Duhovnost

Sveta Nedjelja za kršćane treba biti posvećene Bogu i obitelji

Nedjelja je dan kada svi trebamo odmoriti od posla, posveti se obitelji i odmoru. Bog kad je stvarao svijet 6 dana a 7 dan je odmarao.

Nedjeljom se treba osloboditi za Boga da bi On, koristeći nas, mogao raditi svoj posao

To je dan odmora za čovjeka. Tako je Bog rekao. Tako to Bog zapovijeda.

Dan Gospodnji u Starom zavjetu

Nakon što je Bog izveo svoj narod iz Egipta i preko Crvenog mora, subota je poprimila još veći značaj kao znak Saveza kojim je Bog posvetio svoj narod.

“Reci Izraelcima: Subote moje morate održavati, jer subota je znak između mene i vas od naraštaja do naraštaja, da budete svjesni da vas ja, Jahve, posvećujem.” (Izlazak 31, 13)

Subota je također značila da je Bog otkupio svoj narod (Ponovljeni zakon 5, 12-15). Napokon, blagdan Dan pomirenja pao je na subotu (Levitski zakonik 16, 30-31). Toga dana nad njima se izvršavao obred pomirenja da se očiste od svih svojih grijeha te da pred Jahvom budu čisti.

Pod savezom s Izraelom (Izlazak 19) subota je bila izuzetno stroga. Izraelci i njihova djeca ne samo da nisu mogli raditi posao, već je trebalo odmarati sve u njihovim domaćinstvima – sluge, stoka, čak i useljenici (Izlazak 20, 10). Bog je čak dao regulatorne zakone o onome što se moglo, a što ne. Na primjer, ako je netko čak izlazio skupljati drva u subotu kako bi zapalio vatru (Brojevi 15, 32-36), trebao je biti pogubljen (Izlazak 31, 14-15). Sva ta strogost bila je dio zakona koji je trebao voditi Izrael prema Isusu Kristu.

Tako nam je Zakon bio nadzirateljem sve do Krista da se po vjeri opravdamo. (Galaćanima 3, 24)

Nakon Isusove smrti sve se mijenja

Kad je Isus prvog dana u tjednu ustao iz mrtvih, stvari su se promijenile. Krist, drugi Adam, “završio je” djelo koje prvi Adam nije uspio učiniti (Rimljanima 5, 12-19). Zbog tog ključnog događaja, Crkva je odredila da je za kršćane pod novim savezom dan štovanja i slavljenja Božje milosti u Isusu Kristu prvi dan u nedjelju:

“Od početka svijeta pa do Kristova uskrsnuća, subota je bila posljednji dan u tjednu; i od Kristova uskrsnuća promijenjena je u prvi dan u tjednu, koji se u Svetom pismu naziva Danom Gospodnjim, i nastavlja se do kraja svijeta, kao kršćanska subota.” (Westminstersko vjeroispovijedanje, 21:7)

Na ovaj dan se sjećamo i sudjelujemo u slavnoj stvarnosti da smo već ušli u Božji počinak (Matej 11, 28; Hebrejima 4, 10) i da očekujemo iskustvo punoće ovog odmora u vječnosti (Otkrivenje 21-22). Na Dan Gospodnji se okupljamo kao Kristova Crkva te štujemo i uživamo u predviđanju našeg vječnog odmora, a zatim izlazimo u kraljevstvo ovoga svijeta da radimo šest dana

Nedjelja dan za Gospodina

Potreban vam je dan odmora kako biste se oporavili prije novog radnog tjedna. No, važno je susresti se i članovima uže i šire obitelji. Nedjeljna jela s obitelji nakon svete mise nekad su bila vrhunac svakog katoličkog tjedna. I dalje bi trebala biti. Suvremeni svijet, u kojem vlada tehnologija, učinio nas je izoliranijima nego ikada prije. Treba spomenuti kako nedostatak susreta licem u lice obitelji ostavlja rascjepkane a mnoge ljude bolno usamljene.

Nedjelje, ako se pravilno poštuju, nude jedinstvenu priliku za provesti vrijeme s onima koje volite, bila to obitelj ili prijatelji. Nedjelja je dan da se više posvetimo Bogu. Osobnoj molitvi. To mora biti naša potreba. Ovaj ritam života, pogotovo tjedni, učinio je da jednostavno nemamo vremena za molitvu, čitanje ili meditiranje onako kako želimo.

Zato su nedjelje tako važne – one nam nude priliku da se još više ujedinimo s našim Gospodinom, doslovno u svetoj euharistiji, i posebno u mirnim trenucima molitve i meditaciji o tajnama vjere. Odemo na misu, vratimo se doma, izbjegavajući dućan (sve što trebamo nabavit ćemo u subotu, bez obzira što dućani rade, jer istinski vjernici u nedjelju ‘ni pod razno’ ne idu u dućan, makar u subotu nèšto zaboravili kupiti. To što su zaboravili kupiti u subotu posude od susjeda ili bližnjih i u ponedjeljak vrate), te se posvete vlastitoj duhovnosti (čitanju, molitvi i sl.).

Naši stari nisu imali tolika tehnička pomagala a ipak su sve stigli. Imali su ljestvicu vrednovanja. I nije im padalo na pamet da idu u dućan ili nešto rade blagdanom i nedjelju. Nisu ni pomišljali da budu neposlušni Bogu. Zato su uvijek imali Božji blagoslov i zaštitu. I ono što je važnije imali su slobodnog vremena i nedjeljom su sjedili ispred kuće i družili se sa bližnjima i nisu nikad oskudijevali vremenom kao čovjek danas.

I ono najvažnije, nisu dopustili da se čovjek otuđi od čovjeka, kao što to vidimo danas. To je dan kada možemo biti kreativni (pisati ili sl.). Dakle, nakon mise radimo ono što ne stignemo inače, a posebno vrijeme da budemo s obitelji. Bog nam zapovijeda da se odmorimo, ali ne u dućanu, ne tako da ugrožavamo druge da radi nas. Naš Bog je Otac koji ljubi, koji zna i hoće ono što je najbolje za nas. „Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca“, rekao je Isus, “i naći ćete spokoj dušama svojim. Jer jaram je moj sladak, a breme je moje lako.“ – Mt 11, 28 – 30.

Možemo zaključiti, iz svega rečenog i navedenog, nedjelja je dan za Boga, odmor i obitelj. Stoga, ako želimo biti istinski vjernici i imati. Božji blagoslov i zaštitu, nemojmo ‘nasjedati’ i popuštati nevjernicima, da nam određuju i ‘kroje’ život. Mislimo na svoje spasenje i slušajmo Boga te radimo kako piše u Bibliji. Vratimo se Bogu.


Autor: Rastimo u vjeri

(Visited 90 times, 1 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Jedno svjedočanstvo koje će mnoge dotaknuti, kako je otišao iz…