio je s njima nazočan uskrsnuću Jairove kćeri, Isusovu preobraženju na Taboru te za vrijeme agonije u Getsemanskom vrtu. Iz evanđelja znamo da je bio vatrene, nagle naravi. Kad Samarijanci nisu htjeli primiti Isusa, Jakov i Ivan su mu rekli: ‘Hoćeš li da zapovjedimo ognju da siđe s neba i da ih uništi? Isus se okrenu pa ih ukori. I odu u drugo selo.’ (Lk 9,54-56)

Iz djela apostolskih saznajemo da je kralj Herod mačem pogubio Agripa, 44. godine u Judeji. Kad ga je vojnik koji je uhitio Jakova, vidio kako hrabro prima smrtnu osudu, zamolio ga je za oproštenje i postao kršćaninom. Apostol ga je poljubio i rekao: ‘Mir s tobom’. Obojici je odrubljena glava. Slikari ga obično prikazuju kao putnika sa štapom u ruci, a nekad i s mačem, što podsjeća na njegovu smrt jer je od kralja Heroda Agripe bio pogubljen mačem i prvi od apostola prošao mučeničku smrt. Sveti Ivan Zlatousti o njemu kaže: ‘Od početka ga je prožimao veliki žar: zapustio je sve ljudsko te se popeo do neizrecivog vrhunca i ubrzo bio pogubljen’.

Tijelo Svetog Jakova kasnije je preneseno u Compostelu u Španjolsku, a grob mu je u srednjem vijeku, uz Rim i Jeruzalem, postao najsvetije hodočasničko mjesto. Blagdan svetog Jakova posebno se svečano slavi u gradu Šibeniku. Ovom svecu posvećena je šibenska katedrala koja je najznačajnije graditeljsko ostvarenje 15 i 16. stoljeća na hrvatskome tlu. Po svojoj ljepoti i stilskim značajkama predstavlja jedinstveni spomenik europskog sakralnog graditeljstva.

Apostol Jakov je bio neustrašivi svjedok za Krista

Nakon Isusova uskrsnuća, evanđelja bilježe da je Jakov pecao s nekima od učenika kod galilejskog jezera, nakon čega je podijelio svoj obrok na obali s Isusom. (Ivan 21, 1-11) Jakov je bio prisutan na dan Pedesetnice. (Djela 2)

S obzirom na to koliko je Jakov znao biti neustrašiv, nije nemoguće za pretpostaviti da je Jakov bio snažan i vjeran svjedok za uskrslog Krista. Ovo je dodatno osnaženo činjenicom da je Jakov bio progonjen i u konačnici i smaknut zbog svoje vjere. (Djela 12, 2)

Što možemo naučiti iz života apostola Jakova?

Evo nekih posebnih stvari koje možemo naučiti iz Jakovljevog života, a koje možemo primijeniti na naš kršćanski hod.

Prvo, Isus vidi i poznaje dubine naših bića i strpljivo nas preobražava na svoju sliku. Isus je Jakova vidio kao ”sina groma” i naučio ga je kako da svoju strastvenu prirodu stavi pod ravnotežu tako što će pokazati milost prema drugima. Jakov je bio snažan svjedok, sve do završetka svoga života.

 

Isto kao što se apostol Jakov suočio s progonima jer je bio smion svjedok Kristov, tako ćemo i mi. (2. Timoteju 3, 12) Dok se predajemo Kristu koji djeluje u nama, On nas preobražava u snažne, moćne vjernike, opremljene za svako djelo na koje nas poziva. (2. Petrova 1, 3)


(Visited 113 times, 1 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Gospodin te poziva da sve ostaviš i slijediš njegov put.…